Superkuu nousi ja laski saaden taivaalla mollottaessaan kuuhullut, romanttiset ja tiedemiehet hurmaantumaan, mutta tänään Kreikka kokee muutakin ainutlaatuista – Yhdysvaltain nykyinen presidentti Barack Obama on saapumassa kahden päivän vierailulle. Vaikka Obama on jo piakkoin poistumassa Oval Officen historian saatossa salaisuuksia keränneestä huoneesta ja hänen seuraajansa on valittu, on hänen Ateenan vierailunsa silti ainutlaatuinen tapahtuma, johon Ateena on valmistautunut jo viikkoja. Kreikan ja Yhdysvaltojen välit ovat tunnetusti olleet lämpimät, ja tuota lämpöä Obama haluaa lisätä antaen tukensa Kreikan kamppailulle talouskriisin syövereissä ja pakolaiskriisin hoitamisessa. Poliittiset analyytikot taatusti löytävät taustalta muitakin mielenkiintoisia syitä, mutta jättäkäämme niiden analysointi heidän tehtäväkseen.

Kuten arvata saattaa, Ateena on Obaman vierailun vuoksi varpaillaan ja turvatoimet ovat huipussaan, niin kreikkalaisten kuin maahan saapuneiden amerikkalaisten osalta. Julkisuudessa kerrottujen tietojen mukaan Yhdysvalloista on saapunut noin 500 agenttia varmistamaan maansa presidentin turvallisuutta niin maalla, ilmassa kuin vesillä.  Men – ja Women – in Black ovat haravoineet Ateenaa mahdollisten terroristiuhkien ja yksittäisten höyrypäiden varalta jo kauan, kiipeillen laserosoittimineen kerrostalojen katoille ja neutralisoiden suorien iskutilaisuuksien mahdollisuuksia, sukellellen Obamalle valitun merenrantahotellin edustalla, ja arvattavasti haravoiden kaikki tienvieret Ateenan ulkopuolella olevalta Elefterios Venizeloksen lentokentältä Ateenan vastakkaisella puolella sijaitsevalle Asteras-hotellille saakka. Kreikkalaispoliiseja ja erikoisjoukkojen miehiä on komennettu kaduille noin 5 000, eli tavallisille varkaille päivä on mitä otollisin keskustan ulkopuolisiin ”työtehtäviin”.

Ateenalaisille ja kaupungissa lomaansa viettäville Obaman vierailu näkyy selkeästi. Erikoistoimet ovat voimassa tästä aamusta kello 6 aina huomiseen, 16. marraskuuta, kello 16 saakka. Esimerkiksi kaikki keskustan suuret kadut on jo suljettu, jotta Obamaa kiidättävät erikoisajokit pääsevät kulkemaan vapaasti, eikä niitä uhkaa kukaan tai mikään. Keskustan kautta kiemurteleva sininen metrolinja kokee muutoksia aikatauluissaan, eivätkä junat pysähdy monilla metroasemilla (joihin lukeutuvat mm. Syntagma ja Evaggelismos) tiettyihin kellonaikoihin. Siihen vielä päälle julkisen liikenteen lakkoilu, ja sekasotku on selkeä. Tänään ja huomenna on siis turha lähteä Ateenan päänähtävyyksiä esitteleville kiertoajeluille, koska bussit eivät pääse aivan keskustaan lainkaan. Suljetun alueen kouluja käyville tiistaista ja keskiviikosta on tulossa ylimääräistä lomaa, sillä heidän koulunsa ovet pysyvät lukittuina.

Luonnollisesti mielenosoitukset ja muut joukkokokoontumiset on kielletty aivan keskustassa, molotovin cocktaileja ei myöskään siellä saa tarjoilla, mutta kello 17 vasemmistopuolueet, kommunistit sekä eräät opiskelijaliitot ovat luvanneet kokoontua Omonian aukiolle ja Ateenan yliopiston edustalle aloittaakseen marssin kohti Yhdysvaltain suurlähetystöä. Poliiseja on arvattavasti paikalla runsaasti, varustautuneina kivisotaa ja palopulloja vastaan.

Ylellinen Air Force One laskeutuu hetkellä millä hyvänsä ja karismaattisen hymyn ja persoonan omaava Obama laskeutuu sen suojista pian Kreikan kamaralle. Hän tulee tapaamaan mm. Kreikan presidentin ja pääministerin, ottamaan osaa syrizalaisittain kravattivapaaseen ja rentoon illalliseen sekä pitämään puheen, jonka lopullista paikkaa ei vielä ole julkistettu, tiedämme toistaiseksi vain, että vaihtoehtoina ovat Akropoliksen uusi museo ja Stavros Niarhoksen vastavihitty kulttuurikeskus.

Illallisen menusta, Michelle Obaman poissaolon aiheuttamasta pettymyksestä sekä muista aiheeseen liittyvistä ”uutisista” kerron lisää huomenna. Nyt pitää laittaa mustat lasit silmille muuta asua täydentämään ja lähteä lentokentälle…