RANNAT

Eräät Lefkas-saaren rannoista löytyvät maailman kauneimmiksi äänestettyjen listalta! Eivätkä syyttä, sillä ne ovat vaaleiden kallioiden reunustamina ja turkoosinvärisine vesineen henkeäsalpaavia nähtävyyksiä.

Kauneudella on kuitenkin tässäkin tapauksessa hintansa. Etenkin länsipuolen rannoille et usein pääse suoraan autolla tai bussilla, vaan joudut joko laskeutumaan loppumatkan portaita tai polkua pitkin. Ne ovat myös tuulisempia, kivisempiä ja vesi on kylmempää kuin Lefkaksen itäpuolella. Itäpuolen rannoilta löytyvät monipuolisemmat palvelut ja tarjontaa vesiurheiluun. Lefkaksen rannoille suunnatessasi sinun tulee huolehtia, että mukanasi on juotavaa ja evästä, sillä läheskään kaikilta ei löydy edes kioskia.

Rannat ovat lisäksi äkkisyviä ja niillä asustelee merisiilejä. Muista siis seurata lasten vesileikkejä erityisen tarkkana ja käyttää itsekin uimatossuja, joita voit ostaa lomakohteesi kaupoista – erikoisiin merisiileihin on mukavampaa tutustua näkö- kuin tuntoaistin välityksellä! Kuten jo aiemmin mainitsin, Lefkas ei ole mielestäni sopiva matkakohde liikuntaesteisille tai rattaita tarvitsevien lasten perheille, koska heiltä jää aivan liian paljon nähtävää ja koettavaa pois lomaohjelmistosta.

Porto Katsiki eli suomeksi ”vuohen satama” on äänestetty maailman kauneimpien rantojen joukkoon. Taianomainen ranta sijaitsee Lefkaksen länsirannikolla. Nidristä matkaa kertyy reilut 40 kilometriä, ja Lefkadasta 47 kilometriä. Porto Katsikiin asti et pääse autolla, vaan joudut laskeutumaan noin 100 rappusta uljasta jyrkänteen reunaa pitkin. Voit saapua rannalle myös veneellä Vassilikista. Näköala on kuitenkin niin upea, että vaiva palkitaan. Vaikka rannalta on saatavilla syötävää ja juotavaa, saniteettitiloja siellä ei ole.

Egremnin hiekkaranta sijaitsee aivan Porto Katsikin vierellä, mutta sinne on hankalampaa päästä. Egremniin nimittäin pääsee vain laskeutumalla jyrkänteen laidalla olevia 400 porrasta pitkin, jotka pitäisi sitten aikanaan myös jaksaa kavuta ylös. Kuntoilu kuitenkin palkitaan pehmeällä hiekalla, vilvoittavalla merivedellä ja huikeilla näkymillä. Rannalle pääsee lisäksi veneellä Vassilikin kylästä. Huomaa, ettei rannalla ole muita palveluita kuin aurinkotuolien ja -varjojen vuokraus, joten sinun on huolehdittava etenkin riittävän juomaveden tuonnista.

Kathisma – suomeksi ”istuin” – on niin ikään maailman kauneimpia rantoja, vaikka siltä puuttuukin Porto Katsikin majesteettinen kalliotausta. Se sijaitsee myös saaren länsipuolella Kalamitsion lähettyvillä, 33 kilometriä Nidristä ja 16 kilometriä Lefkadasta. Kathismaan pääset autolla ja siltä löytyvät myös hyvät saniteettitilat ja muut peruspalvelut, joten ranta soveltuu lapsiperheillekin. Kilometri vitivalkoista, pehmeää hiekkaa turkoosine vesineen houkuttelee etenkin nuorisoa.

Vassilikin ranta sijaitsee samannimisen kylän edustalla saaren eteläosassa. Koska ranta on karkeahiekkainen ja loiva, se on ihanteellinen lastenkin leikkeihin ja polskutteluun. Rannalla voit opetella sukeltamisen alkeita tai vuokrata välineet yksityistä retkeäsi varten. Kreikassa tyypillisesti puhaltavat iltapäivätuulet ovat Vassilikissa niin navakoita, että se on Euroopan parhaita purjelautailualueita. Alue on kuitenkin lahdenpoukamassa, joten se soveltuu myös vasta-alkajille. Kylän sataman vastakkaisella puolella sijaitsee myös paikallisten suosimat Kolivata-rannat, joita on yhteensä neljä. Ne ovat pieniä hiljaisia rantoja, joista kolmelle ensimmäiselle pääsee helposti polkua tai rappusia pitkin.

Nidrin ranta sijaitsee Nidri-kaupungin edustalla. Se ei vedä vertoja länsipuolen rannoille kauneudellaan mutta tarjoaa mahdollisuuden vesiurheiluun ja auringonottoon. Lisäksi kaupungin runsaat palvelut ovat kivenheiton päässä. Mutapohja on useiden vierailijoiden mielestä liian vastenmielinen uimiseen.

Mikros Gialos löytyy 14 kilometrin etäisyydellä Nidristä, ja se on saaren paras ranta snorklausta jo harrastaville tai oppimaan haluaville. Jos ajat rannalle itse, muista olla varovainen jyrkästi kiemurtelevalla vuoristotiellä. Rannalta voit ostaa syötävää ja juotavaa.

Gialos on sopiva kohde rauhaa ja yksityisyyttä rakastaville, mutta ajathan neulansilmäistä, jyrkkää tietä varovasti. Hiekasta ja kivestä koostuva ranta sijaitsee Lefkaksen länsipuolella, muutaman kilometrin etäisyydellä Athanio-kylästä. Gialokselta et löydä mukavuuksia, joten muista ottaa omat eväät ja auringonvarjo mukaan.

Agios Nikitas on lapsillekin sopiva hiekkaranta, vaikka se sijaitsee Lefkaksen länsipuolella. Rannan palvelut ovat puutteelliset, mutta voit yhdistää rantaretkeesi esimerkiksi Agios Nikitas-kylässä ruokailun. Agios Nikitas on kreikkalaisten suosima lomakohde, joten sen palvelut ovat taatusti laadukkaat ja monipuoliset.

Agios Giannis ja Gira ovat Lefkada-kaupungin edustalla olevia rantoja. Vaikka ne ovat pitkiä, eivät ne lukeudu saaren parhaimmistoon. Girasta et löydä mitään palveluita etkä mukavuuksia, Agios Gianniksen liepeillä sijaitsee muutamia tavernoita ja baareja.