ROKOTUKSET JA MATKAAJAN ENSIAPULAUKKU

Vaikka Kreikka on suhteellisen turvallinen maa matkatautien osalta, suosittelen ottamaan rokotussuositukset vakavasti. Esimerkiksi hepatiittirokotukset ovat Kreikassa jo osa lasten kansallista rokotusohjelmaa. Hepatiittien aiheuttamat maksatulehdukset voivat myös jäädä elinikäiseksi vaivaksi ja johtaa jopa kirroosiin ja syövän kehittymiseen.

ROKOTUKSET: Kreikkaan saapuvien perusrokotuksia ovat jäykkäkouristus-, kurkkumätä- ja polio-rokotukset.  Nykyään suositellaan rokotuksia myös hepatiitti A:ta ja -B:tä vastaan. Hepatiitti A:n eli keltataudin voit saada esimerkiksi ihanan raikkaasta mutta likaisesta juomavedestä/ jääkuutioista, muuten niin terveellisestä salaatistasi ja tarjoilijasi riittämättömästä käsihygieniasta. Olet myös helppo uhri tälle virukselle, sillä saavut korkean hygienian Suomesta! Virus saattaa pahimmillaan aiheuttaa kuukausien sairastelua. Katso lista mahdollisista tartuntalähteistä, joita voit helpolla oppia välttämään Turvallisuus-osiosta. Hepatiitti B puolestaan voi aiheuttaa kroonisen maksatulehduksen ja voit saada viruksen esimerkiksi verensiirroissa ja tietysti suojaamattomissa lemmenleikeissä. Päivitettyä tietoa rokotuksista ja matkailijoiden taudeista saat sivustolta: www.rokote.fi/.

MATKAILIJAN APTEEKKI: Varaa matkalle tärkeimmät tarvikkeet ja lääkkeet, joilla voit itse hoitaa pienet naarmut, haavat ja muut oireet.

Allergiaan Antihistamiini, vaikeista oireista kärsiville EpiPen (adrenaliini) -annosruisku
Hampaan lohjettua Cavit, väliaikainen paikkamateriaali
Hyönteisten pistoihin 1 % kortisonovoide ja antihistamiini
Iho-ongelmiin Mieto kortisonivoide, aurinkosuojavoide
Herpes (yskänrokko) Esim. Zovirax- tai Vectavir-voide
Matkapahoinvointilääke Esim. Postafen tai Marzine
Myrkytysten ensiapuun Lääkehiiltä
Nuhaan ja tukkoisuuteen Nenätippoja
Pintanaarmuihin, haavoihin ja nyrjähdyksiin Haavanpuhdistusainetta ja -pyyhkeitä, laastaria, sideharsoa/ -taitoksia, rakkolaastareita, pinsetit, sakset
Ripuliin ja ummetukseen Ripulilääkettä, ripulijuomajauhetta, ummetuslääkettä
Särkyyn ja kuumeeseen Kuumemittari, parasetamolia/ ibuprofeiinia/ ketoprofeiinia
Silmien kuivuuteen/ ärtyneisyyteen Kostuttavia silmätippoja
Yleiseen hygieniaan Käsien desinfiointiainetta, kosteuspyyhkeitä, terveyssiteitä, tamponeja, kondomeja

(Lähde: Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitos, www.terveyskirjasto.fi )

 

Kaikkia yllä olevia tuotteita on saatavana helpolla myös Kreikassa, ja edullisemmin, joten osta Suomesta vain pieni määrä kutakin. Apteekkeja tulet löytämään runsaasti, ja ainakin yksi niistä päivystää vuorokauden ympäri jopa pikkukaupungeissa. Tavallisesta suurehkosta ruokakaupasta saat esimerkiksi käsienpuhdistusainetta ja useista pienkylien kaupat myyvät jopa kuumelääkettä.

 


Kommentit

Rokotukset ja matka-apteekki — 2 kommenttia

  1. Asiat on just, kuten yllä kerrotaan. Perusrokotukset on siis syytä olla voimassa, kuten kotimaassakin, ja niiden lisäksi nuo hepatiittisuojat kannattaa ottaa kaiken varalta. Hepatiittirokotukset nimittäin kuuluvat Kreikassa lasten kansalliseen rokotusohjelmaan, koska riski on aina olemassa.

    Apteekkeja Kreikassa on huimat määrät Suomeen verrattuna, joten matka-apteekin täyttö onnistuu takuulla helpolla ja halvemmalla paikan päällä. Hydrokiortisonivoiteet tosin tuppaavat olemaan kalliita, joten sellaista varaisin mukaan jo kotoa.

    Kreikassa kaavaillaan juuri lakimutosta, jonka myötä ruokakaupoilla (ainakin suurilla) olisi oikeus myydä joitakin itsehoitotuotteita, kuten särkylääkkeitä. Viime aikoina ne ovat alkaneet myydä luontaistuotteita ja ravintolisiä.

  2. Kummaltakin hepatiitin muodolta voi suojautua ottamalla yhdistelmärokotteen. Jos matkustelet suhteellisen ahkerasti voit seurata normaalia rokotusaikataulua, eli käydä piikitettävänä 3 kertaa 6 kuukauden aikana. Jos matka taas on lähes viime tipassa päätetty, ehtii 3 viikon aikana saada 3 rokotusta, mutta niille täytyy vuoden päästä saada vielä neljäs tehosteannos. Jälkimmäinen vaihtoehto koskee sitten vain ja ainoastaan aikuisia… lapsille pikasuojaa ei ymmärrettävistä syistä anneta. Hepatiittirokotteet joutuu pääsääntöisesti maksamaan omasta kukkarosta, paitsi jos niiden antaminen muista terveyssyistä on suotavaa. Kuten kaikkien rokotusten kohdalla, myös hepatiittirokotteet voivat aiheuttaa sivuoireita, monille niitä ei tosin tule lainkaan. Pistoskohta voi punertua, olla kipeä ja kuumottaa. Sen lisäksi saatat tuntea olosi väsyneeksi, huonovointiseksi tai kärsiä päänsärystä jne. Sivuoireidenkin vuoksi on parasta ottaa rokotukset jo hyvissä ajoin kotimaassa, jottei ainakaan lomalla niitä enää ole.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>