VIINITILAT & VIINIMUSEO

Santorinin ainutlaatuinen ilmasto ja vulkaaninen maaperä saavat aikaan aivan oman, aromisen vivahteensa saaren viinirypäleisiin ja niistä valmistettaviin korkean alkoholiprosentin omaaviin viineihin. Todisteita rypäleiden viljelystä on lähes 5 000 vuoden takaa ja saarella valmistettiinkin eräitä maailman ensimmäisistä viineistä.

[ad#ga-250×250]

Noin 70 % saaren valkoviinistä valmistetaan saarelta peräisin olevan Assyrtiko-lajikkeen rypäleistä, joilla on luontainen vastustuskyky useimpia kasvisairauksia vastaan. Seuraavina ovat Athiri – Kreikan vanhimpia tunnettuja rypälelajikkeita – ja Aidani. Punaviinien lähteinä puolestaan ovat Mantilapia-, Mayrotragano- (uhanalaisena lajikkeena suojeltu) ja Voudomato-rypäleet. Kolme Santorinin viinityyppiä luokitellaan kansainvälisesti erittäin korkealaatuisiksi: sitrusmainen ja hapokas Assyrtiko, Nykteri sekä makea ja vahva Vinsanto (Vino de Santorini), joka on sekoitus Assyrtiko, Athiri ja Aidani rypäleistä.

Saarella toimii tänäänkin noin kymmenkunta viinitilaa, joilla voit tutustua viininvalmistuksen saloihin ja tietysti maistella kunkin tilan tuotteita. Eräitä tutustumisen arvoisia viinitiloja ovat:

Koutsoyannopoulos Winery/ Volcan Wines, Vothonas. Vuonna 1870 Grigoris ja Dimitris Koutsoyannopouloksen perustaman viinitilan ohella toimii myös ainutlaatuinen Viinimuseo. Viinimuseossa sinut johdatetaan viinitilan maanalaisissa 300 m sokkeloissa viinintuotannon ja Santorinin elämään aina 1660-luvulle saakka. Avoinna kesäkuukausina päivittäin kello 10 – 19, lipun hinta: 7 €.

Estate I. & M. Argyros, Episkopi Gonia. Vuodelta 1903 peräisin oleva viinitila on saaren vanhimpia ja suurimpia 30 hehtaarin viinitarhoineen.  Avoinna ma – la:9 – 20, su:10 – 18.

Gavalas Winery, Megalochori . 1800-luvun lopulla perustettuun viinitilaan ja sen kansainvälisestikin palkittuihin tuotteisiin voit tutustua arkisin kello 10 – 20.

Boutaris Winery, Megalochori. Kreikan suurimpiin viinintuottajiin lukeutuvan Boutaris-perheen Santorinin tilalle sinut toivotetaan tervetulleeksi päivittäin kello: 10 – 18.

Canava Roussos, Episkopi. Vuonna 1836 Spiridon Ioannou Roussoksen perustama viinitila oli saaren ensimmäinen, joka pullotti viininsä. Se järjestää Santorini-iltoja, joina voit ruoan kera maistella tilan viinejä.

Sigalas Winery, Oia. Nauti kansainvälisesti palkittuja viinejä ja opi niiden valmistuksen saloja varaamalla itsellesi opastettu noin 2 tunnin kierros puhelimitse: +30 22860 71644, sähköpostitse: info@sigalas-wine.com. Hinta: 25 €/ henkilö.


Kommentit

Santorini, viinitilat ja viinimuseo — 2 kommenttia

  1. Itse kävin Santorinin matkalla tuolla yllä mainitulla Koutsoyannopoulos Wineryllä eli Volcan Winesilla, samoin Sigalas Wineryllä. Kummatkin olivat kivoja kohteita, joissa pääsi maistelemaan viinitilan tuotteita ja viinimuseossa taas oli hauska katsella todella vanhoja, viininvalmistuksessa käytettyjä tynnyreitä, työkaluja ja pulloja. Suosittelen viinitilalla käytiä myös niille, jotka eivät itse pahemmin kyseisiä juomia nauti, sillä niiden vilpoisissa sisätiloissa on mukava viettää keskipäivän kuumat tunnit.

  2. Viinitilalle ilman muuta, jos kyseinen jumalten juoma yhtään maistuu tai muuten kiinnostaa. On aivan uskomaton elämys nähdä omin silmin viiniviljelmät, katsella ja kuunnella selostusta viinin valmistusprosessista ja tietysti sitten maistella kunkin tilan omia tuotteita. Useimmilla tiloilla on tietysti myös myynnissä viinejä, joista saakin loistavia tuliaisia ystäville. Kellareiden hämäryydessä ja viileydessä on myös miellyttävä viettää kuumat tunnit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>