OSTOKSET

Lefkaksen matkalta voit valita tuliaisiksi niin käsitöitä, hunajaa, likööriä, viiniä kuin makeaakin.

[ad#ga-200×200]

Käsityöt ovat Lefaksen ylpeys, ja saari onkin tunnettu ristipistotekstiileistään ja kangaspuilla tehdyistä raanuistaan. Kaupungeissa ja suurimmissa kylissä – Lefkada, Nidri, Karia jne. -olevat liikkeet myyvät 100 % käsityötä olevia yksilöllisiä tuotteita, jotka on koristeltu paikallisin motiivein. Karian alueen luomuksissa esiintyy muualla maailmassa tuntematon Karsanikin ommel. Myös pitsinvirkkuu on Lefkaksella perinteistä. Hinnat heijastavat tuotteiden laatua ja työmäärää, mutta jo muutamalla kymmenellä eurolla saat ihastuttavan pikkuliinan. Suurten pöytäliinojen hinnat saattavat nousta jopa 3 000 €. Tänään voit tilata lefkaslaisia käsitöitä suoraan Suomestakin paikallisesta nettikaupasta Greek Embroidery.

Rozoli-likööri on Lefkaksen erikoisuus. Se on ihastuttava aromaattinen likööri, jossa maistuu ja tuoksuu appelsiini ja kaneli.

Ruusulikööri (Λίκερ τριαντάφυλλου) on toinen saaren ikiomista erikoisuuksista, jota ei muualla valmisteta. Sen huumaavan makea tuoksu ja maku saavat alkunsa ruusun terälehdistä.

Vertzami-punaviini valmistetaan harvinaisesta Vertzami-viinirypälelajikkeesta, joka tunnetaan myös nimellä barzamino, ja jonka venetsialaiset valloittajat toivat tullessaan 1600-luvulla. Lajiketta viljellään lähinnä Ellomenun, Karian, Sfakiateksen ja Apollonion alueiden vuorenrinteillä. Saatat törmätä viiniin myös nimellä Lefkaditiko.

Mantolato on nimensä mukaisesti italialaisperäinen makeinen, joka valmistetaan mantelista, sokerista, hunajasta ja munanvalkuaisista. Ennen vanhaan makeisen valmistus oli muuten paikallisten partureiden yksinoikeus!

Eglouvin linssit ovat lajinsa harvinaisuus ja niin arvostettuja, että niitä vaalitaan jopa ICARDA-järjestön (International Center for Agricultural Research in the Dry Areas eli Kuivien alueiden maataloutta tutkiva kansainvälinen keskus) maanalaisissa suojissa Syyriassa.  Lajike viihtyy Eglouvion maakunnan vuorenrinteillä, 800 – 1 000 metrin korkeudella.

Hunaja on saaren tunnettuja tuotteita, etenkin timjamihunaja. Silkkisen pehmeän makunsa kyseinen hunaja saa etenkin saaren eteläosassa Draganissa ja Athanissa kasvavasta aromikkaasta timjamista.

 

 


Kommentit

Lefkas, ostokset — 1 kommentti

  1. Itse olen juomien, lähinnä hyvien viinien, ystävä ja ilokseni Lefkas tarjosi tällä saralla paljon uusia tuttavuuksia, joita ei kotimaassa pääse maistamaan. Ruokaviinien saralla saarella on laadukkaita ja maukkaita vaihtoehtoja, joista Vertzamia tuli luonnollisesti maisteltua. Sen lisäksi kuitenkin myös Siflogon valkoviini maittoi loistavasti kalan seurana. Vaikken tavallisesti nauti makeita liköörejä, oli Rozoli mielenkiintoinen makunsa puolesta. Siinä tuoksuvat ja maistuvat appelsiini ja kaneli tasapainottavat mainiosti juoman makeutta ja jättävät jälkeensä miellyttävän jälkimaun.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>