SANTORINILLE SAAPUMINEN JA SIELLÄ LIIKKUMINEN

Saarelle matkustaminen:

Santorinille pääset joko lentäen tai laivalla. Useat suomalaiset matkatoimistot järjestävät sinne kesäsesongin aikaan, toukokuusta syyskuuhun, edullisia valmismatkoja suorilla lennoilla, jolloin astut vulkaaniselle maaperälle noin 3 h 45 min Suomesta lähdettyäsi. Santorinin lentokenttä sijaitsee vain 6 km:n etäisyydellä Kamenin kaupungista. Omatoimiset seikkailijat voivat puolestaan valita jonkin seuraavista vaihtoehdoista:

  • 1.      Lennot Suomesta Santorinille. Valittavinasi ovat esimerkiksi SAS:in (www.flysas.com/fi) lentämät lennot Ateenan välilaskulla, SAS:in (www.sas.com) ja Norwegianin (www.norwegian.com/fi) liikennöimät lennot Tukholman ja Ateenan kautta. Menopaluulippu maksaa noin 500 – 600 €.
  • 2.      Lennot Kreikasta. Jos aiot lomailla myös muualla Kreikassa, voit lentää Ateenasta ja eräiltä saarilta Santorinin Thiraan kätevästi esimerkiksi Aegean Airlinesin (en.aegeanair.com) ja Olympic Airin (www.olympicair.com) siivillä. Menopaluulento Ateenasta maksaa alkaen 120 €, Aegean Airlinesin tarjotessa edullisimman vaihtoehdon.
  • 3.      Laivalla. Voit helposti vierailla Santorinilla osana muuta Kreikan matkaasi, sillä pääset sinne kätevästi laivalla niin Piraeuksen satamasta Ateenassa kuin useilta saarilta. Päivittäin Santorinin länsiosan Athinios-satamaan liikennöivät esim. Blue Star Ferries (www.bluestarferries.gr, Hellenic Seaways (www.hellenicseaways.gr) ja Sea Jets (www.seajets.gr). Blue Star Ferries tarjoaa halvimman yhden suuntaisen lipun hintaan 37,50 €/ economylippu (jolloin matka kestää 7 h 30 min). Yhtiöiden nopea yhteys kiidättää sinut satumaiselle saarelle reilussa 4 tunnissa mutta varaudu silloin maksamaan menolipusta 59 – 61,50 €. Liput voit tilata yhtiöiden sivustoilta etukäteen, ja noutaa ne sitten sataman toimistosta vähintään 45 min ennen laivasi lähtöä.

 

Saarella liikkuminen:

Saarella liikkuminen on helppoa, sillä Santorinin paikallinen bussiliikenne on hyvin organisoitu ja saattaa sinut turvallisesti ja edullisesti eri puolille pääsaarta, myös sen pikkukyliin. Englanninkielisen bussiaikataulun löydät sivulta: www.ktel-santorini.gr , huomioi kunkin aikataulun yllä pienellä sinisellä tekstillä oleva linkki ”Show me routes”, josta näet kunkin yksittäisen reitin kartalla! Yhdensuuntainen lippu useimpiin kohteisiin maksaa vain 1,60 €.

Voit lisäksi vuokrata käyttöösi auton, skootterin tai jopa polkupyörän jostakin saaren lukuisista vuokraamoista, joita löydät Firan, Oian, Kamarin ja Perissan kaupungeista. Esimerkiksi henkilöauton voit vuokrata päiväksi huippusesongin aikaan (1. kesäkuuta – 31. syyskuuta) alkaen 35 €, sen ulkopuolella hieman edullisemmin. Skootterin saat allesi samoina kuukausina 16 – 30 €/ päivä ja mönkijän 25 – 30 €/ päivä. Ja jos kaipaat todella ruhtinaallista kohtelua, voit vuokrata auton kuljettajalla 5 tunniksi esittelemään sinulle ja seurueellesi saarta ja ottamaan kuvia (jotka hän myös säilöö cd-levylle) 300 €/ 2 – 4 henkilöä. (www.santorinicarrental.com).

Muistathan, että etenkin nuoriso ei aina noudata liikennesääntöjä, joten älä luota siihen, että vasemmalta puolelta tai stop-merkin takaa tuleva pysähtyy. Älä myöskään ylläty, jos huomaat itsetuhovimmassa kiitävän mopon ohittavan sinut oikealta.