Ateenan juutalaismuseo

Kreikan juutalaisväestö kärsi suuresti toisen maailmansodan melskeessä ja tuhansittain juutalaisia lähetettiin natsien toimesta keskitysleireille, joilta ani harvat palasivat kotiinsa. Heidän muistoaan ja Kreikan juutalaisväestön yli 2 000-vuotista historiaa kunnioittava museo näki päivänvalon vuonna 1977, jolloin Ateenan synagogan yhteyteen luotiin ensimmäinen pieni näyttelytila. Vuosien saatossa esineistöä saatiin lahjoituksina eri puolilta Kreikkaa ja museo onkin vaihtanut rakennusta useaan otteeseen. Vuodesta 1997 se toimii omistamissaan tiloissa Nikis-kadulla, jossa se toimii näyttelyittensä lisäksi myös opetuksen ja tutkimuksen alalla.

Juutalaismuseossa on tänään esillä yli 10 000 niin päivittäisestä elämästä että uskonnosta kertovaa esinettä, eli aivan pienestä museosta ei ole kyse. Museon alakerrassa sinua odottavat Patras-kaupungista tuotu synagoga ja hopeiset kirkollisesineet samoin kuin arvokkaat kirjotut tekstiilit sekä toorakääröt. Muissa kerroksissa tulet näkemään esimerkiksi juutalaisten asuja ja asusteita, kodin tekstiilejä ja käyttöesineitä, kirjoja ja kirjeitä, kolikkoja ja seteleitä, lasten leluja ja paljon muuta. Toisen maailmansodan vainojen ajalle (jota juutalaiset kutsuvat niellä Shoah) on omistettu oma osastonsa, jolla säilytetään mm. keskitysleirillä käytettyä vangin pukua, vankileirille lähetettyjen ja vastarintaliikkeeseen kuuluneiden kansalaisten valokuvia ja heiltä anastettuja henkilökohtaisia esineitä.

Ateenan juutalaismuseo löytyy osoitteesta Nikis 39, aivan Syntagma-aukion tuntumasta. Lähin metroasema onkin siis Syntagma (linjat 2 & 3). Museo on vieraille avoinna arkisin kello 9 – 14.30 ja sunnuntaisin 10 – 14. Pääsymaksu on aikuisilta 5 € ja opiskelijoilta 3 €.


Kommentit

Ateena, juutalaismuseo — 2 kommenttia

  1. Tuo onkin niitä pikkumuseoita, joista harvat tietävät! Itse eksyin sinne ihan sattumalta, kävellessäni siinä Syntagman seudulla, ja päätin astella sisälle. Onneksi päätin, sillä museo on loistava, vaikka tuokin pintaan surullisia tunteita ja jopa syyllisyyttä siitä, mitä juutalaiset jopa Kreikassa joutuivat natsien kynsissä kestämään . Esineistö on rikasta ja kertoo poikkeuksellisen elävästi silloisesta juutalaisarjesta, heidän perinteistään ja kärsimyksistään. Itse en voinut olla itsemättä katsellessani niitä keskitysleirillä olleiden vangin pukuja ja valokuvia.

  2. Kiva tuttavuus, josta ei matkailuesitteissä tavallisesti kerrota sanaakaan! Kreikassakin juutalaiset saivat kärsiä pahasti toisen maailmansodan vuosina ja on loistavaa, että heidän muistoaan vaalitaan noin ahkerasti. Tästä voisivat matkatoimistotkin valistaa Ateenaan lomalle lähteviä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>