Ruokailu Ateenassa

Koska Ateena on viimeisten vuosikymmenien saatossa kerännyt helmoihinsa kansalaisia eri puolilta maata ja maailmaa, on sen ravintoloitten monipuolisuus sen mukainen. Ateenassa voit nauttia niin perinteistä kreikkalaista ruokaa kuin kiinalaista, thaimaalaista, italialaista, espanjalaista, meksikolaista kuin chileläistä tai pohjoismaalaista. Lue tarkemmin kreikkalaisesta ruokakulttuurista ja sen tarjoamista vaihtoehdoista Ruoka ja juoma” -sivuiltamme.

Edullista aamupalaa kaipaavat helleenit turvautuvat tavallisesti joko koulouriin tai piiraaseen. Koulouri on seesaminsiemenillä kuorrutettu tuore leipärinkeli, joka voi nykyään olla jopa täytetty. Piiraita puolestaan löytyy jokaiseen makuun, kuuluisat juusto- ja pinaattipiiraat mukaan lukien. Kumpiakin on tarjolla lähes jokaisesta kadunkulmasta löytyvästä leipomosta tai pikkupuodista.

Jos kaipaat edullista lounasta tai iltapalaa, turvaudu kreikkalaisten rakastamaan souvlakiin pitalla. Se on sekä täyttävä, monipuolinen että edullinen vaihtoehto hampurilaisbaarien tarjonnalle, ja tutkitusti terveellisempikin. Alle 2 €:lla saat useimmiten vatsasi täyteen makuhermoja hyväilevää herkullista välipalaa. Tarjolla on tavallisesti niin porsaasta kuin kanasta valmistettua pita-leipään käärittyä lihaa tomaatilla, sipulilla, tzatzikilla ja jopa paistinperunoilla. Myös kreikkalainen salaatti leivän kera riittää useille vähäruokaisille. Huomaa, että monet kahvilta tarjoilevat voileipiä, piiraita ja muuta välipalaksi tai kevyeksi lounaaksi sopivaa.

Kreikkalainen kahvi oli pitkään vain kuumana nautittua suodattamatonta, mutta sen rinnalle on kohonnut helleenien vuoden 1957 keksintö, frappé: jäiden kera nautittu virkistävän kylmä pikakahvijuoma, jota paikalliset imeskelevät antaumuksella vuoden ympäri. Tyypillisellä kreikkalaisella onkin tavallisesti toisessa kädessä savuke ja toisessa frappé!

Parhaat ruokapaikat löytyvät tavallisesti hieman tunnetuimpien ”turistipolkujen” ulkopuolelta, eli sieltä, missä paikallisetkin käyvät syömässä. Suuntaa siis sinäkin kreikkalaisten perässä, sillä he eivät suostu maksamaan ala-arvoisesta laadusta. Plakan alueen ravintolat ovat kuitenkin useimmiten korkealaatuisia ja esimerkiksi aivan Akropoliin alapuolella pääset nauttimaan illallisesi Parthenonia ihaillen, ja toisinaan elävän musiikin säestyksellä. Monastirakin läheisyyden lukuisat ravintolat keskittyvät luonnollisesti juuri turistien suosimiin ruokalajeihin, eli mousakaan, gemistaan, tzatzikiin, keftedes- lihapulliin, pastitsioon, kalamarakiin jne. Jos haluat maistaa jotakin harvinaisempaa, syrjäisemmät tavernat ovat valintasi.

Kreikkalaiset viinit tekevät luonnollisesti seuraa aterialle, ja usein kannattaa kokeilla pullotetun viinin asemasta talon ”omaa” viiniä, jota myydään nimellä ”χύμα”. Se on poikkeuksetta huomattavasti edullisempaa mutta silti maukasta. Vaihtoehtoina ovat kreikkalaisoluet, kuten lähes kaikkialta saatavat Alfa, Mythos tai Fix, joita kehutaan laadusta. Ouzo ja tsipuoro ovat tavallisesti pikkupurtavan seuralaisia.

Ateenassa jokainen voi siis syödä ja juoda oman kukkaronsa sallimissa rajoissa. Kahvilat ja pikkupuodit ovat auki aamuvarhaisesta iltamyöhään ja ravintoloita löytyy edullisista aina 5-tähden kansainvälisesti palkittuihin.