LINNAT JA KIRKOT

Koska Santorini sijaitsee Välimeren entisten kauppateiden keskellä, oli se aikoinaan houkutteleva kohde merirosvoille. Sen vuoksi saarelle rakennettiinkin viisi linnoitusta, lähinnä venetsialaisten hallitessa sitä, jotta venetsialaiset siirtolaiset voisivat asua niiden suojissa.

Skaroun linnakε sijaitsee nykyisen Imeroviglin kylän ulkopuolella. Sen rakennutti Iakovos Varotsis hallitessaan saarta 1200-luvulla. Linnakkeen alueella asuivat hänen perheensä lisäksi noin 200 ylhäisön jäsentä. Linnake oli asumiskelpoinen noin vuoteen 1650, jolloin se tuhoutui tulivuorenpurkauksessa.

[ad#ga-250×250]

Emborion linna, Castelli, sijaitsee nykyisen samannimisen kylän alueella. Alue oli aikoinaan kaupallinen keskus, joten linnan tarkoituksena oli suojella kaupan turvallisuutta. Sen sisäpuolella sijaitsee kymmenittäin taloja ja alue on hyvin säilynyt.

Pyrgoksen linnake rakennettiin aikoinaan samannimisen kylän keskelle, ja sen suojissa sijaitsi noin 100 taloa ja 4 kirkkoa. Linnake ja sitä ympäröivä alue muodostivat Santorinin aiemman pääkaupungin.

Agios Nikolaoksen linnake, entiseltä nimeltään Apano Meria (”Yläpuoli”) sijaitsee nykyisen Oian kaupungin alueella.

Akrotirin linna, Pountas, jonka 200 talon rykelmästä on enää jäljellä vain joitain raunioita.

Saarella sijaitsee myös eräitä tutustumisen arvoisia kirkkoja ja luostareita, joista jokaisella on jotain ainutlaatuista tarjottavanaan.

Bysanttilainen Panagia Episkopi on pyhitetty Neitsyt Marialle. Se on Santorinin kirkkojen vanhimpia ja luultavasti tunnetuin. Kirkko sijaitsee Mesa Gonian kylässä ja sen rakennutti valtias Aleksios I Kominos vuonna 1115. Kirkko on erityisen merkittävä myös siksi, että se on koti eräälle maailman arvokkaimmista ikoneista, Panagia Glikofilousalle (”Hellästi suutelevalle Neitsyelle”).  Myös sen hyvin säilyneet seinämaalaukset ovat näkemisen arvoisia.

Theotokaki lukeutuu sekin saaren vanhimpiin kirkkoihin, se on noin 1000-luvulta. Kirkossa on lukuisia bysanttilaisia maalauksia ja puinen alttariseinäke.

Profiitti Ilian luostari Pyrgoksessa on vierailemisen arvoinen, sillä sen suojissa sijaitsevan myös Kansantaiteenmuseo ja Kirkkomuseo. Viimeisimmässä voit ihmetellä esimerkiksi pyhäinjäännöksiä ja kaiverrettuja ehtoollismaljoja.


Kommentit

Santorinin linnat ja kirkot — 1 kommentti

  1. Santorinin luostarit ovat kuumana kesäpäivänä ihanan viileitä turvapaikkoja ja tarjoavat aimo annoksen perinteistä ortodoksiperinnettä hartaassa ympäristössä. Luostareihin on syytä saapua polven alle ulottuvassa hameessa ja ainakin olkapäät peittävässä puserossa, vaikka vähemmissäkin vaatteissa siellä naisia näin. Luostareiden kirkot ovat tavallisesti uskomattoman kauniisti koristeltuja ja niissä on mukava hiljentyä hetkeksi ja sytyttää poismenneiden läheisten muistolle kynttilä. Kynttilöiden yhteydessä olevaan uurnaan voi halutessaan tiputtaa muutaman kolikon – koolla ei ole väliä – sillä kynttilät ovat tavallisesti luostarin itsensä valmistamia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>