LIIKKUMINEN ATEENASSA

Ateenassa sinua palvelevat metro, bussit, raitiovaunut, raitiovaunubussit (trolley) sekä paikallisjunat. Huomaa, että lakot ovat Kreikassa valitettavan yleinen ilmiö ja niistä ilmoitetaan usein vasta edellisenä iltana tai samana aamuna.

Muista etsiä heti Ateenaan saavuttuasi lentokentältä hyödyllinen, kokoontaitettava Ateenan kartta – Athens Map – ympäri lentoasemaa sijaitsevista esite-telineistä! Voit tiedustella sitä myös Info-pisteistä. Karttaan on merkitty niin metrolinjat asemineen, keskustan kadut ja kaikkien suosituimpien nähtävyyksien sijainti, lentokentän kartta sekä aimo annos muuta tärkeää tietoa.

Lentokenttä – Ateenan keskusta:

METROLINJA 3 vie sinut suoraan keskustaan. Se on merkitty metrokarttaan sinisellä ja on nimetty: Egaleo – Doukissas Plakentias – Airport/ Elefterios Venizelos. Junia kulkee päivittäin 30 minuutin välein kello 6.30 – 11.30. Matka Syntagma-aukiolle kestää 40 minuuttia. Katso lippukategoriat ja hinnat sivun alalaidan taulukosta (normaalikertalippu maksaa 8 €).

24-TUNNIN EXPRESS-BUSSIT noutavat matkustajat saapuvien lentojen tasolta – exit 4 & exit 5 väliltä – ja jättävät lähtevien tasolle. Lippukategoriat ja hinnat löytyvät sivun alalaidasta.

 • Χ93 : Kifissos KTEL (kaukoliikenteen bussit) – Lentoasema (65 min.)
 • Χ95 : Syntagma – Lentoasema (70 min.)
 • Χ96 : Piraeuksen satama – Lentoasema (90 min.)
 • Χ97 : Dafnin metroasema – Lentoasema (70 min.)
[ad#ga-250×250]

PAIKALLISJUNA (Proastiakos) yhdistää lentoaseman Ateenan Keskusrautatieasemaan ja Aharnain Rautatieasemaan, jotka palvelevat koko maan rautatieliikennettä. Junat lähtevät 15 – 25 minuutin välein lentoaseman rautatieasemalta Plakentias-asemalle, jossa halutessasi voit vaihtaa metrolinjalle 3, joka palvelee Ateenan keskustaa, samaa lippua käyttäen.

TAKSI Ateenan keskustaan maksaa 35 € kello 5 – 00, ja 50 € kello 00 – 5. Hinnat ovat lainmukaisia taksoja, joten älä suostu maksamaan enempää!

Liikkuminen Ateenassa:

METRO: metrolinjoja on käytössä nykyään 3, ja neljättä jo kaavaillaan.  Linja 1 on vuodelta 1869, eli Ateenan metro on Lontoon maanalaisen jälkeen maailman toiseksi vanhin! Muut linjat avattiin vuonna 2000, eli verkosto on moderni, siisti ja nopea. Metrolinjat kattavat Ateenan keskustan ja yhdistävät sen esikaupunkialueisiin ja lentokenttään. Myös liikuntaesteiset voivat käyttää kaikkia asemia ja lähes kaikki vaunut ovat ilmastoituja. Tarkempaa englanninkielistä tietoa metrosta, metrolinjat, lippujen hinnat jne. löytyy sivuilta: Attiko Metro (http://www.ametro.gr/page/default.asp?la=2&id=48) ja Urban Rail Transport (http://www.stasy.gr/index.php?id=33&no_cache=1&L=1)

 • Linja 1 (vihreä linja): Kifissia – Piraeus
 • Linja 2 (punainen linja): Anthoupoli – Agios Dimitrios
 • Linja 3 (sininen linja): Lentoasema/ Elefterios Venizelos – Douk. Plakentias – Egaleo

Metro toimii päivittäin kello 5.30 – 00.30, lisäksi linjat 2 & 3 palvelevat perjantaisin ja lauantaisin kello 2.30 saakka. Lippujen hinnat löytyvät sivun alalaidasta.

BUSSIT JA RAITIOVAUNUBUSSIT palvelevat kaupunkia ja sen esikaupunkialueita. Ne palvelevat kello 5 – 00 välillä, vaikka poikkeuksiakin on. Päivitetyt englanninkieliset tiedot löytyvät sivulta Athens bus routes and timetables (http://www.oasa.gr/routes.php?id=lines_name_1&lang=en).

RAITIOVAUNUT yhdistävät Ateenan keskustan eteläiselle merenrannalle, ja linja 3 kulkee rannan vartta pitkin. Raitiovaunulla pääset erinomaisesti Ateenan rannoille, niiden kahviloihin, yökerhoihin ja Glyfadan-kaupunginosaan.

 • Linja 1 «Syntagma – SEF«    (keskusta –  Piraeuksen Peace and Friendship -stadion)
 • Linja 2 «Syntagma – Voula»(keskusta – Voulan esikaupunkialue)
 • Linja 3 «Voula – SEF»           (kulkee rannan myötäisesti)

 

LIPPUKATEGORIAT JA HINNAT 2013

Lipputyyppi

Hinta

Alennettu hinta

Yhteislippu kaikkiin liikennevälineisiin (voimassa 90 minuuttia)

€ 1.40 

€ 0.70

Kertalippu bussit/ raitiovaunubussit/ raitiovaunut

€ 1.20

 0.60

Päivälippu kaikkiin liikennevälineisiin

€ 4 

Ei saatavilla 

7-päivän lippu kaikkiin liikennevälineisiin

€ 14

Ei saatavilla

3-päivän turistilippu*

€ 20

Ei saatavilla

7-päivän turistilippu *

€ 50

Ei saatavilla

Paketti – 11 yhteislippua (Voimassa 90 minuuttia)

€ 14

€ 7

Paketti – 11 kertalippua bussit/ raitiovaunubussit/ raitiovaunut

€ 12

€ 6

Express-bussilippu lentoasemalle

€ 5

€ 2.50

Metrolippu lentoasemalle
(voimassa myös Paikallisjunissa – Proastiakos – ja kaikissa muissa liikennevälineissä)

€ 8,
2-hengen lippu 14  €,
3-hengen lippu   20 €

€ 4

Metrolippu lentoasemalle, meno – paluu (2 matkaa)

€ 14

Ei saatavilla

(Lähde: Athens Urban Transport Organisation ja Athens Transport, toukokuu 2013)

*Turistilippu kattaa yhden matkan välillä Lentoasema – Ateenan keskusta (metrolla tai express-bussilla) sekä rajattomat matkat muilla liikennevälineillä. Lipun voi ostaa vain Lentoaseman metro- ja bussiasemilta.

 

UKK

Mistä lippuja saa? Lippuja voit ostaa kaikilta metro-, juna- ja raitiovaunuasemilta, joilla on ainakin lippuautomaatti (niihin kelpaavat kolikot sekä 5, 10 ja 20 € setelit) tai keltainen/ sininen lippukoju). Bussi- ja raitiovaunulipun voit nykyään ostaa myös suoraan kuljettajalta. Lisäksi keskustan alueella monet kioskit myyvät yhteislippua. Lentoasemalta saapuessasi voit ostaa bussilipun myös suoraan kuljettajalta.

Missä ja miten lippu leimataan? Lippu leimataan aseman leimauslaitteessa, 90 minuutin yhteislippu vain ennen ensimmäistä matkaa. Bussi- ja raitiovaunubussien liput leimataan bussissa olevassa leimauslaitteessa. Nykyään busseihin ja raitiovaunuihin tulisi nousta vain etuovesta, ja poistua takaoven kautta. Muutos tuli voimaan loppukeväällä 2013, koska jopa 20 % ihmisistä kulki ”pummilla” eli ilman lippua.

Ketkä ovat oikeutettuja alennettuun lippuun? Alennetun lipun saavat alle 18-vuotiaat, yli 65-vuotiaat, alle 25-vuotiaat yliopisto-opiskelijat (pidä mukanasi passi, henkilöllisyyskortti, ajokortti tai opiskelijakortti).

Minkä ikäiset lapset matkustavat ilmaiseksi? Alle 6-vuotiaat eivät tarvitse lippua.

Matkustavatko liikuntaesteiset ja muut vammaiset ilmaiseksi? Kyllä.

Voinko maksaa lippuni luottokortilla? Et. Maksuun kelpaa vain käteinen, automaatit hyväksyvät kolikot sekä 5, 10 ja 20 € setelit.


Kommentit

Liikkuminen Ateenassa — 5 kommenttia

 1. Meillä oli ikävä kokemus Ateenaan saavuttuamme, kun halusimme ottaa lentoasemalta taksin keskustassa sijaitsevaan hotelliimme. Taksikuski pyysi matkasta lähes 50 euroa! Onneksi olimme jo etukäteen lueskelleet Ateenassa liikkumisesta netistä ja tiesimme, että kyseisellä matkalla on kiinteä hinta, eikä suinkaan noin huima. Sanoimme asiasta taksikuskille, joka sitten vastasi sanoneensa meille vahingossa väärän hinnan…mene ja tiedä. Kehoittaisin kuitenkin kaikkia olemaan taksien kanssa varovaisisa, ja tiedustelemaan matkan hinnat etukäteen. Samanlaista ryöstelyä Kreikassa ei tavallisesti tapahdu kuin esimerkiksi Prahassa tai Aasian kohteissa, mutta silti.

 2. Olen juuri Ateenassa lomalla, ja pankkien sulkemisen ja nostorajoitusten myötä koko Ateenan alueella on julkisen liikenteen käyttö ilmaista koko viikon 29.6-5.7 välillä. Tämä koskee tietty myös meitä turisteja, jotka satutaan olemaan paikan päällä näinä historiallisina hetkinä. Loistohomma tämän kaaoksen keskellä on sekin, ettei ulkomaalaisille pankki- ja luottokorteille ole laitettu nostorajoja, eli jos koneessa on rahaa, voitte nostaa oman pankkinne asettamien rajojen puitteissa!!

 3. Muistakaa sitten metrolla lentoasemalle mennessä katsoa, että astutte oikeaan junaan. Kaikki lentoaseman suuntaan matkaavat linjan 3 junat eivät nimittäin matkaa Elefterios Venizelokselle saakka. Kuten yllä kerrottiin, lentoasemalle saakka kulkee metrovuoroja noin puolen tunnin välein, mutta se tosiaan on nopein tapa päästä perille.

  • Moikka Hebba, kyllä sillä turistilipulla pääsee sinne Glyfadaan saakka, olin itse viime syksynä samaisella liikkeellä eikä ongelmia ollut, kelpaa koko Ateenan alueella, vain lentokentälle on eri taksa ja oma lippunsa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>