RUOKAILU

Koska Samos on kooltaan ja asukasluvultaan suurehko, löytyy tältä luonnonkauniilta saarelta tietysti sen mukainen määrä ruokailupaikkoja. Kannattaa kuitenkin luoda silmäys miellyttävältä näyttävän ravintolan tai tavernan hintoihin ja asiakkaisiin, ennen kuin sinne istahtaa. Vältä pelkästään turistien kansoittamia paikkoja, sillä kreikkalaiset – etenkin paikalliset – ovat tarkkoja laadusta ja siten varmempi merkki kyseisen ruokapaikan tasosta.

Valinnan tehtyäsi tulet löytämään menulta kaikki Kreikan tunnetuimmat ruokalajit, mutta suosittelemme sinua kutkuttamaan makuhermojasi niiden lisäksi myös Samoksen erikoisuuksilla, ja huuhtomaan ne alas paikallisella viinillä. Ruokalajeista maininnan ansaitsevat esimerkiksi:

Τουρλού eli tourlou on joko uunissa tai hellalla valmistettu kasvisruoka, johon käytetään perunaa, kesäkurpitsaa, munakoisoa, tomaatteja, sipulia sekä mausteita.

Ρεβυθοκεφτέδες eli revithokeftedes eli kikhernepyörykät on niin ikään maukas kasvisruoka.

kreikka-viinirypäleetΜπουρέκια eli bourekia ovat perinteisiä samoslaisia pieniä piiraita, joiden täytteenä on muun muassa keltaista kurpitsaa, sipulia ja hyppysellinen kanelia.

Μποξαδάκια eli boxadakia valmistetaan joko lampaan tai naudan lihasta. Maukkaaksi kypsennetyt lihapalat kääritään yksi kerrallaan paistettuun munakoisoviipaleeseen ja haudutetaan uunissa paprikan ja tomaatin kera.

Γαρίδες γιουβέτσι (Καραβίδες γιουβέτσι) eli garides giuvetsi tai karavides giuvetsi valmistetaan katkaravuista tai ravuista, vastaavasti, sekä paprikoista ja makaronista.