HERAION ELI HERAN TEMPPELI

samos-heraHera oli kreikkalaisen mytologian mukaan pääjumala Zeuksen vaimo, avioliiton ja hedelmällisyyden jumalatar. Hera oli tunnettu mustasukkaisuudestaan ja tulisesta luonteestaan, ja juuri hän lähetti kaksi käärmettä tappamaan vauvaikäisen Herakleen, joka oli Zeuksen ja Alkmenen lapsi. Heran sanotaan syntyneen ja varttuneen juuri Samoksella, ja hänelle pyhitetty temppeli oli ehkäpä aivan ensimmäinen kreikkalaisten rakentama katollinen temppeli noin 800 eaa. Temppeli tuhoutui ja sen tilalle rakennettiin uusi useampaankin kertaan seuraavien kolmen vuosisadan aikana. Erikoiseksi Heraionin tekee lisäksi se, ettei yhtään sen uudelleenrakennusta tiettävästi saatu koskaan valmiiksi.

Sen suurin vaihe, Heraion, joka rakennettiin ”ahkeran” tyranni Polykrateen aikana oli kooltaan suurimpia koskaan rakennettuja kreikkalaisia temppeleitä: 108,63 metriä pitkä, 55,16 metriä leveä ja 25 metriä korkea. Vertailun vuoksi mainittakoon, että Ateenan Akropolis-kukkulalla sijaitseva Parthenon on mitoiltaan ”vain” 69,5 metriä x 30,9 metriä! Heran temppeliä reunustivat 155 joonialaista pylvästä, joista voit valitettavasti tänään nähdä seisaallaan vain yhden ainoan.

Heraionin temppelialueeseen kuuluu lisäksi Vomo, muinainen alttarialue ja 3 kilometriä pitkä Iera Odo (Pyhä Tie), joka johti Heran temppeliltä nykyisen Pythagorion sijalla sijainneeseen muinaiseen kaupunkiin. Kyseisen tien varrelta on löytynyt mm. maailman suurin yli 5 m. korkea kouros-patsas, jota voit ihastella Samoksen arkeologisessa museossa Vathissa, josta kerromme lisää Museot-sivulla.

Heraionin temppelialue on UNESCOn maailmaperintöluettelon kohde.

Heinä-elokuun aikaan Samoksella järjestetään Heran kunniaksi muinaisen teatterin festivaali Heraion.

Heraion sijaitsee 17,5 kilometrin etäisyydellä pääkaupungista Vathista, ja noin 3 kilometriä Pythagorionista. Se on yleisölle avoinna ti – su: 8 – 15.

Lipun hinta aikuisilta: 3 €, yli 65-vuotiailta: 2 €. Alle 18-vuotiaat eivät tarvitse lippua.

Yhteislippu Eupalinioksen vesitunnelin kanssa maksaa 6 € ja 3 € vastaavasti.