HISTORIA

Nimensä Kos on luultavimmin saanut myyttisen kuningas Meropaksen Koos-tyttären mukaan. Saarta on myös kutsuttu nimillä Meropis ja Nymphea, turkkilaiset sanoivat saarta Istanköyksi, italialaiset ristivät sen aikoinaan Cooksi ja brittiläiset Stanchioniksi.

Kosin historia on vaiherikas ja värikäs. Asutusta saarella on ollut ainakin 4 000 vuotta, ja varhaisimmat merkit ihmisten läsnäolosta on löydetty Aspri Petra -luolasta (Valkoinen kiviluola), Kefaloksen alueelta. Saari myös näytteli tärkeää osaa maailmanhistorian ehkäpä legendaarisimmassa mittelössä eli Troijan sodassa, johon se lähisaarten kanssa osallistui 30 laivalla.  Kos oli lisäksi saari, jolle legendaarinen Herkules haaksirikkoutui Heran vihan nostattamassa myrskyssä palatessaan kultalasteineen Troijan sodasta. Hyväksi onnekseen puolijumala Herkules kuitenkin nimitettiin Fixiotiksen kuninkaaksi.

Kos on ollut milloin persialaisten ikeen alla, milloin kreikkalaisten hallitsema, ja kuulunut myös Rooman valtakuntaan muiden Kreikan alueiden tapaan. Vuonna 1315 Pyhän Johanneksen ritarikunta eli Johanniitat otti saaren haltuunsa venetsialaisilta. Heidän valtakautensa aikana Kosille rakennettiin linnoituksia turkkilaisten suojaksi. Turkkilaiset eivät kuitenkaan luovuttaneet helpolla, ja valtasivat saaren vuonna 1523. Heidän valtakautensa kestikin sitten lähes 500 vuotta, ja vasta 1912 Kos siirtyi muiden lähisaarten tavoin Italian hallintaan. Toisen maailmansodan temmellyksessä saksalaiset joukot rantautuivat Kosille 1943, ja brittiläiset ottivat sen valtaansa sodan päättyessä. Vasta 1948 Kos liitettiin osaksi Kreikkaa.

Kos on ikuistanut itsensä maailmankartalle kuuluisimman julkkiksensa eli länsimaisen lääketieteen isän Hippokrateen ansiosta. Hippokrates syntyi Kosilla vuonna 460 eaa ja suoritti matkustelunsa lomassa saarella lääketieteellisiä kokeitaan, kehitti teorioitaan ja terapioitaan ja painotti ehkäisevää, luonnonmukaista, hoitoa.  Hoidon ytimenä oli pitää potilas puhtaana ja steriilinä. Hän myös tutki, miten eri ruokavaliot vaikuttivat tiettyihin sairauksiin, ja eristi lääketieteen omaksi tieteenalakseen, erilliseksi uskonnosta ja filosofiasta. Hän luokitteli ensimmäisenä sairaudet akuuteiksi, kroonisiksi tai epidemioiksi. Hippokrates oli aikoinaan ensimmäinen dokumentoitu rintakehäleikkauksia suorittanut kirurgi. Hippokrateen johtama lääketieteen koulu toimi aikoinaan puun varjossa Kosin kaupungin keskustassa, ja tänään kyseinen 12 metriä leveän lehvistön omaava puu on saaren tärkeimpiä nähtävyyksiä, samoin kuin Asklepion ”hoitotemppeli”, jossa Hippokrates osallistui potilaiden hoitoon. Hänen kehittämänsä lääketieteen vala on jokaiselle lääkäriksi valmistuneelle tuttu.

Kos on kautta historiansa ollut tärkeä kauppakeskus, ja sen tuotteisiin ovat kuuluneet niin klassinen keramiikka ja kuuluisa viini, kuin eksoottinen silkin valmistus. Aristoteles (384 eaa – 322 eaa) kertoo saarelaisten naisten silkin valmistuksesta ja siitä, kuinka naisorjat valmistivat silkkivaatteita suurissa tehtaissa.  Kos-kaupungin torialuetta Agoraa ylistettiin antiikin aikaan yhdeksi maailman suurimmista, olihan sen koko 300 m x 50 metriä. Itse asiassa, Kos oli niin tärkeä ja mahtava Egeanmeren keskus, että jopa legendaarinen Kleopatra lähetti sinne egyptiläisten kultaa säilytettäväksi. Kosin kaupunki oli siis oman aikansa Wall Street.