OSTOKSET

kreikka-vientituotteita-vihanneksiaKaikista Santorinin kaupungeista ja kylistä löytyy kauppoja, joista on saatavilla niin paikallisia tuotteita kuin muita turistien suosimia tavaroita, kuten saviesineitä ja muita matkamuistoja, vaatteita, koruja, tuoksuja jne. Pääkaupungista Firasta kauppoja löytyy eniten ja ne ovat jakautuneet suhteellisen tasaisesti eri puolille aluetta. Oiassa sen sijaan suurin osa kaupoista ja muista palveluista on keskittynyt pääkadun varrelle.

Suosittelemme sinua tutustumaan etenkin Santorinin omiin erikoisuuksiin, jotka soveltuvat myös oiviksi tuliaisiksi. Seuraavassa on mainittu muutama saaren ainutlaatuinen tuote, joita sinun kannattaa hankkia kotiin viemisiksi.

Viinit. Kuten sivustoltamme huomaat, eräät Santorinin viinit ovat aivan omaa luokkaansa. Osta esimerkiksi Assyrtikoa, Nykteriä tai makeaa Vinsantoa tuntemallesi viinien ystävälle tai omiin illanistujaisiisi.

Fava. Favaa eli keltaista hernettä on saarella viljelty jo muinaisista ajoista, ja sen arvostetuin lajike löytyy juuri Santorinilta. Paikalliset ravintolat tarjoavat korkeaproteiinista favaa, joten siihen kannattaa tutustua jo paikan päällä. Fava on erinomainen tuote kasvissyöjille juuri korkean proteiinipitoisuutensa vuoksi, ja siitä saat helpolla sekä ouzon oheista että pääruokaa.

Vinsanto-suklaakonvehdit. Argyros Wineryn valmistama suklaa on täytetty saaren omalla, makealla Vinsanto-viinillä ja tuloksena on makunautinto, joka saa suklaanystävät erityisen iloisiksi.

Tomaattituotteet. Saarella kasvaa aivan oma, erikoisen aromikas kirsikkatomaattilajike, Santorini. Sen siemenet toi saarelle mukanaan eräs munkki vuonna 1818, ja lajikkeen juuret ulottuvat luultavasti Egyptiin. Tomaatista valmistetaan pyreettä kauniisiin lasipurkkeihin, ja jo lusikallinen riittää antamaan ruokiisi Välimeren makua. ”Anydro” ja ”Santos” on palkittu kansainvälisesti. Lisäksi tomaateista valmistetaan sokerin kera keitettyjä kokonaisia tomaatteja, jonka tuloksena syntyy perinteinen ”glyko tou koutaliou”.

Käsityöt ja nahkatuotteet. Santorinilla valmistetaan myös jonkin verran matkamuistoja, erilaisia nahkatuotteita ja muita perinteisiä käsitöitä, kuten koruja.


Kommentit

Ostokset Santorinilla — 3 kommenttia

  1. Vinsanton suklaakonvehdit ovat todella mainio tuliaislahja, sillä vastaavia on muualta vaikea saada. Niitä voi hankki helpoiten Argyros Winerylle tehdyn viininmaisteluretken lomassa, vaikka saa niitä ostettua muualtakin Santorinilla. Itse ihastuin myös paikalliseen keramiikkaan, ja esimerkiksi delfiinikuvioiset ruukut sinivalkoisine väreineen veivät sydämeni ja niitä tuli mukana kotimaahan useampikin. Niitä on saatavilla kaikista turistituotteita myyvistä kaupoista eikä hinnatkaan pyörrytä.

  2. Itse en ollut uskoa silmiäni, kun näin kauniissa lasipurkissa sokerisiirappiin säilöttyjä tomaatteja!Hedelmiä kyllä on tullut muissakin kohteissa vastaan, mutta munakoisoja ja tomaatteja näin ihan ensimmäistä kertaa elämässäni sokerisena versiona. Pakkohan se oli ostaa ja maistaa: taivaallista oli ennakkoluuloistani huolimatta! Siitä löytyikin erikoisia tuliaisia kotiin vietäväksi. Onneksi ei tullissa avanneet laukkujani, olisivat luulleet tomaattitrokariksi…

  3. Olin juuri kuun vaihteessa Santorinilla ja huomasin, kuinka tuotteiden hinnat kohosivat yhtäkkiä. Ihmettelin asiaa ääneen, kun jo valmiiksi katsomani mekko olikin parissa päivässä kallistunut. Myyjä kertoi, että hinnankorotus johtuu lokakuun alussa Santorinin veroasemaan tulleeseen muutokseen. Aiemmin verohuojennuksesta nauttinut saari joutuu nyt maksamaan kaikesta esimerkiksi manner-Kreikan veroprosentit. Vaatteiden kohdalla alv. on nyt kuulema 23 %, entisen 13 sijaan. Luulin jo joutuneeni huijatuksi, mutta onneksi satuin lukemaan tästä sivustosta huolehtivan Sinin kirjoittamasta blogista artikkelin samaisesta veromuutoksesta. Muuten olisi varmaan myyjä saanut kuulla, kuinka meitä turisteja taas ”huijataan” ja ”lypsetään”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>