AKTIVITEETIT

Samos tarjoaa ihanteelliset puitteet yllättävän monille aktiviteeteille, joten emme suosittele pelkkää auringossa makailua vaan kehotamme sinua löytämään jotain itseäsi kiinnostavaa puuhaa. Vaihtoehtoja Samos tarjoa sinulle erittäin runsaskätisesti.

Voit mitä erilaisimpien vesiurheilulajien lisäksi patikoida sielusi kyllyydestä pitkin erinomaisia vaellusreittejä silmää hivelevän kauniissa maisemissa. Lisäksi saari on kautta historian ollut Välimereen alueen kuuluisimpia keramiikan keskuksia ja perinne elää yhä voimakkaana, joten voit tänäänkin tutustua siellä saviesineiden valmistukseen. Samokselta järjestetään myös päivittäin retkiä kreikkalaisille lähisaarille Patmokselle ja Ikariaan, kuten myös läheisille Efesoksen rauniokaupunkiin ja vilkkaaseen Kusadasiin Turkin puolella. Tutustu eri aktiviteetteihin niiden omilla sivuilla.

Vesiurheilua voit harrastaa useilla rannoilla olevien välinevuokraamoiden avustuksella, joista eräät tarjoavat myös opetusta. Vesiskootterilla ajelua, banaanivenekyytiä, vesihiihtoa, sukellusta, polkuveneilyä, kajakkimelontaa, purjelautailua, harppuunakalastusta jne. järjestetään kesäkuukausien aikana (toukokuusta lokakuun loppuun). Aamupäivän tunnit ovat parhaat esimerkiksi kajakkimelonnan, purjehduksen ja purjelautailun opetteluun, sillä tuuli ei ole vielä yltynyt. Iltapäivän tunnit suosivat puolestaan jo hieman kokeneempia harrastajia, jolloin tuuli puhaltaa ajoittain navakastikin. Tuulen ystävien parhaat rannat löytyvät Samoksen pohjoisosasta, ja etenkin Kokkari ja Tsamadou ovat heidän suosikkipaikkojaan. Hintaesimerkkeinä mainittakoon, että 15 minuutin banaanivenekyyti maksaa noin 10 – 15 €, vesiskootterin vuokra maksaa 25 – 40 €/ 15 min ja varttitunnin vesihiihdosta saat varautua maksamaan 30 – 40 €.

Vaellus. Vaihtelevan maastonsa ja runsaan kasvistonsa ansiosta, Samos on erinomainen vaelluskohde. Sinulla onkin ainutlaatuinen mahdollisuus kokea Samoksen luonnonrauha ja tutustua sen metsiin, viinirypäleviljelyksiin ja poikkeuksellisen runsaaseen kasvilajistoon. Eri puolelta saarta löytyy lukemattomia selkeästi merkittyjä patikkareittejä niin vasta-alkajille kuin kokeneelle vaeltajalle. Reittien pituudet vaihtelevat 5 ja 22 kilometrin välillä. Mukaan retkelle tulee varata mukavat, pitäväpohjaiset kengät ja tarpeeksi evästä. Helpoista reiteistä mainittakoon Mytilini – Kokkari, joka on 9 km taival hyvällä polulla ja matkaan kuluu noin 2 tuntia. Keskivertokuntoilijoille sopiva reitti on puolestaan Mytilini – Moni Vronda – Vourliotes – Platanakia. Tämän 16,5 kilometrin reitin korkeusero on 460 m mutta pääset kävelemään suhteellisen hyviä polkuja pitkin, joten selviät perille noin 4 tunnissa. Haastetta kaipaaville suositellaan Votsalakia – Moni Evangelistria –Vigla – Votsalakisin 21 kilometrin ja suuren korkeuseron (1 440 m) omaavaa reittiä, joka kulkee hankalassa, osin voimakastuulisessa maastossa. Reitin vaellus vie 6 – 7 tuntia, ja koska sen polut kulkevat vuoren huipullakin, tälle seikkailulle ei tule lähteä huonossa säässä.

Keramiikan valmistuksen alkeita voit harjoitella omin käsin kokeilemalla eräillä pajoilla, esimerkiksi Kumaradeissä, joissa sinulle opetetaan miten muodoton savimöykky herätetään eloon ja saadaan halutun muotoiseksi dreijalla, miten ruukut tulee polttaa ja kuinka valmiiden esineiden koristelu onnistuu. Etenkin lapset pitävät käsien sotkemisesta savella ja omien taideteosten luomisesta. Ympäri saarta sijaitsee useita pieniä keramiikkapajoja, joissa voit katsella valmistusprosessia ja ostaa taatusti yksilöllisiä ja kauniisti koristeltuja käyttöesineitä ja koristeita. Samoksen punakeramiikka on ollut vuosituhansien ajan Välimeren alueen tunnetuimpia ja perinne elää tänäänkin voimakkaana niin kaupungeissa kuten Karlovassi mutta myös pienissä kylissä, kuten Mavratzei, Kumaradei ja Pyrgos.

Lähisaaret Patmos ja Ikaria. Patmoksen pikkuruisella saarella sijaitsee kenties maailman kuuluisin luola, jossa karkotettuna ollut apostoli Johannes ekstaasisessa tilassa koki Raamatun Ilmestyskirjan näyt, ja voit itsekin kokea saman luolan mystisen ilmapiirin. Luolan vierellä on valtava, erityisen kaunis Pyhän Johanneksen -luostari, joka näkyy jo kaukaa mereltä ja kuuluu UNESCOn maailmanperintöluetteloon. Vaikuttava luostari on rakennettu vuonna 1088, ja sen suojissa säilytetään mittaamattoman arvokkaita hopeaesineitä ja keskiaikaisia ikoneja. Luostarissa on lisäksi eräs maailman merkittävimmistä kristillisistä kirjastoista. Ikaria puolestaan on kreikkalaisen mittapuun mukaan suurehko saari, jonka asukkaat ovat maailmankuuluja pitkästä iästään. Se sijaitsee 19 km Samokselta etelään ja tällä vuoristoisella saarella voit tutustua esimerkiksi Nasin, Oinoin ja Drakanon raunioihin tai kylpeä arvostetuissa Thermain radioaktiivisissa kuumissa lähteissä. Ja ennen Samokselle paluuta sinulla on luonnollisesti mahdollisuus istahtaa johonkin tavernaan ja nauttia Ikarian kulinaristisista salaisuuksista. Laivat Patmokselle ja Ikariaan lähtevät Kokkarin, Pythagorion, Vathin ja Votsalakian satamista päivittäin ja matka kestää yhteen suuntaan vajaat 3 tuntia.

Päiväretki Turkkiin. Koska Samos sijaitsee vain noin 1,5 kilometrin päässä Turkin rannikosta, ovat retket sinne suosittuja. Voit matkustaa ihailemaan muinaisen Efesoksen uskomattomia raunioita, jota mytologian mukaan asuttivat ensimmäisiksi legendaarisen hurjat naissoturit eli Amatsonit. Varsinaisen kaupungin rakensivat kreikkalaiset noin 1100 eaa. Se oli aikansa tärkeimpiä kaupunkeja, joiden kaduilla paikalliset saattoivat nähdä jopa vilauksen Kleopatrasta ja Marcus Antoniuksesta käsikynkässä. Huhut kertovat myös Jeesuksen äidin ja opetuslapsen Johanneksen kuolleen siellä. Kusadasi on puolestaan eläväinen kaupunki, joka on suosittu ostospaikka edullisten hintojensa vuoksi; voit hankkia sieltä mm. koruja, nahkatuotteita (kenkiä, laukkuja, lompakkoja, takkeja, vöitä) ja mattoja yllättävän halvalla. Huomioi, että Turkkiin matkustavilla täytyy olla mukanaan voimassa oleva passi. Laivat Turkkiin lähtevät samoista satamista kuin Patmokselle ja Ikariaan ja matka kestää noin 1 h ja 45 minuuttia.