Ihastuttavan Kreikan pääkaupunki Ateena on kaupunkikohde, joka jättää harvat vierailijat kylmiksi. Miljoonakaupunkiin joko rakastutaan tai sitä kammoksutaan, mutta se on kreikkalaisen temperamentin loistava heijastaja. Ateena suorastaan huokuu historiaa ja mahtavia nähtävyyksiä, joita on muualta maailmasta turha etsiä, mutta sen moderni puoli saa korvat soimaan liikenteen hälystä ja kaupungin suojelusjumalatar Pallas Athenekin joutuisi sen kaduilla hämilleen.

Ateena on yksi maailman vanhimmista kaupungeista, demokratian synnyinpaikka ja eräs läntisen sivistyksen kehdoista. Jo tuhansia vuosia sitten sen toreilla väiteltiin kaikesta maan ja taivaan välillä ja pohdittiin ihmiselämän perimmäistä merkitystä. Historiallista nähtävää löytyykin keskustan alueelta enemmän kuin arvaat odottaa; Akropolis on vain yksi niistä.

Tänään Attikan niemimaan kauniilla etelärannalla sijaitsevaan Ateenaan on ahtautunut jo lähes puolet koko pikkuisen Kreikan asukkaista, ja metropoli jatkaa kasvuaan. Kaupunki on vuorten ja meren saartama ja yksi niistä harvoista eurooppalaisista kaupunkikohteista, joissa voit samalla viettää ihanaa rantalomaa! Lomapäivän voitkin helpolla jakaa nähtävyyksien ihasteluun sekä meren syleilyssä vilvoitteluun ja auringon hymyssä ruskettumiseen. Ateenalla on runsaasti tarjontaa shoppailijoillekin, etenkin naisväelle. Ja illan tullen sinua odottaa ennen kokemattoman runsas ilta- ja yöelämä, jollaiseen et kotimaassa pääse tutustumaan. Illallisesi voit luonnollisesti nauttia joko meren liplatusta kuunnellen tai valaistua Akropolista katsellen.

Ateena on ihanteellinen valinta koko perheelle, sillä meren lisäksi se tarjoaa lapsille niin eläintarhan, huvipuiston, vesipuistoja, mikroautoilua ja oppia omien käsien kautta. Se on myös mainio tukikohta päiväretkien tekoon, sillä suhteellisen lähellä Ateenaa odottavat muutkin historian- ja luonnonihmeet, kuten Meteora, Epidauros ja muinoin maailman napana tunnettu Delfoi.

Koska Ateenan keskikesä on tyypillisesti jopa saunaa palvoville suomalaisille hikisen kuuma, on paras aika ateenalaisesta annista nauttimiseen joko loppukevät tai syksy, jolloin auringonjumala Helios hymyilee vienommin.

Liikkuminen Ateenassa on nykyisin äärettömän helppoa, kiitos etenkin loistavan ja puhtaan metroverkoston. Kaupungin päänähtävyydet sijaitsevat lisäksi ihanteellisen lähellä toisiaan, joten jalkaisinkin olen ne useaan kertaan kolunnut.

Ateenaan, kuten muuallekin Kreikkaan, on parasta saapua avoimin mielin ja rennolla asenteella. Helleenit eivät tuijota kelloon yhtä usein kuin me suomalaiset – monet eivät sellaista edes tunnu omistavan – joten sovitut kellonajat ovat viittaa antavia. Nähtävyydet, museot ja kaupat kylläkin osaavat seurata aikatauluaan. Jätä siis kiire kotiin ja saavu rentouttavalle lomalle, jolloin olet oman aikataulusi herra tai rouva!