SAMOS – KREIKAN VIHREIMPIÄ JA MONIPUOLISIMPIA SAARIA

Anthemis (Sauramo), Kyparissia (Mänty), Fyllas (Lehtipuun lehti), Melamfyllos (Tummalehtinen), Samos – saari on tunnettu monella nimellä, jotka kertovat omaa kieltään sen ominaisuuksista.

samos-saari-kreikkaSamos on Kreikan vihreimpiä ja monipuolisimpia saaria, ja erinomainen lomakohde niin auringonpalvojille ja ”vesipedoille” kuin historiaa arvostaville ja luonnon ystäville. Saaren näkymä muodostuu vihreiden, pinjaa kasvavien Kerkis- ja Ambelos -vuorten sekä viljeltyjen laaksojen ihastuttavasta vuorottelusta, jonka Egeanmeri käärii siniseen syleilyynsä.

Samos sijaitsee itäisellä Egeanmerellä, hieman Rodoksesta pohjoiseen. Se on kooltaan 468 neliökilometriä ja asukkaita saarella on noin 42 000. Saaren pääkaupunki on Vathi, jota kutsutaan myös nimellä Samos. Samos on Kreikan kahdeksanneksi suurin saari ja erityisen suosittu itse kreikkalaisten keskuudessa miellyttävien rantojensa, vehreän luontonsa ja rauhallisen elämänrytminsä ansiosta. Koska Samos sijaitsee vain 1 300 metriä Turkin ja Vähän-Aasian rannikosta, on saarelta käsin lisäksi helppoa tehdä päiväretkiä niin Efesoksen rauniokaupunkiin kuin Kusadasiin ostoksille.

Niille, jotka eivät vielä ole ystävällisellä saarella vierailleet, ei nimi Samos ehkä herätä juurikaan mielikuvia. Ja kuitenkin saari on vuosituhansien saatossa näytellyt merkittävää roolia läntisen historian kannalta, sekä tunnettujen henkilöidensä – Pythagoras, Aisopos, Epikouros, Aristarkhos jne. – että monumentaalisten rakennelmiensa kautta. Samos on lisäksi maailmankuulu viineistään, yrteistään, hunajastaan ja keramiikkaesineistään.

Ihastuttavan saaren suosituimpiin lomakohteisiin kuuluvat Vathin lisäksi Pythagorion, Kokkari ja Votsalakia.

Haluatpa siis kokea aktiivisen patikkaloman hyvin merkityillä reiteillä pinjojen varjoissa, hankkia syvän rusketuksen, nauttia vesiurheilusta, kokea uusia uskomattomia kulinaristisia nautintoja tai vain hiljentyä ja ladata akkusi pitkän talven varalle, löydät Samokselta taatusti juuri sinulle sopivan kohteen.