KOS – EGEANMEREN PARATIISI JA LÄNSIMAISEN LÄÄKETIETEEN KEHTO

Kinnis, Koos, Meropis, Nymphaea, Coo, StanchioKos on historian sivuilla mainittu monilla nimillä, joista nykyinen viittaa mytologisen Meropas-kuninkaan tyttäreen nimeltä Koos.

kos-auringonlaskuEgeanmeren kaakkoisosassa, hieman Rodoksesta pohjoiseen, sijaitseva Kos on kooltaan Dodekanesian (nimi tarkoittaa 12 saarta) saariryhmän kolmanneksi suurin saari – 290,27 km² ja asukasluvultaan toinen – asukkaita on reilut 38 000 – heti Rodoksen jälkeen. Pääkaupunki Kos oli aikoinaan Egeanmeren Wall Street, kaupan ja bisneksen keskus. Tänään siellä sijaitsevat saaren pääsatama ja suuri osa nähtävyyksistä. Kosin suurimmat kylät ovat lentokentän läheisyydessä sijaitseva Antimahian hunajakylä, vilkas Kardamena, rauhallinen Kefalos, vesiparatiisi Mastihari, sekä idylliset vuoristokylät Zia ja Pyli.

Kosin historia ja kulttuuri ovat saaneet vaikutteita kreikkalaisesta, turkkilaisesta ja italialaisesta kulttuurista, ja ovatkin niiden ihastuttavia sekoituksia. Nähtävyyksiä löytyy kulttuuria ja historiaa janoaville kiitettävästi. Temppelien ja ritarilinnojen raunioita, vanhoja kirkkoja ja moskeijoita, museoita ja jopa luolia sijaitsee eri puolilla taianomaista Kosia. Saarta tituleerataan usein Hippokrateen saareksi, koska läntisen lääketieteen isä syntyi, opiskeli ja työskenteli Kosilla. Osan tutkimuksistaan ja parannustyöstään hän suoritti kuuluisassa Asklepionin temppelihoitolassa, jonka raunioilla vierailu kuuluu olennaisena osana Kosin matkaan.

Kos ei kuitenkaan ole juuttunut vaiherikkaaseen menneisyyteensä, vaan elää ja nauttii tästäkin päivästä, tarjoten vierailijoillensa mitä monipuolisinta lomaa. Putipuhdasta rantaviivaa on yhteensä noin 400 kilometriä, ja rantoja löytyy jokaiseen makuun. Voit soluttautua lukuisien kansalaisuuksien sekaan kosmopoliittisilla hiekkarannoilla, valita itsellesi romanttisemman ja intiimimmän pienen lahdenpoukaman tai rentoutua kuumilla lähteillä, jotka jo muinoin hyväilivät Kleopatran hipiää.

Aktiivisempaa lomaa kaipaaville Kosilla on runsaasti tarjottavaa. Vesiurheilua on jokaiseen makuun sukelluksesta purjelautailuun, banaaniveneellä hurjasteluun tai vaikkapa leijasurffailuun ja hevosuintiin. Saarella sijaitsee myös koko perheelle soveltuva Lido-vesipuisto. Ja halutessasi kuivempaa ajanvietettä, voit ravata säyseällä hevosella vuorenrinteillä, pelata rantalentopalloa pehmeällä hiekalla, hurjastella mikroautolla tai tutustua saareen polkupyörällä. Kos on Kreikan ainoita kohteita, joissa voit turvallisesti liikkua lihasvoimalla kulkevalla kaksipyöräisellä autojumalilta erillisiä pyöräteitä pitkin. Ja koska Kosilta on Turkin puolelle matkaa vain muutama kilometri, voit piipahtaa Aasian puolelle tutustumaan Bodrumin kaupungin basaareihin. Suosittu päiväretken kohde on myös Kreikan vulkaaninen Nisyros-saari.

Ja koska tie sydämeen, myös naisen, käy usein vatsan kautta, tulet rakastumaan Kosiin myös sen ainutlaatuisten kulinaaristen erikoisuuksien vuoksi. Missäpä muualla voisit syödä mustekalapyöryköitä, punaviinissä kypsytettyä ja säilöttyä vuohenjuustoa tai sokeriliemeen säilöttyjä tomaatteja ja nauttia niiden kyytipojaksi lasillisen kanelista virvoitusjuomaa?

Kos on ystävällinen saari, jota et tule unohtamaan. Valitse omaksi matkamuistoksesi ja ilahduta tuttujasi paikallisilla erikoistuotteilla, kuten Hippokrates-hunajalla, oliivipuusta veistetyllä koristeella, siirappisilla tomaateilla tai kudotuilla seinävaatteilla.