img_4478

Viimeisten vuorokausien aikana suuri osa Kreikasta on muuttunut talviseksi ”satumaaksi”. Valkoinen lumivaippa on käärinyt syleilyynsä niin mantereen kuin monet maan saarista ja lievittänyt meidän Kreikassa asuvien suomalaisten sydämissä palavaa ”koti-ikävää”. Lapset ovat kaikkialla lapsia, ja poikkeuksetta haltioissaan lumesta, monestakin syystä. Monilla Kreikan kolkilla lumi ja pakkaset eivät kuitenkaan ole jokavuotisia vieraita, eivätkä lainkaan toivottuja. Etenkään saarilla ei lumipyryyn ja nollan alle painuviin lämpötiloihin olla juurikaan varauduttu, joten nietokset saavat elämän aivan ylösalaisin. Ikuiselta tuntuva talouskriisi vaikeuttaa sekin osaltaan kotitalouksien tilanteesta selviytymistä, asunnottomien ja pakolaisten ahdingosta puhumattakaan. Niin kaunista kuin neitseellisen valkoinen lumi onkin, ja vaikka se on Suomessa tuttu ja suurimmalle osalle tervetullut talvivieras, eikä talvi edes tunnut talvelle ilman lunta, Kreikassa pakkaset ja lumi saavat aikuiset lähinnä pelon valtaan ja lamaannuttavat arjen.

Esimerkiksi voimme ottaa Skopeloksen saaren, joka heräsi viime viikonloppuna talviunilta saadessaan maailmanlaajuista huomiota mahtavilla nietoksillaan. Kesäisin turistien rakastama aurinkosaari on kohta jo viikon päivät muistuttanut erehdyttävästi Keski-Euroopan hiihtokohteita, kinosten ollessa korkeita ja valkoisen hallitessa väripalettia. Paikalliset eivät kuitenkaan harrasta hiihtämistä, eivätkä omista pulkkia, joten päiväkausia kestävä kylmyys on valtava haaste. Samanlainen on tilanne Alonnisoksella, jossa paksun lumipeitteen lisäksi suuri osa saaren asukkaista on joutunut olemaan vuorokausia ilman sähköä ja vettä. Paikalliset eivät muista vastaavaa tapahtuneen viimeisten vuosikymmenien aikana ja luonnollisesti heidän on vaikea taata perheilleen lämmin majapaikka ja edes juomavettä. Tilannetta pahentaa se, että myös tänään saarella on tupruttanut runsaasti lunta.

Evian Kymi on julistettu hätätilaan jopa kaksimetristen hankien vuoksi, jotka ovat eristäneet monia vuoristokyliä muusta maailmasta. Armeijan lumiaura on tuotu paikan päälle avaamaan teitä, jotta lähinnä vanhuksista koostuvien kaukaisten kylien asukkaille voitaisiin tarjota heidän kaipaamaansa apua. Tauoton lumisade on vaikeuttanut urakkaa, sillä sitä mukaa kun teitä saadaan pikku hiljaa aurattua auki, taivaalta leijaileva lumi kerääntyy niille jälleen. Kerrottakoon, että Kymin sairaalaan pääsee vain palolaitoksen erikoisajoneuvolla tai traktorilla, nyt ei siis todellakaan ole paras ajankohta loukata itseään jäällä kaatuessaan tai sairastua vakavammin. Itävalta ja Kymi näyttävät tällä hetkellä erehdyttävän samanlaisilta, kaukaa katsottuna kerrassaan ihanat nietokset mutta käytännössä tuskin kukaan kadehtii kymiläisiä.

Kreikassa ei muuten tunneta talvirenkaita, joten jo suomalaisittain naurettavan vaatimattomalta näyttävä lumipeite tekee teistä autoille liukuratoja, saati sitten puolimetrinen hanki. Lumiketjut ja -huovat toki löytyvät Kreikan markkinoilta ja niitä käytetään tarvittaessa – kunhan auton omistaja on muistanut sellaiset ostaa, pitää ne mukanaan ja osaa ne myös asettaa – mutteivät ne kuitenkaan vastaa kunnon talvirenkaita. Helleeneille ei myöskään opeteta luistoon joutuneen auton oikomista tai jäisellä ja lumisella tiellä ajamisen muita niksejä. Toisinaan myös julkinen taho tekee suurmunauksia ja pahentaa teillä vallitsevaa tilannetta. Niin kävi tänään Thessalonikissä, jossa kaduille kaadettiin suolan sijaan viereisestä merestä ilmaiseksi helpolla saatavaa suolaista merivettä… pakkasta kuitenkin oli sen verran, että vesi jäätyi tien pinnalle ja loputon luistelurata oli valmis. Autoluistelua vaan ei ole vielä virallisesti keksitty, joten kyseisen älynväläyksen seurauksena Thessalonikin kaduilla vallitsee varsinainen kaaos.

Jopa Kreetalla on näinä päivinä päästy hiekkarantojen sijaan ihailemaan lumikeitaita. Esimerkiksi suomalaisillekin tuttu Rethymnonin edustan rantaviiva muuttui vitivalkoiseksi, eikä kyseessä suinkaan ollut tomusokerimainen kevyt peite vaan ihan kunnioitettava lumikinos. Kreetan vuoristoisilla seuduilla elohopea tippui todella alas ja mm. Lassithin alueella koettiin -15 asteen ennätyspakkasia. Santorinin vulkaaniset huiput saivat nekin hentoisen lumisirotteluna, mutta lumiukon teko ei ystäväni mukaan kuitenkaan onnistunut. Samoksella on sielläkin juuri päästy nauttimaan sielunmaisemaa valaisevasta lumesta, joka kuitenkin on esimerkiksi saaren viinirypäleiden taimille ja hedelmäpuille äärettömän tuhoisa.

Itse asun Livadian nurkilla, noin 120 kilometriä Ateenasta pohjoiseen ja lunta meillä on ollut jo reilut neljä päivää. Kylä on hiljentynyt lähes aavemaiseksi, lähinnä vain minä ja perheeni ja muutamat urhoolliset paikalliset olemme olleet ulkosalla. Suomalaisena olen nauttinut erikoisesta säästä ja jo lumihiutaleiden leijailu taivaalta on herättänyt ihania muistoja ja tuonut monia lapsuuden tunteita pintaan. Omat lapseni olen totuttanut kylmäänkin ulkoilmaan, nukkuivathan he vauvoina päiväunensa ulkosalla säällä kuin säällä, paikallisten suureksi kauhuksi – sain asian tiimoilta niin uteliaita kuin närkästyneitä kommentteja, mutta omat muksuni olivat kylän terveimpiä eikä kenelläkään ollut jatkuvasti tukkoista nenää. Nyt olemme päässeet yhdessä leikkimään lumisotaa, rakentamaan lumilinnoitusta ja lumiukkoa – josta tänä vuonna muovautui vaihtelun vuoksi selvä Muumimamma! Lumilyhdynkin kokosin lumipalloista pihaa valaisemaan, ja se onkin jo selviytynyt kolmesta vuorokaudesta ja ilahduttanut ohikulkijoita pimeän aikaan.

Perheeni on kuitenkin sikäli onnekkaassa asemassa, että kotimme on lämmin, tippuupa elohopea kuinka alhaiseksi haluaa ja kasvavatpa kauniit hanget vaikka kattoon saakka. Jopa sähkökatkoksen aikana saamme pesueen pysymään lämpimänä, sillä varaava puutakka lämmittää koko huushollin. Monilla eivät asiat ole yhtä miellyttävästi. Kreikkalaisissa kerrostaloissa ei enää vuosiin ole ollut talvisaikaan jatkuvaa lämmitystä, parhaimmillaan lämpöpatterit hohkaavat kuumina vain muutaman tunnin vuorokaudessa. Talouskriisin vuoksi yhä harvemman kerrostalon asukkaat päättävät lämmitysöljyn tilaamisesta, osa kotitalouksista ei lämpene koskaan vaan jokainen joutuu itse keksimään tavan sinnitellä esimerkiksi laittamalla ilmastointilaitteen lämmitykselle, polttamalla tavallista takkaa (joka lämmittää vain aivan sen vierellä istuvat) tai ostamalla jonkin kannettavan lämmityslaitteen edes yhteen huoneeseen. Omilta Ateenassa asuvilta ystäviltäni olen kauhuissani kuulut elohopean tippuvan sisätiloissa noin 11-14 asteeseen. Voisitko itse kuvitellakaan asuvasi ja peseytyväsi sellaisissa oloissa tai istuvasi olohuoneessasi ”rentoutumassa” toppavaatteisiin kääriytyneenä? Monet meistä Kreikassa asuvista haikailevat Suomen lumia mutta luonnollisesti siis kauhistelevat kylmiä ilmoja, Kreikassa talot eivät ole kunnolla eristettyjä, eikä lämmitys taattua ylellisyyttä!

Etenkin Ateenassa on myös paljon asunnottomia, joiden elämää kukaan ei kesälläkään kadehdi. Vaikka asunnottomille avataan kylminä öinä majoittumistiloja, ei niissä tavallisesti voi oleskella päiväsaikaan eikä tilapäismajoitus ole ratkaisu yhdenkään asunnottoman ongelmaan. Kaupungeissa on tyypillisesti paljon tyhjiä, hylättyjä asuntoja, jotka voitaisiin kunnostaa ja luovuttaa asunnottomien käyttöön. Näin he saisivat kodin ja pysyvän osoitteen myötä kenties mahdollisuuden työpaikkaan, teoriassa ainakin.

Katselen parhaillaan suurten ja painavien lumihiutaleiden leijailua, ja lumisade näyttää jälleen sakenevan. Se tarkoittaa, etteivät koulut alueellamme ole huomennakaan avoinna, nyt on lasten toinen ylimääräinen lomapäivä meneillään, koulujen oli maanantaina määrä avautua joululoman päättyessä. Arvasit varmaa, että lapset ovat asiasta erityisen mielissään, tarkoittaahan se, että lumileikit jatkuvat sekä tänään että huomenna. Taidanpa itsekin liittyä jälkipolveni seuraan ja opettaa, kuinka perinteiset suomalaiset lumipesut annetaan!

PS. Huomenna palaan pakkasaiheeseen pakolaisten osalta… se ansaitsee oman artikkelinsa, sillä Kreikan valtio on onnistunut häpäisemään itsensä totaalisesti ja jättänyt osan pakolaisista kirjaimellisesti lumen ja pakkasen armoille.