Kansallinen historiallinen museo

Stadiou-kadulla sijaitseva vanha parlamenttitalo toimii vuodesta 1960 kansallisen historiallisen museon kotina. Museon kokoelma on peräisin vuonna 1882 perustetulta Kreikan historialliselta ja etnologiselta yhdistykseltä, ja tarjoaa katsauksen maan hieman nuorempaan historiaan. Näytillä on nimittäin esineistöä vuodelta 1453 alkaen, jolloin silloin vielä lännen hallitsema, bysanttilainen pääkaupunki, Konstantinopoli joutui ottomaanien ikeen alle. Nuorimmat näyttelykappaleet ovat peräisin toisen maailmansodan vuosilta.

Museo keskittyy eritoten itsenäisyystaisteluitten ja Kreikan vuoden 1821 vallankumouksen aikoihin, 1900-luvun alkupuoliskon Balkanin sotiin, sekä 1920-luvun vaihteen Vähän-Aasian selkkauksiin. Näytteillä on ymmärrettävästi siis etenkin aseita (mm. koottava tykki) ja historiallisten merkkihenkilöiden omaisuutta (esimerkiksi Makriyiannin miekka), karttoja ja käsikirjoituksia, ajanjakson maalauksia sekä Kreikan eri alueitten värikkäitä kansallispukuja koruineen. Esineistön seassa on myös Kreikan kuninkaitten valtaistuimia, muita huonekaluja sekä henkilökohtaisia tavaroita, samoin kuin kuningattaren hovineidon asu.

Museota lähimmät metroasemat ovat Syntagma (linjat 2 & 3) sekä Panepistimiou (linja 2), ja museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 8.30 – 14.30

Lippujen hinnat: aikuisilta 3 €, opiskelijat ja yli 65-vuotiaat 1,50 €, lapset ilmaiseksi. Huomaa myös, että pääsymaksua ei peritä sunnuntaisin.