”KOHTELIAISUUSKOULU”

[ad#ga-250×250]

Sanonta ”maassa maan tavalla” ei varmaankaan syntynyt sattumalta, joten muistathan ottaa huomioon kreikkalaisten käytöstavat ja perinteet, joista osaa ehkä pidät modernina suomalaisena jopa naurettavina. Niiden noudattamisella on kuitenkin suuri merkitys itse kreikkalaisille. Haluathan toki luoda itsestäsi ja Suomesta parhaan mahdollisen kuvan kunnioittamalla heidän pieniä ”oikkujaan”? Onhan meillä suomalaisillakin omat tapamme, joita toivomme ulkomaalaisten noudattavan Suomessa; riisuvan kengät sisätiloissa, kokeilevan ylpeyttämme saunaa (monelle ulkomaalaiselle ”kidutuskammiota”), kirmaavan saunasta ilkosillaan järveen, maistavan mämmiä ja kehuvan sitä maittavaksi… Kohteliaisuus sitä paitsi saa ihmiset paremmalle mielelle, niin Suomessa kuin Kreikassa, eikä se maksa mitään. Tässä sinulle alkupalat kreikkalaisten tavoista ja odotuksista:

TEITITTELY: Kyllä vain, Kreikassa teitittelyn jaloa taitoa harrastetaan edelleen kaikkialla. Tuntemattomille ei puhuta yksikössä, eikä heitä puhutella etunimellä, ellei toisin sovita. Asia pätee etenkin silloin, kun keskustelet itseäsi vanhemman henkilön kanssa. Nuorempi sukupolvi ei kuitenkaan loukkaannu, vaikka unohtaisit teititellä ennen sinunkauppojen tekoa.

MUISTA SANA ”PARAKALO”: Kreikassa kaikkiin pyyntöihin liitetään loppuun pieni kohtelias taikasana eli ”parakaló”. Kun siis haluat tilata tavernassa tai kahvilassa, maksaa kassalla tai vaikkapa pyytää koetettavaksesi toista vaatetta, muista lisätä ilmaisun päätteeksi tuo sana. Se osoittaa sinun kunnioittavan toista osapuolta, ja usein tuo mukanaan hieman parempaa palvelua. Saat kuitenkin anteeksi, jos turistina unohdat käyttää sanaa.

TIPITYS ELI PALVELURAHA: Paljonko tulisi antaa tippiä? Siihen ei ole olemassa oikeaa vastausta, mutta usein suositellaan 5 % – 10 % palvelurahan jättämistä tarjoilijalle. Jos lasku on pieni, voit antaa 10 %, ja jos se on suuri, riittää 5 % mainiosti. Palveluraha on sitä paitsi lain mukaan jo lisätty laskuun, joten sen jättäminen ei ole pakollista. Jokainen voi vapaasti tipittää sen mukaan, kuinka hyväksi arvioi saamansa palvelun. Mikäli palvelu on ollut anteeksiantamattoman huonoa, voit myös reilusti huomauttaa asiasta. Niin kreikkalaisetkin tekevät.

PUKEUTUMINEN: Kreikassa pidetään kiinni pukeutumissäännöistä tarkemmin kuin Suomessa. Siinä missä suomalaismies heittää puseron helteellä päältään, ja naiset saattavat kuljeskella kaupungilla yllään topin sijasta vain bikinin yläosa, älä tee samaa Kreikan turistikohteiden ulkopuolella (turistikohteissa siihen on jo pakostakin totuttu, eikä tapaa enää pidetä yhtä skandaalimaisena). Tyypillisessä kreikkalaiskaupungissa ja -kylässä ei kukaan kulje ilman paitaa eikä bikineihin pukeutunutta naista todellakaan katsota hyvällä silmällä. Eiväthän paikalliset voi tietää, millaista on elää kylmissä oloissa ja kuinka ihanaa on kulkea tilaisuuden tullen vähissä pukeissa… Laki myös kieltää kirmailemasta rannalla aataminasussa, tosin poliisi ei ymmärrettävistä syistä valvo sen noudattamista kovinkaan tarkasti. Erityisesti luostarit valvovat pukeutumissäännöksiään tarkasti. Jos tiedät meneväsi vierailulle luostariin tai kirkkoon, tulee shortsien ulottua polvien alapuolelle – ainakin naisilla – ja olkapäiden olla peitettyinä. Ethän toki halua saattaa luostarin varsinaisia asukkaita turhaan kiusaukseen?

VALOKUVAUS: Kuten Suomessakin, tulee sinun noudattaa kohteliaisuutta kameraa käyttäessäsi. Mikäli haluat kuvata ihmisiä, kysy heiltä ensin siihen lupa. Vaikkeivät kreikkalaiset toki usko sinun vangitsevan heidän sieluaan kamerallasi, on luvan pyyntö silti kohteliasta. Täysin kiellettyjä kuvauskohteita ovat sotilaskohteet ja useimmat lentokentät.

ÄLÄ LOUKKAANNU HENKILÖKOHTAISISTA KYSYMYKSISTÄ: Jos alat juttusille kreikkalaisen kanssa, saat melko varmasti kuulla kysymyksiä, kuten: ”Oletko naimisissa? Etkö, miksi et?”, ”Minkä nimisiä lapsesi ovat?”, ”Paljonko saat palkkaa?” tai ”Ovatko hiuksesi luonnostaan vaaleat?” Älä loukkaannu uteliaisuudesta, sillä paikalliset osoittavat siten vain kiinnostuksensa sinua kohtaan, eivätkä varsinaisesti halua ”onkia” henkilökohtaisia tietojasi.

EI VESSAPAPERIA PÖNTTÖÖN: Luit oikein! Kreikassa sinun oletetaan laittavan vessapaperit niille varattuun erilliseen roskakoriin, ei kotoisasti pönttöön. Nouda siis pyyntöä, jottet tahtomattasi tukkisi viemäriä ja joutuisi siten noloon asemaan.

KÄYTTÄYDY SIISTISTI MYÖS JUOVUKSISSA: Vaikka kreikkalaisetkin osaavat juoda reippaasti, et tule kuitenkaan näkemään humalassa metelöivää paikallista. Itse olen 20 vuoden aikana nähnyt moisen tapauksen vain kerran.  Jos olet nauttinut reippaanlaisesti Kreikan edelleen houkuttelevan edullista alkoholia, muista kuitenkin käyttäytyä siivosti, sillä muuten voit joutua tekemään tuttavuuttaa poliisin kanssa. Esimerkiksi astioiden heittelyä, kovaäänistä nahistelua tai julkisella paikalla ”luonnon kutsun” noudattamista ei välttämättä katsota läpi sormien.


Kommentit

Kohteliaisuuskoulu — 13 kommenttia

 1. Onks Kreikassa nudismi siis todella lailla kiellettyä? Eipä ole tullut mieleenkään, kun ainakin Kreetalla ja Rodoksella olen nudistirantoihin törmännyt. Teki tosin vaikutuksen se, ettei niillä juuri paikallisia kait ollu, en ainakaan muuta ku lähinnä näitä pohjoiseurooppalaisia kieliä. Mukava, että kerroitte kreikkalaisten käytöstavoista, esimerkiksi bikineissä olen itsekin rannan tuntumassa ollut usein ostoksilla, olikohan paikalliset siis pahastuneita… miehet tuskin, mutta kuitenkin?

 2. Kyllä, nudismi on lain mukaan kiellettyä, vaikka poliisi sitä katsookin usein sormien välistä…tai sitten kiikareilla! Muista kuitenkin kirmailla aatamin- tai eevanasussa vain syrjäisillä rannoilla, joilla et muita näe…muuten paikalliset voivat kutsua virkavallan paikalle. Turistialueilla ollaan jo totuttu paidattomiin uroksiin ja bikiniasuisiin neitosiin, mutta muualla sitä ainakin kannattaa ehdottomasti välttää…se antaa omasta moraalikäsityksestäsi turhan väljän kuvan ja loukkaa etenkin vanhempaa väkeä.

  • Kyllä Kreikassa on nudistirantoja jotka ovat kyllä merkitty,tietysti aina voit kysyä missä kohtaa rannassa saa olla nudistina,ainakin kreetalla,rodoksella,kosilla,mykonoksella,ym saarilla on paljon paikkoja joissa voit olla alasti ja nauttia auringosta,minä matkustan elokuussa Ateenan kautta Myconokselle ja siellä lentää vaatteet heti kun pääsen rantaan(nudisti)ja sitten nautitaan kuumasta huumasta jota suomen kesä ei pysty luomaan,ja ne ihanat illat kun on lämmintä,eikä itikatkaan kovin inise korvan juuressa.

 3. Teitittely on mielestäni niitä tapoja, jotka Suomesta valitettavasti ovat katoamassa. Itse työskentelen virassa, jossa olen päivittäin eriikäisten kanssa tekemisissä, ja lähes poikkeuksetta nuorempi sukupolvi puhuttelee minua kuin ystäväänsä. Tiettyä kaavaketta kaivatessaa he esimerkiksi totaisevat: ”Hei, anna mulle se kaavake…” Omasta mielestäni se tuntuu oudolta, kun itse edelleen teitittelen tuntemattomia, ainakin itseni ikäisiä ja sitä vanhempia ihmisiä. Kenties kouluissa pitäisi alkaa uudelleen opettamaan teitittelyä, jolla osoitetaan kunnioitusta toista kohtaan.

  • Teitittely on ainoastaan itsensä tai jonkun toisen paremmaksi nostamista. Ei kuulu tasa-arvoisee nykyaikaan. Brittiläisen luokkayhteiskunnan tyypillisiä piirteitä.

   • Tuntemattomien ja varsinkin vanhempien ihmisten teitittely on SIVISTYSTÄ!
    Sinuttelu on 60-lukulaisten kommareiden aikaansaamaa perinteiden tuhoamista.

 4. Paperia ei pönttöön? Siis näin ei saa tehdä missään päin Kreikkaa? Vai onko tästä joku lappunen niissä vessoissa,joissa paperia ei saa laittaa pönttöön. Syyskuussa eka matka Kreikkaan ? Itse teitittelen varsinkin vanhempia ihmisiä,se on kohteliasta.

   • Kreikassa wc-putket on yleensä niin ”ohuita” ettei putkesta mene läpi kuin luonnon oma tavara 🙂 wc-paperi tukkii helposti putket ja tavara on kohta muualla kuin pytyssä. Ja ei kannata luottaa siihen, että asiasta on erikseen maininta. Pytyn välittömässä läheisyydessä on yleensä aina pieni kannellinen roskakori wc-papereille.

 5. Mikä on kohtelias tapa pysäyttää bussi? Joku opas neuvoi näyttämään avokämmentä. Toinen sanoi sen olevan todella epäkohteliasta ja neuvoi näyttämään peukkua.

  • No ihan kättä heilauttamalla ninkuin Suomessakin.
   Avokämmenem näyttäminem, varsinkin sillain naamam eteen läväyttäminen on sama kuin keskaria näyttäs. Peukkua jos näytät, veikkaan ettei kuski tajua sitä pysähtymismerkiksi.

 6. En kyllä toivo, että kukaan ulkomaalainen tai suomalainen kirmaisisi Suomessa ilkosillaan järveen. Sellainen henkilö joka niin toivoo, on varmasti todella vinksahtanut, tiedätte varmaan millä tavalla. Ajattelin ennen, että olisi kiva käydä Kreikassa, mutta taidan jättää väliin nyt kun tiedän, että siellä on niitä nudistirantoja moraalin puutteesta kärsiville ihmisille.

 7. os tiedät meneväsi vierailulle luostariin tai kirkkoon, tulee shortsien ulottua polvien alapuolelle – ainakin naisilla – ja olkapäiden olla peitettyinä. Ethän toki halua saattaa luostarin varsinaisia asukkaita turhaan kiusaukseen?

  saatanan talibaanit, jos kiusaus tulee naisen olkapäiden näkemisestä tulee silloin pikkupojan polvistakin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>