Ateenan sotamuseo

Kreikan valtion vuonna 1964 perustama ja virallisesti vuonna 1975 avattu sotamuseo löytyy sekin aivan Ateenan keskustasta ja tarjoaa etenkin perheen miesväelle mielenkiintoista ajanvietettä ja oppia. Museo on kunnianosoitus kaikille maan historian aikana sen suojelemiseen osallistuneille. Vaikka museon pääpaino on luonnollisesti Kreikan sotavoimissa ja sen käyttämässä välineistössä, esittelee sotamuseo myös esimerkiksi muinaisesta Kiinasta ja Japanista tuotua sota-aiheista esineistöä, kuten myös jonkin verran normaaliin elämään liittyneitä esineitä eri puolilta Kreikkaa.

Ateenan sotamuseon kokoelmissa voit tutustua esimerkiksi esihistoriallisiin tulentekovälineisiin, kivi- ja pronssiaseisiin, seinämaalauksiin sekä linnoitusten karttoihin. Kreikan historian suurimpiin sotasankareihin kuuluvalle Aleksanteri Suurelle on itseoikeutetusti omistettu aivan oma osasto, jonka antia ovat mm. patsaat, ajan sotakoneiden jäljennökset, kartat ja piirrokset. Muita osastoja ovat mm. Kreikan vuoden 1821 itsenäisyyssota pistooleineen ja miekkoineen, Balkanin sodan (1912 -1913) aseet ja valokuvat, ensimmäisen maailmansodan aikaiset maalaukset ja aseet, vuoden 1941 saksalaismiehityksen aika sekä toisen maailmasodan aikainen kalusto. Museon pihalla sinut toivottavat tervetulleeksi suuri joukko tykkejä, samoin kuin Kreikan ilmavoimien hävittäjiä.

Sotamuseo löytyy Vas. Sofias-kadulta, aivan Evangelismos-metroaseman läheisyydestä, ja sen ovet ovat avoinna maanantaita lukuun ottamatta arkisin, kesäaikaan kello 9 – 19 ja talvisaikaan 9 – 17, ja sunnuntaisin kello 9 – 15.

Aikuisten lipun hinta on 3 €, muiden 1,5 €. Kannattaa myös muistaa, että sotamuseoon pääsee jokaisen kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina ilmaiseksi.