KREETAMYTOLOGIAN VERHOAMA LOMAPARATIISI

”Το πρώτο που ’σάξε ο Θεός απάνω στο πλανήτη ήτονε η Μεσόγειο κι απάνω τση η Κρήτη”   

(Georgios Spiridakis)

«Alkuun maan päälle Jumala Välimeren antoi, ja keskelle sen sitten Kreetan saaren kantoi.”

 

Kreeta on suomalaistenkin lomailijoiden ehdottomiin suosikkeihin lukeutuva suuri saari Välimerellä, aivan Manner-Kreikan eteläpuolella. Se on Välimeren viidenneksi suurin saari, jonka pituus on silti vain 250 kilometriä, ja leveys 12 – 60 kilometriä. Kreeta sijaitsee Euroopan ja Afrikan yhtymäkohdassa, ja sen sää ja ilmasto ovatkin muuta Kreikkaa lempeämpiä, etenkin talvisin. Se on myös mantereemme ainut paikka, jossa kasvaa luonnonvarainen palmumetsä ja jossa voi viljellä banaaneja. Kreeta on erittäin vuoristoinen, ja turistien suosikkikohteet sijaitsevat lähinnä sen pohjoisrannikolla. Saarelle saavut helposti useiden suomalaisten matkanjärjestäjien matkapaketeilla tai itse räätälöiden.

kreeta-satamaKreetan mytologia on vertaistaan vailla. Saaren mytologiassa seikkailee lähes koko Olympian jumalten seurue, etenkin ylijumala Zeus ja hänen jälkeläisensä. Tiesitkö, että Kreeta näyttelee merkittävää roolia siinä, että mannertamme kutsutaan juuri Euroopaksi? Tai että minolaisen kulttuurin kehdon tunnetuin kuningas, Minoa, oli edellä mainitun ylijumalan poika? Entä kuka, tai mikä, Minotaurus varsinaisesti oli? Mistä Odysseus mahdollisesti sai idean Troijan puuhevosen rakentamiseen? Tästä kaikesta voit lukea lisää Mytologia-sivulla.

Kreetan historia ulottuu todella kauas menneisyyteen, ainakin 10 000 vuoden taakse. Taival ei ole ollut helppoa, ja saarta ovat hallinneet useat maat. Kreetalaiset ovat kuitenkin aina olleet tunnettuja oman identiteettinsä ja kulttuurinsa vaalimisesta ja itsenäisyyden janostaan. Siinä, missä me suomalaiset olemme kuuluisia ”sisusta”, ovat kreetalaiset tunnettuja ”leventiasta” (λεβεντιά tarkoitta miehistä urheutta ja peräänantamattomuutta). Minolaisen korkeakulttuurin, roomalaisvallan, venetsialaisen siirtokunnan ja ottomaanien ikeen jälkeen Kreeta on tänään taas oma itsensä.

Myös Kreetan maaperä on täynnään toinen toistaan vaikuttavampia ja arvokkaampia historiallisia ja luonnon luomia nähtävyyksiä, joista kuuluisimpia lienevät Knossos, Faistos ja Samarian rotko. Muinaisia palatsikaupunkeja on kuitenkin lukuisia, myös Maliassa, Gortysissä, Gourniassa, Zakroksessa ja Agia Triadassa. Saaren vuoristossa on lukuisia vierailemisen arvoisia luolia, joissa voit ihailla tippukiviä tai aistia niin hippien kuin mytologian olemassaolon. Kreetan museoissa voit hiljentyä ihailemaan saarelta löytyneitä mittaamattoman arvokkaita esineitä, jotka todistavat saarelaisten taidoista.

Huimasta menneisyydestään huolimatta Kreeta elää vahvasti myös nykyhetkessä. Sen upeilla rannoilla voit joko liittyä muiden turistien seuraan tai etsiä itsellesi aivan ”yksityisen” rantasi, valinnanvaraa on runsaasti ympäri saarta. Lomasi ei tarvitse rajoittua vain auringonottoon ja hiekkalinnojen rakentamiseen, sillä erilaisia aktiviteetteja on tarjolla jokaiseen makuun. Voit valita niin vesiurheilua ja vesipuistoja, merirosvoristeilyjä, viinin maistelua saaren viinitiloilla, patikointia rotkoissa tai laaksoissa, tai tehdä retkiä lähisaarille. Ja illan tullen olet varmaan jo janoinen ja nälkäinen, joten suunta kohti paikallista tavernaa. Kreetalainen ruoka on maailmankuulua, joten kannattaa maistella paikallisia erikoisuuksia.

Tänään Kreetan neljä hallinnollista aluetta, joista käytän nimitystä lääni, ovat Iraklion – jossa sijaitsee pääkaupunki Iraklion -, Rethymnon, Hania ja Lassithi. Jokaisella on oma viehätyksensä ja erityispiirteensä. Vietätpä lomasi millä tahansa alueella, on ikimuistoinen loma taattu. Silmää hivelevän kauniit maisemat, kirkas ja puhdas meri, sekä aina niin sydämelliset kreetalaiset toivottavat sinut tervetulleiksi mantinadojen kera. Mantinadat ovat runomuotoisia lauluja, joita Kreetalla osataan hetkessä väsätä aivan mistä aiheesta tahansa. Jollet usko, niin laita paikalliset koetukselle!

”Τραγούδι κάνει ο Κρητικός κάθε χαρά και πόνο,
και λέει ό,τι αισθάνεται με μαντινάδες μόνο.”

”Ilon ja surun jokaisen kreetalainen lauluksi kirjoittaa,

ja mantinadana ainoastaan tunteistansa ilmoittaa.”   

(Sivustolta: Kriti: Mantinades kai Mousiki)

 

Ja muistathan, että tuet aina parhaiten paikallisten perinteitä ja taloutta ostamalla matkamuistoiksi ja tuliaisiksi juuri paikallisia tuotteita. Kreetalla niitä ovat muun muassa hunaja, raki eli tsikoudia, korut, pitsiliinat, keramiikka, yrtit ja kreetalaiset puukot.