LIIKKUMINEN MUUALLA KREIKASSA

Muualla Kreikassa sinua palvelevat kaukobussit (KTEL), paikallisbussit, junat, laivat ja lentokone.

KAUKOBUSSIT (KTEL) ovat jokaisessa kunnassa toimivia yksityisiä verkostoja, joilla pääset liikkumaan edullisesti ja luotettavasti. Niillä on kaikilla yhteys Ateenaan sekä muiden alueiden keskeisiin kaupunkeihin. Paikallinen KTEL palvelee myös oman alueensa kyliä ja kaupunkeja. Valitettavasti KTEL ei enää kerro sivustollaan aikatauluja eikä lippujen hintoja, vaan ne ovat saatavissa vain maksullisen palvelunumeron 14505 kautta ja paikallisten KTELien sivustoilta (useimmat vain kreikaksi), jotka löydät näppäilemällä KTEL + etsimäsi kaupungin nimi (esim. KTEL Sparta). Ateenasta kaukobussit lähtevät kahdelta asemalta:

  • Terminaali A – Kifissou-katu: kohteisiin Alexandroupoulis, Argos, Arta, Astros/Leonidios, Korfu/Kerkira, Korintti, Dimitsana, Epidavros (Ligourio), Florina, Githio, Igoumenitsa, Ioannina, Ithaki, Kalamata, Kalavryta, Kastoria, Kavala, Kefallonia, Lefkada, Loutraki, Messolongi, Methoni, Monemvassia, Nafpaktos, Nafplio/Mykinnes, Neapolis, Olympia, Parga, Patra, Preveza, Pylos, Pyrgos, Sparta, Thessaloniki, Tripoli, Veria, Xanthi, Xilokastro, Zakynthos.
  • Terminaali B – Liossion-katu: kohteisiin Agios Konstantinos, Edipsos (Evia), Amfissa, Delfoi, Distomo, Galaxidi, Halkida, Kamena Vourla, Karditsa, Karpenissi, Katerini/Litochoro, Kimi, Skyros, Lamia, Larissa, Livadia, Thiva, Trikala/Meteora (Kalambaka), Volos/Pylio

JUNAT kulkevat lähinnä Ateena – Thessaloniki linjalla, palvellen sen väliasemia. Paikallisjunat kulkevat välillä Ateena – Kiato, sekä Ateena – Halkida. TRAINOS:n aikataulut ja lippujen online-varaus löytyy sivustolta www.trainose.gr, ja sen ympärivuorokautinen asiakaspalvelu toimii numerossa 14511. Junalipun voit ostaa asemalta ennen matkaa, tai varata sen netistä etukäteen, jolloin saat jopa 40 % alennusta. Huomioi, että vaikka junia kulkee vain joihinkin kohteisiin ja harvemmin kuin kaukobusseja, saattaa matka tulla huomattavasti edullisemmaksi.

PAIKALLISBUSSIT palvelevat monia kaupunkeja niiden sisäisillä reiteillä. Pysäkit on merkitty kyltillä, jossa on bussin kuva ja joka on useimmiten sininen. Pysäkillä saattaa olla myös linjan aikataulu nähtävillä. Muussa tapauksessa kysy lähimmistä kaupoista tai kioskilta kuinka usein bussi kulkee.

Huomaa, että kylien ja pikkukaupunkien bussiaikatauluja löytyy paikallisen KTELin sivustolta/ puhelimitse/ asemalta. Kylissä parhaita ”tietotoimistoja” ovat paikalliset kahvilat, joissa osataan kertoa aikataulut.

[ad#ga-250×250]

LAIVATovat tärkein kulkuväline, jos matkaat Kreikan sisällä saarille tai matkaasi kuuluu saarihyppelyä. Saaria palvelevat useat eri yhtiöt, joista osa on suuria – kuten ANEK LINES, GA FERRIES, Blue Star Ferries ja SUPERFAST FERRIES – ja osa pieniä paikallisia. Tarkat tiedot satamien välisistä yhteyksistä, palvelevista linjoista, aikataulut ja lippujen hinnat löytyvät esimerkiksi sivulta (voit myös varat lippusi sieltä ennakkoon): Paleologos Shipping & Travel Enterprises (http://paleologos.forth-crs.gr/english/npgres.exe?PM=BB). Voit myös ostaa lippusi sataman lippumyymälästä/ -kioskista. Huomioi, että vuokra-autoa ei kannata viedä saarelta toiselle, koska se tulee todella kalliiksi. Jos mahdollista, vuokraa auto mieluummin joka saarella erikseen.

LENTOKONEon nopea liikkumistapa suosittujen matkakohteiden välillä, mutta liput saattavat olla kalliit. Maata palvelevat Aegean Airlines (en.aegeanair.com) ja Olympic Air (www.olympicair.com/en), joista yleensä Aegean on huomattavasti edullisempi. Yhteyksiä on kohteen mukaan, jopa useita päivässä. Lentoliput voit varata yhtiöiden sivustoilta, maksaa luottokortillasi, jolloin sinulle lähetetään sähköinen e-lippu. Aegean Airlinesilla lentäessä voit suorittaa lähtöselvityksen netissä 48 tuntia – 30 minuuttia ennen lentosi lähtöä. Boarding-kortin saat valintasi mukaan joko suoraan tulostettua, kännyysi, sähköpostiisi tai lentoaseman tiskiltä. Olympic Airilla matkatessa lähtöselvitys netissä onnistuu 48 tuntia – 60 minuuttia ennen lentoa, mutta sinulla on oltava kentälle saapuessasi tulostettu boarding-kortti mukanasi.

VUOKRA-AUTO/ -MOPO on kätevin tapa liikkua silloin, jos tiedät haluavasi tutustua matkakohteeseesi ja etenkin sen ympäristöön laajemmin. Auto tai mopo tarjoaa sinulle vapauden hankalista aikatauluista ja pääset sillä paikkoihin, jonne eivät edes paikallisbussit kulje. Kannattaa vuokrata auto edes päiväksi tai pariksi ja tutustua alueen nähtävyyksiin omassa rauhassa. Etenkin perheen kanssa matkaaville auton vuokraus tulee suhteellisen edulliseksi. Autossa on myös kätevää säilyttää vaihtovaatetta, pyyhkeitä, ruokaa, juomia ja muuta päivän aikana tarvitsemaasi – et joudu turhaan raijaamaan niitä mukanasi kauppoihin ja museoihin. Ennen kuin uskaltaudut Kreikan teille, lue kuitenkin Kreikan liikennekulttuurin lyhyt oppimäärä.


Kommentit

Liikkuminen muualla Kreikassa — 4 kommenttia

  1. Nyt on halpoja Kreikan sisäisiä lentoja tarjolla muutakin kautta, sillä Helsinkiinkin lentävän Aegean Airlinesin lisäksi maan markkinoille on ilmestynyt rytinällä irlantilainen halpalentoyhtiö Ryanair. Tarjolla on jopa 10 euron lentolippuja niin saarille kuin mantereen eri kohteisiin esimerkiksi Ateenasta käsin. Jos haluaa harrastaa saarihyppelyä tai katsella mantereen suloja laajemmalti, kannattaa käväistä katsastamass lentotarjoukset ennen kuin valitsee junan tai bussin!

  2. Kysyisin laivalla liikkumisen osalta sellaista, onko parempi varata liput etukäteen netistä vai ostaa vasta paikan päällä? Itse olen matkustamassa Kreikkaan toukokuun puolivälissä, ja haluaisin tehdä Ateenasta muutaman päivän reissun jollekin saarelle. Tarkkaa aikataulua ei tule olemaan, ja saartenkin kohdalla olen kiinnostunut useammasta mahdolisesta. Tuttavani varoittelivat netistä varaamiseen liittyen siitä, että lakkoja voi osua kohdalle ja silloin on sitten työ saada joko rahta takaisin tai vaihtaa lippu. Onko lippujen hinnat verkkovarauksen kohdalla paljon halvemmat?

  3. Hei!
    Olen lähdössä 22.12.2017 Menidiin ja paluu on 27.12.2017? Miten siis pääsen parhaiten sinne bussilla Ateenasta ja mitähän maksaa?

  4. Minua muuan paikallinen opasti, että kyliin menevien bussilinjojen aikataulut voivat olla varsin viitteellisiä, eli bussi voi olla hyvinkin parikymmentä minuuttia etuajassa tai myöhässä aikataulun mukaiseen aikaan verrattuna. Ja näin kävikin, eli kaipaamani bussi oli pysäkillä tällä kertaa jo samaan aikaan, kun sen olisi vasta pitänyt lähteä liikkeelle päätepisteetä, eli hyvä että olin etuajassa passissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>