OMATOIMIMATKA

Mahdollisimman vaivattoman ja turvatun matkan haluavat turvautuvat yleensä matkatoimistoihin ja ostavat pakettimatkan. Kreikka sopii kuitenkin myös omatoimisen matkaajan kohteeksi, sillä lennot, majoitus ja vuokra-auto on netin kautta helppo varata, etenkin jos englanti sujuu ja taskussa on luottokortti. Olet vapaa kuin taivaan lintu; menet minne haluat ja milloin haluat, eikä sinun ole pakko löhöillä muiden suomalaisten kanssa samalla rannalla humppaa kuunnellen. Vain oma mielikuvituksesi on omatoimisuutesi rajana. Muista silti, että omin päin matkaajalla ei ole Valmismatkalain turvaa onnettomuuksien sattuessa, lentojen ollessa myöhässä tai hotellin ollessa torakoiden valtaama työmaa-alue. Mieti siis, pelaatko varman päälle pienillä panoksilla vai uskallatko elää täysillä. Jos haluat seikkailla ja räätälöidä itse oman matkasi maksamatta silti maltaita, löytyy alta eräitä ohjeita uniikkimatkan suunnitteluun.

Aloita suunnittelu ja tee varaukset mahdollisimman aikaisin, paitsi jos turvaudut äkkilähdön lentoihin ja majoitukseen. Tutustu kohteeseesi huolella ja mieti, mitä haluat siellä tehdä ja nähdä. Sen mukaan voit sitten päättää, tarvitsetko esimerkiksi vuokra-auton – ja kuinka moneksi päiväksi – vai voitko hoitaa liikkumisen julkisilla liikennevälineillä. Mitä aikaisemmin varaat lentosi ja majoituksen, sitä edullisemmin ne yleensä saat. Eräät yritykset tosin saattavat antaa roiman hinnanalennuksen saadakseen viimeisen lipun tai huoneen myydyksi. Muista seuraavat:

  • Varaa lennot kuukausia etukäteen, sillä ne kallistuvat huimasti noin 4 viikkoa ennen lennon päivämäärää. Hintavertailuportaalit, kuten www.supersaver.fi, www.poptravel.fi ja www.halvatlennot.fi tarjoavat nopean katsauksen hinnoista.
  • Kreikkaan halvin lento on yleensä halpalentoyhtiöiden suora lento Ateenaan ja sieltä jatkolento kohteeseesi. Tarkista siis etenkin Blue1/SAS, Norwegian ja kreikkalainen Aegean Airlines (en.aegeanair.com).
  • Vaihtoehtoisesti voit ottaa suoran lennon Ateenaan ja sieltä laivan kohteeseesi. Laivayhteydet löytyvät sivulta: www.ferries.gr.
  • Jos turvaudut äkkilähtöön, voit käyttää lennot ja etsiä itseäsi miellyttävän majoituksen paikan päällä.
  • Halvimman kokonaisloman saat saapumalla Kreikkaan joko keväällä tai syksyllä, sesongin ulkopuolella, majoituksen hinnat nimittäin nousevat jyrkästi kesäkuun alusta ja laskevat vasta syyskuun puolivälissä. Silloin myös taatusti löydät ilman ennakkovarausta majoituksen, vuokra-auton ja laivaliput.
  • Varatessasi sekä lentoa että majoitusta, tarkista saisitko ne halvemmalla tehdessäsi yhteisvarauksen, tai onko alennuskoodia tai muuta tarjousta mahdollista käyttää.
  • Tarkista, onko kohteessasi hostellia tai huoneistohotellia, jolloin voit itse kokata. Hyviä aloitussivustoja ovat: www.trivago.fi, www.poptravel.fi ja www.supersaver.fi.
  • Tarkista, mihin aikaan huone on viimeistään luovutettava. Kysy myös onko hotellilla matkatavaroiden säilytystä, sillä jos huoneenluovutuksen ja lennon välille jää useita tunteja, ei ole mukava istuskella laukkuja vahtien lentokentällä.
  • Jos olet valmis yöpymään luonnonhelmassa, tarkista löytyykö kohteessa leirintäaluetta – siellä saattaa myös olla hotelli/ hostelli. Kreikassa yöpyminen muualla luonnossa on ankarasti kiellettyä, ja sakotettua, eikä jokamiehenoikeutta tunneta. Leirintäalueet löytyvät sivustoilta: www.camping.gr ja www.gocamping.gr.
  • Kreikassa yöpyminen juna-asemilla, lentoasemilla tai puistoissa ei ole sallittua eikä sohvasurffaukseen löydy mahdollisuuksia.

Maksa lennot ja majoitus luottokortilla, mikäli mahdollista. Mikäli lentoyhtiö tai hotelli laittaa lapun luukulle, on korvauksen saaminen huomattavasti helpompaa luottokorttiyhtiön kautta kuin peräämällä tilisiirtoja konkurssipesältä.

Huolehdi matka-asiakirjoista ja rokotuksista. Niistä voit lukea yksityiskohtaisesti osioista Matka-asiakirjat sekä Terveys ja Sairastaminen.

Valitse matkavakuutuksesi huolella. Lue vakuutuksen pikkukirjaimet, sillä useat yhtiöt soveltavat urheilurajoitusta – jonka voit poistaa lisämaksusta -, eivätkä korvaa esimerkiksi punkin puremasta tai hyttysen pistosta aiheutunutta sairautta.

Älä maksa turhista matkatavaroista. Kätevintä on ottaa Suomesta mukaan kaksi toistensa sisään mahtuvaa matkalaukkua, tai matkalaukku ja matkakassi. Niistä voit sitten toisen täyttää haluamillasi tuomisilla ja maksaa kakkoslaukun erillismaksu vasta paluumatkan kohdalta. Useimmat lentoyhtiöt sallivat toisen kirjattavan matkatavaran. Blue1-lennoilla maksu on 23 kilon laukulle 70 € (maksetaan erikseen Baggage Drop -tiskillä), Norwegianilla maksat aina matkatavaran erikseen seuraavasti: matkatavara maksettu sivuston kautta 11 €/ laukku/ suunta, maksettu kentällä 16 €/ laukku/ suunta. Yli 20 kilon matkatavarasta maksat lisäksi 9 €/ kilo/ suunta. Mainittakoon, että jos lähettäisit 20 kilon paketin Kreikan postilaitoksen ELTA:n kautta, maksu Suomeen olisi ykkösluokan pakettina 108,14 € ja kakkosluokassakin 97,14 €. Postitus kannattaa lentoyhtiösi veloituksesta riippuen mahdollisesti vain ykkösluokan postina korkeintaan 10 kilon paketille, jolloin maksu on noin 65 € tai kakkosluokassa 12 kilon pakettina (maksu 65,82 €).

Vältä taksin käyttöä ja matkusta mieluummin bussilla, polkupyörällä tai vuokraa auto tai mopo. Jo pelkät lentokenttäkuljetukset saattavat tulla taksilla kalliiksi, joten on järkevämpää turvautua bussiin tai Ateenassa myös metroon. Lue aiheesta lisää osiossa Liikenne ja Liikkuminen.

Jos aiot harrastaa saarihyppelyä mutta tarvitset vuokra-auton, vuokraa auto jokaisella saarella erikseen. Laivamatka auton kera saattaa maksaa pienen omaisuuden. Jos matkustat sesongin ulkopuolella, tulet myös taatusti löytämään auton kohteeseen saavuttuasi.

Jos käyt nähtävyyksillä, koeta ”liittyä” englanninkielistä opastusta saavan ryhmän mukaan. Tunnetuimmilla nähtävyyksillä voit saada opastetun kierroksen, vaikka olisitkin liikkeellä omatoimisesti.

Syö edullisesti. Kreikassa pikaruoka ei välttämättä ole roskaruokaa, vaan tarjolla on niin ruokaisia souvlakeja, salaatteja, piiraita ja pitsaa. Ne ovat edullisia ja täyttäviä. Salaatin voit valmistaa jopa hotellihuoneessasi; osta torilta tai lähikaupasta ainekset ja kertakäyttöastioita, linkkarin voit kuljettaa matkalaukussasi tai ostaa pikkuveitsen paikallisesta minimarketista. Hedelmiä kannattaa myös aina pitää saatavilla. Hostelleissa ja huoneistohotelleissa on keittiö, joten voit ostaa tarvitsemasi supermarketista tai minimarketista (kalliimpi vaihtoehto) ja säästää huomattavia summia. Jos haluat syödä tavernassa, seuraa tai kysy missä paikalliset syövät. Kreikkalaiset ovat tarkkoja ruoan laadusta, ja talouskriisin myötä myös hinta-laatusuhteesta!

Jos matkustat pienten lasten kanssa, tuo purkkiruoat Suomesta, sillä niitä ei välttämättä löydy lomakohteestasi. Kreikkalaiset näet itse kaihtavat lasten purkkiruokia. Vain vauvojen maitojauhetta on saatavilla laajalti, mutta sekin on kallista.

Lasten vaipat ovat kalliita, joten tuo ne mukanasi, jos mahdollista. Hinnat ovat talouskriisin myötä hieman laskeneet mutta vaipat maksavat etenkin pikkukaupoissa paljon, vain suurista ketjuista kuten Lidl voit löytää vaipat edullisemmin.

Älä maksa kännyn käytöstä liikaa. Jos sinulla on älypuhelin, lataa kartat ja tarvitsemasi sovellukset etukäteen. Käytä tekstiviestejä ollaksesi yhteydessä kotiväkeen ja tuttuihin. Muista, että joudut maksamaan myös saapuviin puheluihin vastaamisesta. Jos sinulla on toinenkin känny, osta siihen Kreikassa edullinen Prepaid-liittymä. Esimerkiksi Vodafone tarjoaa seuraavia: Vodafone International, Olympiakos Prepaid, ELTA Prepaid (saa postistakin), Carrefour Prepaid (saa myös Carrefour-nimisestä kauppaketjusta). Niiden peruspaketti maksaa 5 € (ELTAN:n 0 €), johon voit ostaa puheaikaa välillä 5 € – 30 € liittymästä riippuen. Kaikkiin edellä mainittuihin käy myös Vodafonen nimellä myytävä puheaika, jota voit ostaa kioskeilta ja monista ruokakaupoissa, sekä palvelunvälittäjien liikkeistä.

Käytä älypuhelintasi painavan matkaoppaan sijasta. Ilmaisia matkaopassovelluksia tarjoavat esimerkiksi Fodor’s, Time Out ja Guidepal.

Huolehti, että sinulla on kotimaassa henkilö, joka on tietoinen tarkasta matkasuunnitelmastasi. Hänen tulee myös tietää, mistä sinut saa milloinkin kiinni ja mahdollisista suunnitelmien muutoksista. Yhteyshenkilösi tulee luonnollisesti osata englantia, jotta hän voi tarvittaessa kysellä perääsi. Jos olet aivan yksin liikkeellä, voit tehdä matkustusilmoituksen Suomen suurlähetystölle Ateenassa www.finland.gr, jotta se saa sinuun yhteyden mahdollisessa kriisitilanteessa.

Kirjaa ylös Suomen suurlähetystön ja kohteesi mahdollisen kunniakonsulaatin tiedot. Suurlähetystön osoite on Hatziyianni Mexi 5, 115 28 Ateena, puh: 210 7455 850. Normaali asiakaspalvelu toimii ma – pe: 9 – 12, mutta toukokuusta lokakuuhun saat hätätapauksissa apua viikonloppuisin ja pyhinä numerosta: 6932 464 171. Kunniakonsulaatit löytyvät suurlähetystön sivustolta www.finland.gr. Lomasaarilla niitä löytyy Kreetalla, Kosilla, Rhodoksella ja Korfulla.

Tutustu ennen matkaasi artikkeleihin Turvallisuudesta, Kohteliaisuuskoulusta ja Liikennekulttuurista. Ne tarjoavat sinulle yksityiskohtaista tietoa siitä, miten voit suojata itsesi ja omaisuutesi, miten annat itsestäsi ja Suomesta parhaan mahdollisen vaikutelman kunnioittamalla eräitä kreikkalaisia odotuksia, ja kuinka pärjäät eriskummallisesti ajavien helleenien seassa autolla tai mopolla.

Muista matkan aikana sukulaisia ja ystäviä postikorteilla. Postikortti on ikuinen muisto, toisin kuin tekstiviesti, joka piankin unohtuu. Iki-ihania postikortteja löytyy aivan kaikkialta, ja postimaksu on Suomeen vain 0,78 €. Postimerkkejä saa Kreikan postitoimistoista nimeltä ELTA (ΕΛΤΑ) Hellenic Post, turistialueilla myös usein kioskeilta ja kaupoista. Kortin voit jättää joko postiin tai useilta julkisilta paikoilta löytyviin keltaisiin metallilaatikoihin, joissa lukee ELTA.

Elta-Kreikan-postilaitos

Tutustu Suomen Tullin tuontirajoituksiin sivuilta www.tulli.fi. Vaikka Kreikka, ja kaikki sen alueet, ovatkin osa EU:ta, ja periaatteessa omaan käyttöön saat tuoda rajattomasti, koskee eräitä tuotteita erityiskohtelu. Huomioi, että savukkeita et voi tuoda yli 200 kappaletta tai sikareita yli 50 kappaletta, sillä niiden haitallisuusmerkinnät eivät ole suomeksi tai ruotsiksi! Tulli ei myöskään katso laupein silmin Kreikan toreilta tai katukauppiailta ostamaasi Guccin tai Fendin laukkua, eikä mitään muutakaan piraattituotetta. Varmistu myös siitä, etteivät tuliaisesi sisällä uhanalaisten lajien, kuten korallin, osia. Niitä on Kreikassa myynnissä, mutta Suomeen et saa niitä viedä mukanasi.