Ateenan parhaat rannat

Kuten sanottu, Ateena saattaa olla nähtävyyksiä, historiaa ja rentoutumista pursuava miljoonakaupunki, mutta sillä on kilpailijoihinsa verrattuna hihassaan yksi ylimääräinen valtti: Ateenalla on suuri määrä omia rantoja! Kun olet siis aamupäivän juossut nähtävyydeltä toiselle, tai kolunnut kaupungin ällistyttävän lukuisia ostospaikkoja, voit viettää iltapäivän jollakin sen rannoista rentoutuen ja ruskettuen. Täällä ei kukaan halua jäädä hotellille pelaamaan nettipelejä. Ulkoileminen on nimittäin paras mahdollinen rentoutumistapa Ateenassa. Ateena on kaupunkikohde, josta palaavat voivat omata yhtä syvän rusketuksen kuin Kreikan upeilla saarilla lomailleet. Etenkin kesäkuumalla pulahdus vilpoisaan mereen myös virkistää kummasti.

Ateenan rannat voidaan jakaa julkisiin, joihin on ilmainen pääsy, ja maksullisiin rantoihin, joihin joudut maksamaan pääsymaksun. Julkiset eivät välttämättä tarjoa mukavuuksia, tosin Ateenassa ainakin kioski tai kahvila on lähes poikkeuksetta lähellä. Omat pyyhkeet, lippis tai lierihattu ja eväät on siis parasta olla mukana. Maksulliset rannat sen sijaan tarjoavat aurinkovarjot ja -tuolit, suihkut ja pukukopit ja luonnollisesti niillä on kahvilansa, baarinsa, ravintolansa ja muu ”tarpeellinen”. Niiden pääsylipun hinta saattaa tosin olla perhematkan kohdalla turhan korkea, etenkin viikonloppuisin.

Ateenan julkiset rannat

Ateenan keskustaa lähimmät julkiset rannat löytyvät oikeastaan kaistaleelta, joka ulottuu legendaarisesta Piraeuksesta alkavan ja suunnilleen Glyfadaan päättyvältä rantakaistaleelta, jota pitkin kulkee Poseidonos-katu. Myös Glyfadasta kauniille Sounion niemelle jatkuvan rantatien varressa sinua odottavat ihanat rannat. Piraeukseen pääset keskustasta niin bussilla, raitiovaunulla kuin metrolinjalla. Koko rannan mukaisesti kulkevat bussi ja raitiovaunu, josta voit sitten hypähtää alas paikalla, joka tuntuu kutsuvan juuri sinua. Tarjolla on niin hietikkoa kuin kalliopaikkoja. Muista, etteivät kulkuvälineet Ateenassakaan pysähdy, jollet ole sitä erikseen pyytänyt soittokelloa painamalla. Alla muutama ehdotus paikallisten suosimista rannoista:

Alimos sijaitsee vain noin 10 kilometrin päässä keskustasta. Lähin pysäkki on Zephyros/ Kalamaki, jonne pääset esimerkiksi busseilla numero 141 (Agios Dimitrioksen metroasemalta) ja 103 (Akadimias-kadulta). Koska hiekkaranta on lähellä keskustaa, se on todella suosittu ja läheisyydestä löydätkin runsaasti kahviloita ja urheilumahdollisuuksia. Myös suihkuja on käytettävissä. Lapset ihastuvat Alimokseen, sillä sieltä löytyy vesiliukumäki ja leikkipuisto. Lähellä voit käväistä myös Alimoksen venesatamassa.

Agios Kosmas on edellistä neljä kilometriä kauempana. Pysäkki on niin ikään nimeltään Agios Kosmas, ja samat bussireitit palvelevat kuin Alimostakin, mutta myös A2 (Akadimias-kadulta), sekä niiden lisäksi intercity-bussi E22. Kyseinen bussi lähtee Akadimias-kadun pysäkiltä 20 minuutin välein. Rannalla on aurinkovarjoja ja -tuoleja, suihkut ja kahviloita sekä ruokapaikkoja.

Voula on muutama kilometri Agios Kosmasta kauempana, ja matkaa keskustaan on noin 18 km. Voulan alueella sijaitsee lukuisia hotelleja, joten alueen ranta tarjoaa mukavuuksia ja loistavat palvelut. Raitiovaunu kulkee tästäkin ohitse, samoin keskustan bussit, esimerkiksi numero A2 ja E22.

Glyfadan ranta on noin 15 kilometriä keskustasta. Hiekkaranta saattaa sekin viikonloppuisin olla ruuhkainen, paikallisten saapuessa paikalle. Rannalle pääset niin raitiovaunulla (Glyfada-pysäkki) kuin keskustasta saapuvilla busseilla, esimerkiksi A2:lla. Koko Glyfadan alueelta löytyy lukuisia kahviloita ja ravintoloita, joten nälästä ei tarvitse kärsiä.

Vouliagmeni on reilut 20 kilometriä Ateenan keskustasta, Sounioon johtavan tien varrella. Rannalta löytyvät jotkut mukavuudet, kuten pukukopit ja ravintola, lapsille vesiliukumäki ja leikkialue. Aluetta palvelevat keskustasta lähtevät bussit numero E22 ja A2.

Agia Marina löytyy Glyfadasta Sounioon päin, ja matkaa Ateenan keskustasta kertyy noin 35 kilometriä. Paikalle pääset ainakin Sounioon menevällä KTEL-bussilla. Se lähtee matkaan 30 minuutin välein Victoria-metroaseman läheisyydessä olevalta Pedion Areokselta (Alexandras-kadun ja Mavromateon-kadun risteyksesssä).

Anavyssos sijaitsee 10 kilometriä Agia Marinaa kauempana, ja pääset sinne samaisella Sounioon kulkevalla bussilla. Alueella on asutusta sekä kesäasuntoja, joten palvelut ovat hyvät. Ranta on matala ja kirkasvetinen, eli lapsille ihanteellinen, ja perusmukavuudet ovat tarjolla.

Sounio tarjoaa uimisen lisäksi mahdollisuuden alueen kuuluisaan Poseidonin temppeliin tutustumiseen. Sounio on edellä mainitun KTEL-bussin päätepiste.

Shinias on todella kaunis hiekkaranta noin 45 kilometriä Ateenan keskustasta pohjoiseen päin, Pentelis-vuoren toisella puolella, lähellä Nea Makria ja historiallista Marathonasta. Kreikkalaiset, samoin kuin minä henkilökohtaisesti, suorastaan rakastavat sen kirkasta merta sekä mäntyjen reunustamaa hietikkoa. Rannalla on palvelut, aurinkovarjoja, ja vesiurheilumahdollisuuksia, etenkin tuulta kaipaaville, tavernoista puhumattakaan. Shiniaksesta pääset nauttimaan nousemalla Victoria-metroaseman tuntumassa olevalta Pedion Areokselta (Mavromateon-katu) lähtevään bussiin.

Maksulliset rannat

Akti Iliou (eli auringon ranta) löytyy lähes Alimoksen viereltä eli sama Zephyros/ Kalamaki -pysäkki palvelee parhaiten. Bussit 141 ja 103 kyydittävät sinne suoraan keskustasta. Pääsylippu irtoaa arkisin hintaan 6 € (silloin aurinkotuolin saa yleensä ilmaiseksi), viikonloppuisin 8 € (jolloin aurinkotulin hinta noin 3 €), alle 12-vuotiaat maksavat puolet aikuisen hinnoista.

Thalassea tai Voula 1 on 20 kilometrin päässä keskustasta. Sinne pääsee helpoiten Faliron metroasemalta ottamalla bussin A1 ja keskustasta bussilla A22 (pysäkki: A Plaz Voulas), joka lähtee keskustan Akadimias-kadulta. Myös E22 kulkee tätä kautta. Arkisin pääsylipun hinta on 5,5 € ja viikonloppuisin 6,5 € (aurinkotuolin vuokra 4 €). 6-12 -vuotiaat lapset, opiskelijat ja eläkeläiset pääsevät sisään 3,5 €:lla. Voula 1:den mukavuuksiin lukeutuvat niin aurinkotuolit ja -varjot, pukukopit kuin suihkutkin. Rannalla voit pelata minigolfia, laskea vesiliukumäkeä (lisämaksusta), kahvitella, ja urheilla hiekalla ja merellä.

Voula 2, sijaitsee tietysti lähes Voula 1:den vierellä. Samoilla busseilla A2 (pysäkki: V Plaz Voulas) ja E22 pääsee tännekin. Täällä meri on kirkkaampaa mutta osa merenpohjasta on mutaista. Mukavuudet ja palvelut ovat niukemmat kuin naapurissa.

Asteras Vouliagmenis eli Astir Beach Vouliagmenin alueellä on iät ja ajat ollut maksullisten rantojen aatelia, ja se näkyy hinnoissa. Pääset rannalle mm. raitiovaunulla, hyppäämällä alas Glyfada-pysäkillä. Portit aukeavat arkisin, jos maksat 15 € (lapset 8 €) ja viikonloppuna 25 €:lla (lapset 13 €). Viikolla rannalle kenties kannattaa mennä, viikonloppuna se on tupaten täynnä. Kaikki mukavuudet ja palvelut löytyvät, samoin vaikkapa vesihiihtoa, purjelautailua ja veneretkiä. Rannalla järjestetään usein erilaisia tapahtumia ja esimerkiksi ilmaisia joogatunteja.

Yabanaki on Varkizan ylpeys, ja matkaa Ateenan keskustasta kertyy lähes 30 kilometriä. Kannattaa matkata ensin metrolla Dafni-asemalle ja nousta sieltä bussiin 171. Yabanakin pääsylipulla on hintaa arkena 7 € (ja aurinkotuoli kaupan päälle), viikonloppuna 8 € mutta aurinkotuolista veloitetaan silloin 5 €. Alle 6-vuotiaasta käyvät pääsevät rannalle ilmaiseksi ja opiskelijat sekä alle 12-vuotiaalta näyttävät maksavat aina 4,5 €. Kaikki mukavuudet sekä lukemattomat urheilumahdollisuudet palvelevat Yabanakissa.

Grand Beachille on sitten pidempi matka, sillä se sijaitsee Lagonissillä. Se löytyy suunnilleen julkisten Agia Marinan ja Anavyssosin väliltä. Sama Sounioon pyyhältävä KTEL-bussi palvelee tämänkin rannan kohdalla, pysäkkinäsi on Lagonissi. Arkena Grand Beachin pääsylipusta joudut maksamaan 8 € (alle 12-vuotiaat ilmaiseksi!) ja viikonloppuna peräti 17 € (6-12 -vuotiaat hekin 8,5 €), aurinkotuoli sentään on aina kaupanpäällisenä. Paikalta löytyy rannan lisäksi spa, uima-allas, upeat laiturit baareineen sekä vesiurheilua moneen makuun. Jopa lääkäri on paikalla.


Kommentit

Ateena, rannat — 2 kommenttia

  1. Todella kattava esittely Ateenan rannoista, onneksi olin lukenut sen ennen matkaan, etten eksynyt niille maksullisille beacheille, koska olisi tehnyt aika loven lomakukkaroon. Noi julkiset oli ihan mukavia, kyllä niillä kelpasi ottaa aurinkoa ja uida, aika paljon näkyi paikallisia olevan paikalla, etenkin nuorisoa. Alimoksessa ja Agios Kosmaksessa tuli käytyä, kun ne oli lähimmät ja niille pääsi keskustasta noin puolessa tunnissa.
    Artikkelissa kerrottiin maksullisten rantojen pääsylipun hinnat, mutta koska niitä takuulla löytyy myös kahvilat, baarit sun muut, olisi mukava tietää, onko hinnat niissä huiman kalliit, eli kannattaako sinnekin ottaa omat eväät mukaan?

  2. Kyllä noilla maksullisilla rannoilla myös palvelut ja muonapuoli maksaa maltaita. Suurin osa paikallisistakin ottaa nykyään omia eväitä mukaan, jotain kylmää juotavaa vaan ostavat paikan päältä. Samaa suosittelen kyseisille rantakeitaille meneville suomalaisillekin, sillä esimerkiksi heppoisesta voileivästä voi joutua maksamaan päälle 2 euroa ja kahvista 2,5 – 5 euroa… eli perheellisen kohdalla ruskettuminen ja pulikointi tulee siinä tapauksessa kalliiksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>