SANTORINI – MAAILMAN KAUNEIN TULIVUORISAARI

Santorinia tituleerataan yhdeksi maailman kauneimmista saarista, ja siltä avautuvat näköalat tulvivatkin useimpien mieleen, kun he kuulevat nimen Kreikka. Myös paikalliset kutsuivat yhteen aikaan saartaan nimellä Kallisti eli kaunein. Tuoreet pariskunnat saapuvat häämatkalle eri puolilta maailmaa, mutta mystinen tulivuorisaari sopii kaikille jylhää luonnon majesteettisuutta arvostaville, aivan pieniä lapsia omaavia perheitä lukuun ottamatta.

Santorinin historia on kuuluisa noin 3 500 vuotta sitten tapahtuneesta Theran tulivuorenpurkauksestaan, joka hävitti hetkessä koko alueen minolaisen korkeakulttuurin. Akrotirin rauniokaupungissa voit tänäänkin todistaa muinaisten saarelaisten jokapäiväisen elämän mahtavia puitteita. Minolaisten lisäksi saaren kamaralla ovat hallinneet niin egyptiläiset, roomalaiset kuin ottomaanitkin.

Pikkuruisella Santorinilla on kiitettävästi nähtävyyksiä. Akrotirin kaupungin ohella saarella voit ihastella keskiaikaisia linnoja ja kirkkoja. Nea ja Palea Kamenin saarilla sinua odottavat kuumainen ja tänäänkin aktiivinen tulivuorimaisema sekä kuumat rikkilähteet. Santorinin viinit ovat jo muinaisuudesta olleet kuuluisia ensiluokkaisesta laadustaan, ja sinullakin on mahdollisuus tutustua viinitilojen toimintaan ja huumautua niiden aromeista viinejä siemaillen. Saarella sijaitsee myös ainutlaatuinen viinimuseo.

Santorinin rannat ovat jo sinällään nähtävyys. Suomalaisena olet tuskin aiemmin nähnyt laavaperäistä mustaa hiekkaa, joka polttaa jalkojesi alla. Herkkähipiäisille, etenkin lapsille, on tarjolla myös punaista ja valkeaa hiekkaa omaavia rantoja. Rannoilla voit aurinkokylpyjen ja hiekkalinnojen rakentelun lomassa kokeilla mitä erilaisimpia aktiviteettejä Aegeanmeren aalloilla, niiden yllä ja alla.

Santorinilla on useita kansainvälisesti palkittuja ravintoloita ja tavernoja, etenkin Oiassa ja Firassa. Ruokahalu kannattaa tyydyttää paikallisten suosimissa tavernoissa, jotka ovat usein pikkukujien varsilla olevia perheyrityksiä. Ne panostavat laatuun, eivät myymiensä aterioiden määrään. Paikallisia erikoisuuksia ovat muun muassa vain tulivuorisaarella kasvavat Santorinin kirsikkatomaatit eli tomatinit, ”rakkauden omena” eli valkoinen munakoiso, palkoperäinen fava, tomaattipyörykät eli tomatokeftedes sekä erilaiset makkarat. Aterian seuraksi valittavanasi on useita paikallisia viinejä, niin punaisen kuin vaaleidenkin ystäville.

Suosithan tuliaisostojesi suhteen paikallisia tuotteita. Santorinilta voit ostaa mukaasi esimerkiksi käsityönä valmistettuja taidokkaita koruja, keramiikkaa tai nahkatuotteita mutta myös viinejä – jopa viinitäytteisiä suussa sulavia suklaakonvehteja – tai vaikkapa tomaattituotteita, joihin lukeutuvat muualla Kreikassa harvinaiset sokeriliemeen säilötyt tomaatit.