VIINITILAT & VIINIMUSEO

Santorinin ainutlaatuinen ilmasto ja vulkaaninen maaperä saavat aikaan aivan oman, aromisen vivahteensa saaren viinirypäleisiin ja niistä valmistettaviin korkean alkoholiprosentin omaaviin viineihin. Todisteita rypäleiden viljelystä on lähes 5 000 vuoden takaa ja saarella valmistettiinkin eräitä maailman ensimmäisistä viineistä.

Noin 70 % saaren valkoviinistä valmistetaan saarelta peräisin olevan Assyrtiko-lajikkeen rypäleistä, joilla on luontainen vastustuskyky useimpia kasvisairauksia vastaan. Seuraavina ovat Athiri – Kreikan vanhimpia tunnettuja rypälelajikkeita – ja Aidani. Punaviinien lähteinä puolestaan ovat Mantilapia-, Mayrotragano- (uhanalaisena lajikkeena suojeltu) ja Voudomato-rypäleet. Kolme Santorinin viinityyppiä luokitellaan kansainvälisesti erittäin korkealaatuisiksi: sitrusmainen ja hapokas Assyrtiko, Nykteri sekä makea ja vahva Vinsanto (Vino de Santorini), joka on sekoitus Assyrtiko, Athiri ja Aidani rypäleistä.

Saarella toimii tänäänkin noin kymmenkunta viinitilaa, joilla voit tutustua viininvalmistuksen saloihin ja tietysti maistella kunkin tilan tuotteita. Eräitä tutustumisen arvoisia viinitiloja ovat:

Koutsoyannopoulos Winery/ Volcan Wines, Vothonas. Vuonna 1870 Grigoris ja Dimitris Koutsoyannopouloksen perustaman viinitilan ohella toimii myös ainutlaatuinen Viinimuseo. Viinimuseossa sinut johdatetaan viinitilan maanalaisissa 300 m sokkeloissa viinintuotannon ja Santorinin elämään aina 1660-luvulle saakka. Avoinna kesäkuukausina päivittäin kello 10 – 19, lipun hinta: 7 €.

Estate I. & M. Argyros, Episkopi Gonia. Vuodelta 1903 peräisin oleva viinitila on saaren vanhimpia ja suurimpia 30 hehtaarin viinitarhoineen.  Avoinna ma – la:9 – 20, su:10 – 18.

Gavalas Winery, Megalochori . 1800-luvun lopulla perustettuun viinitilaan ja sen kansainvälisestikin palkittuihin tuotteisiin voit tutustua arkisin kello 10 – 20.

Boutaris Winery, Megalochori. Kreikan suurimpiin viinintuottajiin lukeutuvan Boutaris-perheen Santorinin tilalle sinut toivotetaan tervetulleeksi päivittäin kello: 10 – 18.

Canava Roussos, Episkopi. Vuonna 1836 Spiridon Ioannou Roussoksen perustama viinitila oli saaren ensimmäinen, joka pullotti viininsä. Se järjestää Santorini-iltoja, joina voit ruoan kera maistella tilan viinejä.

Sigalas Winery, Oia. Nauti kansainvälisesti palkittuja viinejä ja opi niiden valmistuksen saloja varaamalla itsellesi opastettu noin 2 tunnin kierros puhelimitse: +30 22860 71644, sähköpostitse: info@sigalas-wine.com. Hinta: 25 €/ henkilö.