SANTORINI

Stroggyli (Pyöreä), Kallisti (Kaunein), Thera, Thira, Santorini – mystiikan varjoamaa Kykladien tunnetuinta saariryhmää on vuosituhansien saatossa ehditty kutsua monella nimellä, joista jokainen on omalla tavallaan kuvannut sen ominaisuuksia ja historiaa. Ovatpa eräät tutkijat ehdottaneet Santorinin olevan Platonin kuvaama Atlantis, Onnellisten saari, jonka loistava kulttuuri upposi meren syvyyksiin kaikkien tuntemalla tavalla.

santorini-tulivuori-postimerkkiJos pitäisi valita kaksi paikkaa, jotka ovat viimeisten vuosikymmenien saatossa tulleet maailmanlaajuisesti useimmiten edustamaan Kreikkaa, toinen niistä olisi luonnollisesti Ateenan Akropolis-kukkulan, etenkin sen Parthenonin temppeli, ja toinen olisi upea näkymä Santorinilta.  Vaikket olisi koskaan Santorinilla itse vielä vieraillutkaan, olet varmasti nähnyt tämän taianomaisen tulivuorisaaren komeilevan saamassasi postikortissa tai jossakin matkailumainoksessa.  Muistathan ne hohtavan valkoiset talot koboltinsinisine kattokupoleineen ja ikkunaluukkuineen ja taustalla siintävän vieläkin sinisemmän meren?

Egeanmerellä sijaitsevaa Santorinia sanotaan usein Kreikan kauneimmaksi saareksi, eikä lienekään sattumaa, että jo muinaiset kreikkalaiset kutsuivat sitä nimellä Kallisti eli ”kaunein”. Ja vaikka valtava tulivuorenpurkaus tuhosi vuonna 1500 eaa. suurimman osan saarta, jätti se jälkeensä maailman erikoisimpiin kuuluvan saariryhmän, jonka ainutlaatuiset muodot ja näkymät houkuttelevat vuosittain satoja tuhansia turisteja kaikilta maailman kolkilta sitä ihailemaan. Saari onkin itse asiassa yksi maailman suosituimmista häämatkalaisten kohteista, esimerkiksi Firan ja Oian kaupunkien kuvankauniiden ja romanttisten näkymien ansiosta. Santorinin suosio heijastuu tietysti sen hintatasoon, ja se onkin Kreikan kallein lomakohde.

Santorini on aivan pieniä lapsia lukuun ottamatta kaikille sopiva lomakohde, sillä siellä riittää tehtävää ja nähtävää koko perheelle. Voit ruskettua sen mustilla hiekka ja laavakivirannoilla, vilvoitella Egeanmeren aaltojen syleilyssä, harrastaa erilaisia vesiurheilulajeja, palata ajassa 3500 vuotta taaksepäin tutustumalla muinaisen Akrotirin kaupungin kaivauksiin, tehdä tuliaisostoksia ihastuttavissa putiikeissa, levätä jossakin sen lukuisista tunnelmallisista kahviloista ja ravintoloista ja päättää päiväsi katselemalla sitä yhtä ja ainoaa, henkeäsalpaavaa auringonlaskua. Tervetuloa Santorinille!


Kommentit

Santorinin yleiskuvaus — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>