HANIA

Kreetan länsilaidalla sijaitseva Hania on reilulla 108 000 asukkaallaan väestömäärältään saaren toiseksi suurin lääni. Alueen pääkaupunki on sekin nimeltään Hania, ja se tunnettiin muinaisuudessa Kydoniana. Kydonian rauniot ovatkin läänin ainoita tähän mennessä esiin kaivettuja todisteita minolaisesta asutuksesta alueella. Muinaista kaupunkia ei kuitenkaan nimetty Kydoniaksi kvitteni-hedelmän mukaan (kreikaksi kydoni) vaan legendaarisen kuningas Minoksen tyttärenpojan, Kydonian, mukaan.

Hanian vanhakaupunki tarjoaa runsaasti nähtävää, ja sen kapeilla kujilla puikkelehtiessasi voit tänäänkin aistia venetsialaisen tunnelman. Aluetta ylistetäänkin usein Välimeren kauneimpiin kaupunkeihin kuuluvaksi, tittelinään ”Idän Venetsia”. Myös ottomaanien kädenjäljet ja paikallinen rakennusperinne sekoittuvat harmonisesti katukuvaan.

Hanian läänissä sijaitsee myös Falasarnan muinainen kaupunki, joka oli aikoinaan kuuluisa satamastaan. Lounaisrannikolla sijaitseva venetsialaisten rakentama linnoitus, Frangkokastello, puolestaan omaa verisen historian, ja sen haamut pelottavat alueella tänäänkin.

Hanian luonto tarjoaa useitakin erikoisuuksia ulkoilmasta nauttiville. Huimaavan kauniista maisemistaan tunnettuja rotkoja löytyy alueelta useitakin, niistä tunnetuin on kuitenkin Samarian rotko. Se on Euroopan suurimpia ja tarjoaa upeat puitteet vaellusretkelle, jollet kärsi ahtaanpaikan kammosta tai huimauksesta. Myös Kournian järvi on vierailemisen arvoinen jo siksi, että on koko mantinaadeja kaikuvan saaren ainoa järvi. Balos-laguunin ainutlaatuinen maisema puolestaan houkuttelee tuhansia turisteja vuosittain kauniita simpukankuoria ihastelemaan.

Hanian rannat tarjoavat niin turistien kansoittamia hiekkarantoja kuin kallioiden suojissa olevia pikkupoukamiakin.

Hanian kuuluisia tyttäriä ja poikia ovat muun muassa kylmässä ja lumisessa Suomessakin tunnetut kultakurkku Nana Mouskouri, säveltäjät Manos Hatzidakis ja Mikis Theodorakis, näyttelijä John Aniston (Jennifer Anistonin isä), Kreikan historian kenties tärkein poliitikko Elefterios Venizelos ja matematiikkapiireissä tunnettu Constantinos Daskalakis (ratkaisi Nashin tasapainon, joka on peliteoria).