ROKOTUKSET JA MATKAAJAN ENSIAPULAUKKU

Vaikka Kreikka on suhteellisen turvallinen maa matkatautien osalta, suosittelen ottamaan rokotussuositukset vakavasti. Esimerkiksi hepatiittirokotukset ovat Kreikassa jo osa lasten kansallista rokotusohjelmaa. Hepatiittien aiheuttamat maksatulehdukset voivat myös jäädä elinikäiseksi vaivaksi ja johtaa jopa kirroosiin ja syövän kehittymiseen.

ROKOTUKSET: Kreikkaan saapuvien perusrokotuksia ovat jäykkäkouristus-, kurkkumätä- ja polio-rokotukset.  Nykyään suositellaan rokotuksia myös hepatiitti A:ta ja -B:tä vastaan. Hepatiitti A:n eli keltataudin voit saada esimerkiksi ihanan raikkaasta mutta likaisesta juomavedestä/ jääkuutioista, muuten niin terveellisestä salaatistasi ja tarjoilijasi riittämättömästä käsihygieniasta. Olet myös helppo uhri tälle virukselle, sillä saavut korkean hygienian Suomesta! Virus saattaa pahimmillaan aiheuttaa kuukausien sairastelua. Katso lista mahdollisista tartuntalähteistä, joita voit helpolla oppia välttämään Turvallisuus-osiosta. Hepatiitti B puolestaan voi aiheuttaa kroonisen maksatulehduksen ja voit saada viruksen esimerkiksi verensiirroissa ja tietysti suojaamattomissa lemmenleikeissä. Päivitettyä tietoa rokotuksista ja matkailijoiden taudeista saat sivustolta: www.rokote.fi/.

MATKAILIJAN APTEEKKI: Varaa matkalle tärkeimmät tarvikkeet ja lääkkeet, joilla voit itse hoitaa pienet naarmut, haavat ja muut oireet.

Allergiaan Antihistamiini, vaikeista oireista kärsiville EpiPen (adrenaliini) -annosruisku
Hampaan lohjettua Cavit, väliaikainen paikkamateriaali
Hyönteisten pistoihin 1 % kortisonovoide ja antihistamiini
Iho-ongelmiin Mieto kortisonivoide, aurinkosuojavoide
Herpes (yskänrokko) Esim. Zovirax- tai Vectavir-voide
Matkapahoinvointilääke Esim. Postafen tai Marzine
Myrkytysten ensiapuun Lääkehiiltä
Nuhaan ja tukkoisuuteen Nenätippoja
Pintanaarmuihin, haavoihin ja nyrjähdyksiin Haavanpuhdistusainetta ja -pyyhkeitä, laastaria, sideharsoa/ -taitoksia, rakkolaastareita, pinsetit, sakset
Ripuliin ja ummetukseen Ripulilääkettä, ripulijuomajauhetta, ummetuslääkettä
Särkyyn ja kuumeeseen Kuumemittari, parasetamolia/ ibuprofeiinia/ ketoprofeiinia
Silmien kuivuuteen/ ärtyneisyyteen Kostuttavia silmätippoja
Yleiseen hygieniaan Käsien desinfiointiainetta, kosteuspyyhkeitä, terveyssiteitä, tamponeja, kondomeja

(Lähde: Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitos, www.terveyskirjasto.fi )

 

Kaikkia yllä olevia tuotteita on saatavana helpolla myös Kreikassa, ja edullisemmin, joten osta Suomesta vain pieni määrä kutakin. Apteekkeja tulet löytämään runsaasti, ja ainakin yksi niistä päivystää vuorokauden ympäri jopa pikkukaupungeissa. Tavallisesta suurehkosta ruokakaupasta saat esimerkiksi käsienpuhdistusainetta ja useista pienkylien kaupat myyvät jopa kuumelääkettä.