Ateenan ilmasto ja sää

Ateena tunnettiin Kreikassa vielä vuosisata sitten loistavasta ilmastostaan. Lääkärit määräsivätkin monia sairaita, erityisesti hengitystievaivoista kärsiviä, viettämään hoitokuurin Ateenassa. Sen vuoksi kaupunkia ympäröivien vuorien (Penteli, Parnitha ja Hymettus) rinteillä sijaitsi ennen useita parantoloita. Kreikan mannermaalla nimittäin useita alueita vaivaa talvisin suuri kosteus, joka ei tunnetusti tee astmaatikoille ja keuhkosairaille hyvää.

Sitten alkoi tehtaiden aikakausi, ja tehtaat puolestaan houkuttelivat paikalle työpaikkojen perässä muuttavia ihmisiä, jotka sitten aikojen saatossa ostivat auton, ja myöhemmin toisenkin. Ateenan ilmastolle se tarkoitti laadullista syöksylaskua. Viimeiset vuosikymmenet miljoonakaupungin ilma on useinkin ollut saastesumuinen ja kesällä ympäröiviä alueita kuumempi. Pakokaasupäästöt nousevat usein sallittujen rajojen ylärajalle. Vuodesta 2012 Ateenaa on kohdannut uusikin ilmansaate; ihmiset ovat alkaneet polttaa takkojaan lämmitysmielessä. Siinä missä entisinä talvina öljylämmitys hoiti lämmittäjän virkaa, lämmittelee tyypillinen ateenalaisperhe nykyään kylmillä ilmoilla takan varassa. Ja sadattuhannet puutakat päästävät ilmaan uskomattomia määriä terveydelle vaarallisia mikrohiukkasia. Talvella 2013 -2014 asukkaita kehotettiinkin toisinaan välttämään tarpeetonta kaupungilla liikkumista ja jopa asunnon tuulettamista.

Ateenan kesäsää

Välimeren rantaa halaava Ateena tarjoaa tyypillisesti kuuman ja kuivan kesän. Lämpötila alkaa viimeistään heinäkuussa kohota 35 asteen kieppeille, hellepäivinä lämpömittari saattaa osoittaa jopa päälle 40 astetta. Ilma on kuitenkin kuivaa, joten mittarin osoittama luku tuntuu suunnilleen samalta kuin suomalaisen virkaveljensä 5 – 7 astetta korkeampi. Yölämpötilat ovat suhteellisen korkeat, sillä kaupungin valtava betonin ja asfaltin määrä hohkaa päivällä keräämäänsä kuumuutta. Heinäkuun lisäksi elokuukin jatkuu helteisen kuumana, onneksi liikenteen päästöjä vähentää kaupunkilaisten pakeneminen saarille lomia viettämään.

Sateenvarjoa et Ateenassa kesäkuukausina tarvitse kuin ani harvoin, mutta silloin sade sitten onkin usein lyhyt mutta rankka ukkoskuuro.

Mainittakoon, että Ateena pitää hallussaan Euroopan lämpöennätystä. Vuoden 1977 heinäkuussa Elefsinan kaupunginosassa mitattiin silloin lähes Saharaa muistuttavat 48 astetta.

Ateenan talvisää

Talvella Ateenassa on suomalaisen mittapuun mukaan leppeän mukavaa, eli lämpötila heiluu 10 asteen molemmin puolin. Talvenkin sydämessä saattaa kuitenkin olla yllättävän lämpimiä kausia, jolloin lämpöä voi olla jopa lähes 20 asteen verran. Näin tapahtuu tavallisimmin tammikuun lopulla ja helmikuun alkupuoliskolla, ja lämpimiä päiviä kutsutaan silloin ”Alkionin päiviksi”.

Talvi on kaupungissa sateisinta aikaa, jolloin vesipisarat saattavat olla hiljalleen niskaan tippuvia tai tulla alas taivaalta ryöpyllä. Sadekausi kestää lokakuun loppupuoliskolta maaliskuulle, mutta joukkoon mahtuu vuosia, jolloin on satanut vain muutamana päivänä. Muutenkaan taivas ei ole kauaa pilvien peitossa. Lunta ateenalaiset näkevät suhteellisen harvoin, se ei lasten harmiksi ole jokatalvinen vieras (paitsi läheisillä vuorilla, jonne paikalliset lähtevät lumisotaan!). Matkalle on siis parasta varata sekä T-paita, että toppatakki.

Ateenan kevät- ja syyssää

Ateena on mielestäni ehdottomasti parhaimmillaan keväällä ja syksyllä. Ne ovat parhaat kaudet matkustaa kaupunkiin ainutlaatuiselle lomalle, koska silloin turistilaumat ovat pienimmillään ja etenkin majoituksen hinnat edullisemmat. Kevät sopii nähtävyyksiä, shoppailua ja viihdettä kaipaaville. Kesän kuumat eivät ole vielä saapuneet, joten keskipäivälläkin voit ulkoilla hien liimaamatta vaatteita ihoon. Maaliskuussa lämpötila on keskimäärin 13 astetta, toukokuussa jo 16 (eikä yli 20 astetta ole lainkaan harvinaista). Syksy taas sopii edellisten lisäksi rantaelämälle, sillä meri on kesän jäljiltä suloisen lämmintä myöhään syksyyn eikä rannoilla ole ruuhkaa, paikalliset ovat koulussa ja töissä. Lämpöä riittää lokakuussakin tyypillisesti noin 20 asteen verran.

Ateenan sää reaaliajassa

Ateenan, ja koko Kreikan, säätä voit seurata luotettavimmin suoraan Kreikan meteorologisen laitoksen EMY:n kotisivuilla. Ohessa Ateenaa koskeva vuoden säätiedot Maailman ilmatieteen järjestöltä (WMO:lta):

Kuukausi Keskilämpötila oC Kokonaissademäärän keskiarvo (mm) Sademäärä keskimäärin
Päivän
alin
Päivän
korkein
tammikuu 5.2 12.5 56.9 12.6
helmikuu 5.4 13.5 46.7 10.4
maaliskuu 6.7 15.7 40.7 10.2
huhtikuu 9.6 20.2 30.8 8.1
toukokuu 13.9 26.0 22.7 6.2
kesäkuu 18.2 31.1 10.6 3.7
heinäkuu 20.8 33.5 5.8 1.9
elokuu 20.7 33.2 6.0 1.7
syyskuu 17.3 29.2 13.9 3.3
lokakuu 13.4 23.3 52.6 7.2
marraskuu 9.8 18.1 58.3 9.7
joulukuu 6.8 14.1 69.1 12.1

(Tilastotiedot on kerätty vuosien 1955 ja 1997 välillä.)


Kommentit

Ateena, sää ja ilmasto — 6 kommenttia

  1. Vaikkei Ateenassa, kuten ei muuallakaan Kreikassa, sada yhtä usein kuin kotimaassa, saattaa siellä kohdalle osuvat sateet olla vaarallisen voimakkaita. Parisen viikkoa sitten eräät Ateenan kaupunginosat näkivät katujensa kirjaimellisesti muuttuvan hurjaa vauhtia virtaaviksi joiksi. Sadetta tuli parissa tunnissa yhtä paljon kuin tavallisesti koko lokakuun aikana, ja siinä lähtivät jopa autot seilaamaan. Onneksi ei ketään sentään kuollut, mutta telkastakin katseltuna tilanne oli pelottava, ihmisiä pelastettiin tulvivista kellarikerroksista ja maanalaisista parkkihalleista. Jos siis omalle kohdallenne osuu todella rankka sadekuuro, pysytelkää poissa kaduilta ja kellarikerroksista!

  2. Tammi- ja helmikuun 2015 aikana Ateenassa päästiin pariinkin otteeseen nauttimaan suhteellisen harvinaisesta ilmiöstä, eli lumisateesta. Vaille vaaleaa huntua jäivät vain aivan merenranta-alueet, joiden lapset joutuivat surukseen menemään kouluun normaalisti niinä päivinä, jolloin pohjoisempien kaupunginosien lapsoset saivat oppituntien sijaan viettää aikaansa lumisotaa leikkien. Lunta satoi monin paikoin ihan reilusti, eli lumiukkoja nousi kuin sieniä sateella. Kreikkalaisten autoissa ei kuitenkaan talvella ole talvirenkaita, joten kolareita sattui tiheään niiden toimesta, jotka tarttuivat rattiin. Talvirenkaiden sijaan Kreikassa käytetään lumiketjuja, joita on aika hankala ja tympeä lumen ja viiman keskellä taiteilla auton pyörien ympärille. Kreikkalaiseen tapaan lumet eivät kuitenkaan maassa montaa päivää olleet, vaikka yöpakkasia kyllä riitti monenakin yönä peräkkäin.

  3. Vautsi, olen juuri Ateenassa viikon talvilomalla ja ilmat ovat olleet aivan upeat. Päivällä tarkenee ohuella pitkähihaisella koska aurinko porottaa ihanasti, vain iltaisin tarvitsee käyttää takkia. Paikalliset kulkevat toppatakeissa, mutta meille suomalaisille riittää mainiosti ohuempikin. En tiedä onko tämä normaali Ateenan keli vai onko kyseessä ilmastonmuutoksen mukanaan tuoma poikkeus, itse aion tästä kuitenkin nauttia perin pohjin ja suunnistaa rannalle kävelemään, uiminen taitaa kuitenkin jäädä.

  4. Kamala helle Ateenassa juuri nyt! Olen täällä tiistaihin asti viikon lomamatkalla, ja eilisestä alkaen on ollut tajuttoman kuumaa. Aamusta vielä jakseli kävellä kaupungilla mutta jo kello 14 mennessä oli päästävä ilmastoituihin tiloihin. Vietinkin keskipäivän kuumat tunnit Akropoliksen uudessa museossa, jossa aika kului leppoisasti ja kävin välillä museon kahvilassa rauhoittumassa ja keräämässä voimia. Illallakaan olot eivät olleet vilpoiset ja illallisella sai hikoilla aika lailla, koska olin valinnut kattoterassillisen tavernan, josta oli upea näkymä suoraan Akropolikselle.

  5. Kuulin juuri Ateenan ulkopuolella sijaitsevassa Nea Makrissa asuvalta tuttavaltani, että siellä oli riehunut tornado eli trombi. Sellainen on kuulema erittäin harvinainen sääilmiö Kreikassa, ja kyseinen sai aikaan aineellisia vahinkoja esimerkiksi yhdessä paikallisessa koulussa, repien seinistä elementtejä irti, rikkoen ikkunoita, kaataen pulpetit ja muun irtaimen. Koulu olikin sitten kiinni. Muuallakin pienen rantakaupungin alueella tapahtui samantyyppisiä tuhoja, puita esimerkiksi katkeili ja kaatui, roskalaatikkoja heittelehti eri puolelle katuja. Onneksi kukaan ihminen ei sentään loukkaantunut siinä olisi voinut käydä pahastikin, jos ilmassa lentelevä esine olisi osunut jonkun kohdalle.

  6. Eilen oli Ateenan alueella useita metroasemia kiinni jonkin aikaa rankkasateiden vuoksi, ja edelleen on yksi nyt maanantaiaamulla suljettuna. Todella erikoinen tilanne, olen asunut Ateenassa jo toistakymmentä vuotta enkä itse ainakaan muista moista ennen tapahtuneen näin laajalti. Tulvia oli useilla alueilla ja kellarit täyttyivät vedestä, autoilijoita juuttui tien päälle vesimassojen pyöritykseen ja palomiehet joutuivat heitä pelastemaan ajokeista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>