TALOUSKRIISIN VAIKUTUKSET

Jokainen talouskriisi tuo tietysti tullessaan omat lieveilmiönsä, mutta Kreikan hurja syöksykierre on saattanut koko väestön elinolot ja tulotason aivan ennenäkemättömiin muutoksiin. Siinä missä kulutusjuhla oli täydessä vauhdissa vielä muutama vuosi sitten, yrittää suuri osa kansasta tänään kitkutella päivästä toiseen ja saada välttämättömimmät laskut maksettua. Aivan kaikesta on ollut pakko tinkiä; useiden perheiden kakkosautosta on hankkiuduttu eroon, ostoskori on keventynyt ja täytetään lähinnä tarjoustuotteilla, illanistujaiset tavernassa ja bouzouki-paikoissa ovat menneisyyttä ja pahimmassa tapauksessa perhe joutuu olemaan ilman sähköä ja puhelinta. Vaikka Maailmanpankki jo julkisesti tunnustaa, että Kreikan talouden ”laihdutuskuuri” toteutettiin väärillä aineksilla eli tavalliset kansalaiset on ahdistettu nurkkaan, samalla kun rikkaammat jatkavat elämäänsä entiseen tapaan ja piilottelevat monesti laittomilla keinoilla hankkimiaan varoja kuka missäkin päin maailmaa.

PALKKOJEN JA ELÄKKEIDEN LEIKKAUKSET: Ne ”onnekkaat”, joilla vielä on työpaikka, ovat joutuneet hyväksymään roimia palkkojensa leikkauksia. Keskivertoleikkaukset ovat olleet parin viime vuoden aikana tapahtuneiden peräkkäisten saksimisien jälkeen yhteensä noin 30 %. Huomaa lisäksi, ettei Euroopan pisintä työviikkoa – julkisella sektorilla varmaan kuitenkin lyhintä ja tuottamattominta – tekevien kreikkalaisten palkoissa muutenkaan ollut hurraamista. Lain säätämä peruspalkka, johon aivan liian monet joutuvat tyytymään, on tänään 560 € eli eipä (mahdollisen) verotuksen ja sosiaalimaksujen jälkeen jää käteen paljoakaan.

TYÖTTÖMYYS: Koska firmoja menee ennätysvauhtia konkurssiin, tai ne ainakin joutuvat vähentämään henkilökuntaansa, on työttömyys ehtinyt huimiin lukemiin. Kreikalla onkin kyseenalainen kunnia olla EU:n työttömyystilastojen NO.1, maaliskuussa täällä oli jo 26,8 % työttömiä. Erityisen hälyttävä tilanne on alle 25-vuotiaiden osalta, joista jo noin 60 % on vailla työtä. Valitettavasti valoa ei näy tunnelin päästä, eli seuraavien kuukausien prosenttiluvut tulevat olemaan entistäkin korkeampia. Mainittakoon, että vuonna 2008 työttömyysaste keikkui 8 % kieppeillä.

MONET ELÄVÄT KÖYHYYSRAJAN ALLA: Virallisesti Euroopan komissio pitää köyhänä henkilöä, jonka nettotulot jäävät alle 60 prosenttiin keskimmäisen tulonsaajan nettotuloista. Kreikassa se tarkoittaa jo sitä, että toukokuussa 2013 yli 2,19 miljoonaa ihmistä – maan 11 miljoonasta asukkaasta – eli noin joka viides on virallisesti köyhä, ja heistä useimmat ovat lapsiperheiden jäseniä ja vanhuksia. Lapsiperheen arkeen kuuluukin kuukausittaisten menojen minimointi tarkkuudella, joka päihittää Maailmanpankin ekonomistien taidot! Olen myös itse joutunut todistamaan, kuinka iäkkäät vanhukset etsivät torikauppiaiden jälkeensä jättämien kolhiintuneiden tai pilaantuneiden hedelmien ja vihannesten joukosta itselleen viikon ruoka-aineksia.

PALVELUT HUONONTUNEET: Koska valtion on leikattava menojaan keinolla millä hyvänsä – muuten maa on velvoitettu uusiin kiristyksiin – ovat pääasialliset leikkauskohteet olleet julkiset sosiaalipalvelut. Esimerkkinä mainittakoon, että jo välillä 2009 – 2011 terveydenhuollon varoja napsittiin 24 %. Monissa sairaaloissa on jo kuukausia ollut pulaa ajoittain jopa ensiavussa tarvittavista tarvikkeista. Kun entisestään huonontuneeseen terveydenhuoltoon lisätään kansalaisten lisääntynyt kyvyttömyys käyttää yksityisiä palveluja, ja jopa useilta työttömiltä puuttuva työalan mukaan määräytyvä sosiaaliturva (KELAN:n kaltaista kansallista sosiaaliturvaa ei ole), ovat seuraukset vakavat.

VAIKUTUKSET TURISMILLE: Kriisillä ei ole ollut turismin kannalta suuria vaikutuksia, eivätkä useimmat lomalaiset tule edes sen olemassaolon huomaamaan. Itse asiassa, Kreikan turistimäärän odotetaan vuonna 2013 olevan aiempaa suurempi; siinä missä eräät eurooppalaiset kenties tunnesyistä välttävät Kreikkaa – jonne he ovat omasta mielestään jo lähettäneet tarpeeksi rahojaan – ovat tilalle tulleet venäläiset ja kiinalaiset. Majoittumisen hinnat ovat useissa kohteissa jopa alentuneet. Ravintoloiden hintoihin olisi tullut alennusta, mutta niitä koskeva ALV nousi reippaasti muutama kuukausi sitten ja on tänään 23 %. Eniten turistien lomailua haittaavat mahdolliset lakot, joita on kiristysten lisääntyessä ollut useammin, ja joista usein ilmoitetaan vasta edellisenä iltana.