LUOSTARIT JA KIRKOT

samos-kirkkoSamoksella lomaillessa sinulla on erinomainen mahdollisuus tutustua sen kauniisiin ortodoksisiin kirkkoihin ja luostareihin. Kirkkoja tulet koko Kreikalle tyypilliseen tapaan löytämään jokaisesta kylästä ja kaupungeissa niitä saattaa olla useampiakin. Uskonnollisten rakennusten joukosta erottuvat kuitenkin selvimmin:

Panagia Spilianin luostari sijaitsee Pythagorionin yläpuolella, 125 metrin korkeudella. Sen tunnetuin osa on 95 portaan kiipeämisen jälkeen löytyvä luolaan rakennettu kirkko, jonka paikalla lienee jo muinaisuudessa ollut pyhäkkö. Luola löydettiin uudelleen 1500-luvulla, jolloin merenkulkijat ja läheisten kylien asukkaat näkivät sen paikalla jokaisena iltana kirkkaasti loistavan valon (asiasta on säilynyt kirjallisia todisteita). Luolan kirkossa säilytetään Panagia Spiliotisa -nimistä ihmeitä tekevää ikonia, jota kutsutaan myös Panagia Kaliarmenisaksi (kali armenisa tarkoittaa hyvää purjehtijaa). Legendan mukaan ikoni varastettiin mutta se putosi myöhemmin varkailta mereen ja hajosi viiteen osaa, joista jokaisen meri kuljetti pitkän ajan kuluttua takaisin Samokselle. Luolasta löytyy lisäksi suuri vihkivesilampi.

[ad#ga-125×125]

Panagia Vrontiani -luostari löytyy noin 20 kilometrin etäisyydeltä Vourliotes-kylästä saaren pohjoisosasta, 458 metrin korkeudelta. Se on Samoksen vanhin luostari, joka on nimetty joko rikkaan paikallisen perheen mukaan (kuten lähistön aluekin) tai luostarista kuuluvan äänen tai alueen navakoiden tuulien mukaan (vronti tarkoittaa meteliä). Nykyisen luostarin rakensivat 1566 munkit Iakovos ja Makarios vanhemman, vuonna 1476 rakennetun, luostarin raunioille. Luostari on tunnettu arvokkaista ikoneistaan, seinämaalauksistaan ja upeasta ikonostaasistaan.

Timiou Stavrou (Pyhä Risti) on niin ikään saaren vanhimpia luostareita, jonka rakentaminen aloitettiin 1500-luvun lopulla munkki Niloksen toimesta. Luostari tunnetaan erityisesti taidokkaasti kaiverretuista saarnastuolista ja despootin istuimesta, sekä kullatusta ikonostaasista. Siellä säilytetään lisäksi suurta pyhien esineiden kokoelmaa, kirjoja ja käsikirjoituksia.

Profiti Ilian luostari sijaitsee noin 3 kilometriä Karlovasista, saaren länsiosassa. Luostarin nykyisen kirkon rakennutti munkki Grigorios vuonna 1739 sen paikalla olleen vanhemman kappelin tilalle. Luostari on vierailun arvoinen alkuperäisten kauniiden seinämaalaustensa, vaikuttavan puisen ikonostaasinsa ja kirkollisen esineistönsä ansiosta. Huomioi, ettei luostarille asti pääse autolla vaan joudut kävelemään jonkin matkaa.


Kommentit

Samos, luostarit ja kirkot — 1 kommentti

  1. Tekstissä mainitsemanne Panagia Spilianin luostari on ehdottomasti vierailemisen arvoinen, ja sen tulisi kuulua jokaisen Samokselle matkaavan kohdelistalle. Se on myös sopivan lähellä Pythagoreionia. Itse en ole lainkaan uskovainen, päinvastoin, mutta luostarilta avautuu ihana näköala ja luolan tunnelma saa mielen herkäksi ja mietteliääksi meiltä muiltakin. Tuo ihmeistään tunnettu ikoni on turistien ja paikallisten suutelujen kohteena, me muut voimme kirkon suojissa sytyttää kynttilän tai kaksi omien poismenneiden rakkaittemme muistoksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>