Ateenan ilmasto ja sää

Ateena tunnettiin Kreikassa vielä vuosisata sitten loistavasta ilmastostaan. Lääkärit määräsivätkin monia sairaita, erityisesti hengitystievaivoista kärsiviä, viettämään hoitokuurin Ateenassa. Sen vuoksi kaupunkia ympäröivien vuorien (Penteli, Parnitha ja Hymettus) rinteillä sijaitsi ennen useita parantoloita. Kreikan mannermaalla nimittäin useita alueita vaivaa talvisin suuri kosteus, joka ei tunnetusti tee astmaatikoille ja keuhkosairaille hyvää.

Sitten alkoi tehtaiden aikakausi, ja tehtaat puolestaan houkuttelivat paikalle työpaikkojen perässä muuttavia ihmisiä, jotka sitten aikojen saatossa ostivat auton, ja myöhemmin toisenkin. Ateenan ilmastolle se tarkoitti laadullista syöksylaskua. Viimeiset vuosikymmenet miljoonakaupungin ilma on useinkin ollut saastesumuinen ja kesällä ympäröiviä alueita kuumempi. Pakokaasupäästöt nousevat usein sallittujen rajojen ylärajalle. Vuodesta 2012 Ateenaa on kohdannut uusikin ilmansaate; ihmiset ovat alkaneet polttaa takkojaan lämmitysmielessä. Siinä missä entisinä talvina öljylämmitys hoiti lämmittäjän virkaa, lämmittelee tyypillinen ateenalaisperhe nykyään kylmillä ilmoilla takan varassa. Ja sadattuhannet puutakat päästävät ilmaan uskomattomia määriä terveydelle vaarallisia mikrohiukkasia. Talvella 2013 -2014 asukkaita kehotettiinkin toisinaan välttämään tarpeetonta kaupungilla liikkumista ja jopa asunnon tuulettamista.

Ateenan kesäsää

Välimeren rantaa halaava Ateena tarjoaa tyypillisesti kuuman ja kuivan kesän. Lämpötila alkaa viimeistään heinäkuussa kohota 35 asteen kieppeille, hellepäivinä lämpömittari saattaa osoittaa jopa päälle 40 astetta. Ilma on kuitenkin kuivaa, joten mittarin osoittama luku tuntuu suunnilleen samalta kuin suomalaisen virkaveljensä 5 – 7 astetta korkeampi. Yölämpötilat ovat suhteellisen korkeat, sillä kaupungin valtava betonin ja asfaltin määrä hohkaa päivällä keräämäänsä kuumuutta. Heinäkuun lisäksi elokuukin jatkuu helteisen kuumana, onneksi liikenteen päästöjä vähentää kaupunkilaisten pakeneminen saarille lomia viettämään.

Sateenvarjoa et Ateenassa kesäkuukausina tarvitse kuin ani harvoin, mutta silloin sade sitten onkin usein lyhyt mutta rankka ukkoskuuro.

Mainittakoon, että Ateena pitää hallussaan Euroopan lämpöennätystä. Vuoden 1977 heinäkuussa Elefsinan kaupunginosassa mitattiin silloin lähes Saharaa muistuttavat 48 astetta.

Ateenan talvisää

Talvella Ateenassa on suomalaisen mittapuun mukaan leppeän mukavaa, eli lämpötila heiluu 10 asteen molemmin puolin. Talvenkin sydämessä saattaa kuitenkin olla yllättävän lämpimiä kausia, jolloin lämpöä voi olla jopa lähes 20 asteen verran. Näin tapahtuu tavallisimmin tammikuun lopulla ja helmikuun alkupuoliskolla, ja lämpimiä päiviä kutsutaan silloin ”Alkionin päiviksi”.

Talvi on kaupungissa sateisinta aikaa, jolloin vesipisarat saattavat olla hiljalleen niskaan tippuvia tai tulla alas taivaalta ryöpyllä. Sadekausi kestää lokakuun loppupuoliskolta maaliskuulle, mutta joukkoon mahtuu vuosia, jolloin on satanut vain muutamana päivänä. Muutenkaan taivas ei ole kauaa pilvien peitossa. Lunta ateenalaiset näkevät suhteellisen harvoin, se ei lasten harmiksi ole jokatalvinen vieras (paitsi läheisillä vuorilla, jonne paikalliset lähtevät lumisotaan!). Matkalle on siis parasta varata sekä T-paita, että toppatakki.

Ateenan kevät- ja syyssää

Ateena on mielestäni ehdottomasti parhaimmillaan keväällä ja syksyllä. Ne ovat parhaat kaudet matkustaa kaupunkiin ainutlaatuiselle lomalle, koska silloin turistilaumat ovat pienimmillään ja etenkin majoituksen hinnat edullisemmat. Kevät sopii nähtävyyksiä, shoppailua ja viihdettä kaipaaville. Kesän kuumat eivät ole vielä saapuneet, joten keskipäivälläkin voit ulkoilla hien liimaamatta vaatteita ihoon. Maaliskuussa lämpötila on keskimäärin 13 astetta, toukokuussa jo 16 (eikä yli 20 astetta ole lainkaan harvinaista). Syksy taas sopii edellisten lisäksi rantaelämälle, sillä meri on kesän jäljiltä suloisen lämmintä myöhään syksyyn eikä rannoilla ole ruuhkaa, paikalliset ovat koulussa ja töissä. Lämpöä riittää lokakuussakin tyypillisesti noin 20 asteen verran.

Ateenan sää reaaliajassa

Ateenan, ja koko Kreikan, säätä voit seurata luotettavimmin suoraan Kreikan meteorologisen laitoksen EMY:n kotisivuilla. Ohessa Ateenaa koskeva vuoden säätiedot Maailman ilmatieteen järjestöltä (WMO:lta):

Kuukausi Keskilämpötila oC Kokonaissademäärän keskiarvo (mm) Sademäärä keskimäärin
Päivän
alin
Päivän
korkein
tammikuu 5.2 12.5 56.9 12.6
helmikuu 5.4 13.5 46.7 10.4
maaliskuu 6.7 15.7 40.7 10.2
huhtikuu 9.6 20.2 30.8 8.1
toukokuu 13.9 26.0 22.7 6.2
kesäkuu 18.2 31.1 10.6 3.7
heinäkuu 20.8 33.5 5.8 1.9
elokuu 20.7 33.2 6.0 1.7
syyskuu 17.3 29.2 13.9 3.3
lokakuu 13.4 23.3 52.6 7.2
marraskuu 9.8 18.1 58.3 9.7
joulukuu 6.8 14.1 69.1 12.1

(Tilastotiedot on kerätty vuosien 1955 ja 1997 välillä.)