NÄHTÄVYYDET

Samoksella on runsaasti nähtävyyksiä, niin historiasta kiinnostuneille kuin luonnon ystäville. Voitkin hienosti yhdistää aurinkolomaasi myös kulttuuria, kasvioppia ja liikuntaa.

[ad#ga-200×200]

Samoksen maineikkaasta ja keskeisestä asemasta menneisyydessä todistavat vielä tänäänkin eräät maailman merkittävimmistä nähtävyyksistä. Tunnetun matemaatikon – jonka patsas tänäänkin katselee mietteliäänä satamasta merelle – mukaan nimetty Pythagorion on UNESCOn maailmanperintökohteena suojeltu, sillä sen linnoituksessa suoritetut kaivaukset osoittavat alueen olleen asuttu ainakin jo nuoremmalla kivikaudella (6000 – 3500 eaa). Samaisessa kaupungissa voit tutustua idyllisten rantojen, kauppojen ja tavernoiden lisäksi muinaiseen Eupalinioksen vesitunneliin, jolla varmistettiin aikoinaan kaupungin vedensaanti, muinaisten roomalaisten kylpylöiden raunioita, 2500 vuotta vanhaa amfiteatteria, Panagia Spilianin (Luolaneitsyen) luostaria sekä vierailla arkeologisessa museossa.

Hera-jumalattarelle (Zeuksen vaimo) pyhitetyn erikoisen historian omaavan Heraionin rauniot sijaitsevat 3 kilometriä Pythagorionista länteen, lähellä saaren etelärantaa, ja ovat ehdottomasti jokaisen vierailijan kohdelistalla. Myös temppelialue kuuluu UNESCOn maailmanperintöluetteloon.

pythagoras-postimerkkiSaarella vieraillessasi suosittelemme sinua pistäytymään sen museoissa, joita löytyy kuusi: Samoksen arkeologinen museo Vathissa, Pythagorionin arkeologinen museo, Fossiilimuseo, Egeanmeren luonnontieteellinen museo, Samoksen kansaintaiteen museo ja Viinimuseo. Niiden tarkempi esittely löytyy Museot-sivulta.

Samoksella voit tutustua lisäksi kauniisiin ortodoksikirkkoihin ja -luostareihin. Panagia Spilianin lisäksi erityisen ihastuttavia tuttavuuksia ovat vuodelta 1476 peräisin oleva Panagia Vrontianin luostari ja 1582 rakennettu Timiou Stavroun (Pyhä Risti) luostari.

Votsalakian ihastuttavassa kylässä kannattaa tutustua Pythagoraan luolaan, johon hän pakeni saarta hallinnutta tyranni Polykratesta. Luolassa sijaitsee tänään myös pieni kirkko, jossa voit hiljentyä odottamaan, milloin filosofi palaa kotiin. Huomaa, että joudut kiipeämään 320 porrasta ennen kuin saavut historialliselle luolalle. Upea näkymä kuitenkin palkitsee kaiken vaivasi!

Historian lisäksi Samos on omiaan patikointiin, ja eri puolelta saarta löytyy lukuisia hyvin merkittyjä vaellusreittejä, jotka johdattavat sinut luonnon rauhaan upeiden maisemien keskelle. Lue lisätietoja Samoksella vaeltamisesta sen omalta sivulta.

 


Kommentit

Samos, Nähtävyydet — 1 kommentti

  1. Tuohon lisäisin vielä Logothetiksen linnan, joka on sekin mainio tutustumiskohde. Vaikkei linna olekaan muinaista perua (se on rakennettu kait 1800-luvulla), piilee siinä sellainen erikoisuus, että rakennusaineena käytettiin pitkälti lähialueelta kannettuja raunioidenpalasia, jotka kylläkin olivat muinaisuuden perua. Erikoinen linna on nimetty Lykourgos Logothetiksen mukaan, ja hän puolestaan oli samoslainen kapinallisjohtaja, joka johti saarelaisten vapaustaistelua turkkilaisia hallitsijoita vastaan. Linna löytyy Pythagorionin lähettyviltä joten ainakin siellä lomailevien kannattaa vaivautua kukkulalla sijaitsevalle linnalle saakka.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>