KERKIRAN VANHAKAUPUNKI

Kerkiran vanhakaupunki linnakkeineen on historiallisen ainutlaatuisuutensa vuoksi UNESCOn maailmanperintäluettelossa vuodesta 2007. Asutusta paikalla on ollut jo tuhansia vuosia mutta nykyisen vanhankaupungin rakensivat pitkälti venetsialaiset, joiden hallinnassa Korfu oli yhteensä yli 400 vuotta, 1300-luvulta aina 1700-luvun lopulle. Saari oli erityisen tärkeä strategisen sijaintinsa vuoksi; venetsialaiset kutsuivatkin sitä ”Portiksi lahdelle”, sillä Korfu hallitsi merireittiä Adrianmerelle.

korfu-mereltaVanhaankaupunkiin astuessasi poistut 21. vuosisadalta ja palaat ajassa vuosisatojen taakse. Tunnet myös vaihtavasi maata, sillä alue muistuttaa erehdyttävästi italialaista keskiaikaista kaupunkia korkeiden rakennustensa ja kapeiden, sokkeloisten mukulakivikujiensa, holvikäytäviensä, puutarhojensa ja pienien aukioidensa vuoksi. Tulet näkemään vanhoja, kauniita barokkityylisiä veistoksia ja koristuksia kaikkialla. Alue suorastaan henkii romantiikkaa ja sen keskellä ylpeilee upea Spianada-aukio – Kreikan suurin aukio – jonka ympäristöä komistavat brittiläisten hallintorakennukset. Suuri osa aukioita on viheriötä, joka palvelee krikettikenttänä.

Venetsialaiset hallitsijat rakensivat poikkeuksellisesti useamman kuin vain yhden linnakkeen kaupungin turvaksi vihollismielisiltä turkkilaisilta. Linnakkeita on oikeastaan kolme mutta niistä kahta, Castello della Campanaa ja Castel da Marea, nimitetään yhteisnimellä ”vanha linnake”. Vanhan linnakkeen seinissä – jonka rakennustyöt alkoivat 1300-luvulla –  on tänäänkin nähtävissä runsaasti reliefejä ja alkuperäisiä kaiverrettuja kirjoituksia, ja sen juurelle englantilaiset hallitsijat rakensivat 1830 Pyhän Georgioksen kirkon, joka muistuttaa muinaista kreikkalaista temppeliä. Kesäisin linnakkeella järjestetään vaikuttavia ääni- ja valoesityksiä, konsertteja ja muita tapahtumia. Vuoden 1570 uudesta linnakkeesta Castel di Terrasta osa on Kreikan merivoimien käytössä mutta osaan on yleisölläkin mahdollisuus tutustua.

 


Kommentit

Korfun vanhakaupunki — 2 kommenttia

  1. Tätä lukiessa tuli ihan mieleen viime kesäinen Korfun matkani ja sen kauniit muistot. Korfun vanhakaupunki on erityisen kaunis ja hyvin säilynyt, ja se todellakin tuo mieleen jonkin italaialaisen keskiajan kaupungin. Muutenkin Korfu on poikkeuksellinen muiden kreikkalaissaarten joukossa, koska se huokuu hempeitä värejä, muuallahan rakennukset ovat lähinnä valkoiseksi kalkittuja. Korfu on myös onnistunut säilymään suhteellisen vihreänä, mikä kuulema johtuu siitä, että saarella sataa niitä Egeanmeren saaria runsaammin. Itse suosittelen Korfun lämpimästi niille, jotka eivät siellä vielä ole käyneet.

  2. Vanhankaupungin kujilla pääsee ihanasti aivan eri vuosisadalle ja kuten tuossa onkin jo kerrottu, voisi hyvinkin luulla olevansa keskiajan italialaiskaupungissa. Seassa on kuitenkin myös brittiläistä vaikutusta, samoin ranskalaista. Itsekin ihastuin pastellisävyiseen kirjoon, jollaista ei muilla Kreikan saarilla tapaa. Ja kaduilla vaellellessa on ihastuttavaa sekin, että vastaan tulee monia pikkuputiikkeja ainutlaatuisine anteineen. Varsinkin paikalliset käsityöt voittivat sydämeni, koska olen pitsiliinojen ystävä. Oliivipuiset tuotteet olivat nekin harvinaista herkkua. Itse asiassa, vanhankaupungin sokkeloissa voisi hyvinkin kuluttaa pari lomapäivää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>