img_4168

Vuosi on taas vierähtänyt ja on aika sanoa sille jäähyväiset ja toivottaa samalla seuraava vuosi tervetulleeksi. 2016 oli vaatelias ja vaikea, koko maailmalle, mutta ihmiset jaksavat edelleen uskoa parempaan, niin Suomessa kuin Kreikassa. Kreikan osalla vuosi oli taloudellisesti entistä tuskallisempi, ja yhä useampi perhe joutui kiristämään kukkaron nyörejä entistäkin kireämmälle ja nyt talven tullen pukeutumaan toppatakkiin sisätiloissakin, sillä lämmitykseen ei läheskään kaikilla ole varaa. Parempaa ei ole luvassa vuodelle 2017, sillä heti vuoden vaihduttua esimerkiksi veroja kiristetään entisestään ja eläkkeitä leikataan, talouskasvun on jokainen jo ymmärtänyt numerokikaksi, samoin kuin työllisyystilanteen väitetyn kohentumisen.

Jouluna kreikkalaiset kuitenkin jättävät valittelut ja arjen ongelmat omaan arvoonsa ja keskittyvät viettämään pyhät läheisten seurassa. Lasten iloiset äänet kaikuivat niin jouluaattona kuin tänään uudenvuodenaattona heti aamusta sekä pikkukylien hiljaisilla kujilla että kaupunkien vilkkailla kaduilla. Kumpanakin aamuna he kulkivat talosta toiseen toivottamassa laulujen myötä ensin hyvää joulua ja nyt terveyttä, onnea ja menestystä tulevalle vuodelle. Palkaksi he saivat kolikon tai kaksi, kenties myös jotain makeaa suuhunpantavaa. Itse asiassa lapsoset saivat parissa kolmessa tunnissa kerättyä enemmän ”taskurahaa” kuin useimmat kreikkalaiset koko päivän töitä paiskittuaan. Monet vanhemmat vitsailevatkin, että heidän kannattaisi käydä laulamassa ovelta ovelle, etenkin jos he ovat työttömiä eivätkä saa minkäänlaista työttömyyskorvausta, kuten 90 % työttöminä olevista.

Suomalais-kreikkalainen perhe luonnollisesti viettää joulunsa kummankin maan parhaista perinteistä nauttien. Sen mukaisesti joulu alkaa virallisesti jo aattona, jolloin perhe kokoontuu pimeän laskeuduttua nauttimaan kynttilöiden pehmeässä valossa tarjoiltua suomalaista jouluateriaa laatikkoineen. Pöydässä oli porkkana- ja lanttulaatikkoa, joka lanttujen puutteen vuoksi tosin loihdittiin korvikeaineksista, kalkkunaa kinkun sijaan, rosollia kastikkeineen jne. Jälkiruoan virkaa toimitti, yllätys yllätys, luumukiisseli kermavaahdosta muotoilluilla ”lumipalloilla”. Ylensyönti kuuluu sekin ilman muuta asiaan, nautitaanhan kyseisistä ruoista vain kerran vuodessa. Vyötärönmittaa kasvatetaan pyhien aikana myös suomalaisilla pipareilla, joiden koristelusta huolehtivat pääasiassa lapset, luumutortuilla sekä lisäksi kreikkalaisilla joululeivonnaisilla. Niitä edustavat etenkin jouluisilla mausteilla terästetyt siirappiset melomakaronat, sekä pölysokeripilven alle piilotetut mantelipikkuleivät eli kourambiedesit. No, uuden vuoden lupauksiin tavallisesti meillä kaikilla lukeutuu terveellisten elämäntapojen noudattaminen, joten nyt jos koskaan on ollut otollinen tilaisuus tehdä makumaailman syntiä.

Joulun ja vuodenvaihteen väliset päivät kuluvat Kreikassa tyypillisesti ystävien seurassa ja kenties hieman matkaillen. Niin oli tarkoitus itsekin rentoutua sukulaisten ja ystävien seurasta nauttien, mutta kohtalo päätti puuttua suunnitelmiini joulupäivänä toteutetun, Itean kauniille merenrannalle suuntautuneen puolipäiväretken jälkeen. Suruviesti saapui Norjasta, jossa perheensä luona lomalla ollut ystäväni täysin yllättäen kuoli sydämen pettäessä. Itkun lomassa oivalsin jälleen kerran, kuinka kallisarvoinen jokainen läheinen ja jokainen heidän kanssaan vietetty hetki onkaan. Tänään olemme elävien kirjoissa, huomenna kenties matkalla muihin ulottuvuuksiin. Lapset kuitenkin iloitsivat lomastaan ja taivaalta heidän suureksi riemukseen leijaillut lumi sai luovuuden ansiosta aikaan niin lumipalloja kuin Muumimamman, perinteisen lumiukon sijaan.

Vuosi vaihtuu Kreikassa joko ystävien seurassa tai perheen kesken, meillä kohotellaan useimmiten lasia ja herkutellaan perheen parissa. Perinteinen vasilopita-kakku on juuri uunissa, lapset hoitakoon jälleen kerran taiteellisen toteutuksen ja koristelkoon sen mielikuvituksensa mukaisesti, kunhan päällä lukee myös 2017. Ymmärrettävistä syistä äiti piilottaa kakun sisään kolikon, jonka saaja saa itselleen muista suuremman annoksen onnea tulevana vuonna. Vaahtoavaa on jääkaapissa ja lapsille oma mansikkajuomansa, mieheni tädin ansiosta myös siirappinen, itämaiset juuret omaava baklavas-leivonnainen kutsuu sekin viekoittelevasti pöydästä. Itselleni se on aivan liian makea, mutta eivät meillä herkut ole koskaan ehtineet homehtua, vaikka niitä sinnikkäästi piilottelen kattiloiden sisälle ja muihin lapsia kiinnostamattomiin paikkoihin. Vainukoiran nenällä varustettu jälkipolvi kyllä löytää aarteensa.

Vuosi vaihtuu keskiyöllä ja on aika miettiä, mitä tulevalta toivoo. Monet tekevät uudenvuodenlupauksia, jotka sitten tavallisesti rikotaan jo tammikuun aikana. Itse ajattelin vuoden 2017 aikana etsiä itselleni uusia ulottuvuuksia ja mielekästä tekemistä, jolla voisin tuoda hieman iloa ja apua muiden elämään. Kyseeseen tulee säännöllisen vapaaehtoistyön tekeminen, omien sanojen ja tekojen entistäkin tarkempi valikoiminen ja toivottavasti henkinen kasvu, turha antaa vain ikävuosia ilmaisevan numerosarjan kasvaa. Maailma on pahimmillaan armoton paikka, kuten olemme saaneet huomata, mutta jos jokainen meistä ottaisi vastuun omasta itsestään, eikö se muuttaisi tilanteen? Olen kenties lapsellinen sellaista toivoessani, mutta elämä vaatii aimo annoksen lapsenmielisyyttä ja uskoa, sanokoot muut sitten vaikka hulluksi.

Itse toivotan teille kaikille oikein Hyvää uutta vuotta, olkoon se siunattu terveydellä, onnella ja menestyksellä, jonka jatkoksi lisäämme listalle nykyään myös turvallisuuden! Olkaamme jokainen enkeli jollekulle toiselle ihmiselle vuonna 2017, miksi enkeleitä pitäisi olla vain taivaassa?