HISTORIA

Santorinin mullistavin tapahtuma sijoittuu noin 3600 vuoden taakse. Kyklaadien alueella silloin kukoistava minoalainen kulttuuri sai surullisen lopun, kun noin vuonna 1600 eaa. Theran tulivuori purkautui vimmalla, joka räjäytti sen koko laen ja jätti jälkeensä nykyään kalderaksi, tai laguuniksi, kutsutun 12 km x 7 km mittaisen ja 400 metriä syvän vesialueen ja ryhmän saaria. Theran valtava purkaus ja siihen liittyvät voimakkaat maanjäristykset nostattivat myös suunnattoman tsunamin, jonka arvellaan koituneen 110 km etelään sijaitsevan Kreetan saaren kulttuurin kohtaloksi suurten vesimassojen kirjaimellisesti pyyhkiessä kaiken tielleen kohtaamansa mereen.  Sen aikaisen yllättävän kehittyneen asutuksen jäänteitä voi ihastella viime vuosisadalla esiin kaivetussa Akrotirissa.

Kreikkalaisen mytologian mukaan saaren tuho oli seurausta auringonjumalan Helioksen ja Klymentinen pojan Faethonin holtittomasta ajelusta tulisilla vaunuilla. Nuorukainen ei saanut raivostuneita hevosia pysymään aisoissa ja törmäyksen seurauksena Theran saari sai nykyisen muotonsa. Silloin Zeus pysäytti Faethonin menon iskullaan, joka synnytti jopa Kreetalle ulottuneen, kohtalokkaan tsunamin.

kreikka-postimerkki-santorini-constantine-maleasMyöhemmin foinikialaiset asuttivat saaren, jota he Herodotuksen mukaan kutsuivat Kallista-nimellä. Etelä-Kreikan alueella asuneet doorilaiset perustivat 9. vuosisadalla eaa. saarelle kaupungin nimeten sen johtajansa Therasin mukaan. Seuraavien vuosisatojen kuluessa pientä saarta hallitsivat vuorollaan ateenalaiset, Egyptin helleeninen Ptolemaiosten dynastia, Rooman valtakunta, Bysantin valtakunta, Osmanien valtakunta, ja se liitettiin Kreikkaan vasta 1830. Santorini-nimen antoivat venetsialaiset ”Saint Irenen” kunniaksi 1200-luvulla.

Myös vuonna 1956 noin 7,5 R vahvuinen raju maanjäristys, jonka keskus sijaitsi Amorgosilla, synnytti suuren tsunamin, jonka korkeus oli jopa25 metriä.  Seurauksena 53 ihmistä menetti henkensä, monia Santorinin kyliä tuhoutui ja saari kärsi köyhyydestä… kunnes turistit löysivät sen.

Nykyiseen noin 90 neliökilometrin saariryhmään kuuluvat pääsaari Thira, pienempi Therasia, sekä asumattomat Nea Kameni, Palea Kameni , Aspronisi ja Christiana. Asukkaita Santorinilla on noin 13 000. Suurimpia asutuskeskuksia ovat pääkaupunki Fira, Oia, Emporio, Kamari, Perissa, Imerovigli, Pyrgos ja Therasia. Turismin ansiosta, ja myös sen tarpeita varten, Santorinille rakennettiin 1990-luvulla oma suolanpoistolaitos. Siihen saakka juomavesi oli tuotava Kreetalta tankkereilla.