Numismaattinen museo

Ateenan numismaattinen museo on yksi maan vanhimmista museoista, ja yllättäen myös yksi alansa merkittävimmistä koko maailmassa. Siellä kannattaa käväistä ja se löytyy aivan kaupungin keskustasta. Museorakennus oli alun perin kuuluisan, mm. Mykenen ja Troijan löytäneen, Heinrich Schliemannin 3-kerroksinen asumus, jota paikalliset kutsuivat Ilionin palatsiksi. Museo perustettiin jo vuonna 1834, jolloin Kreikan valtio alkoi kerätä historiallisia kolikoita ja seteleitä. Kokoelma rikastui lahjoituksilla, kaivauslöydöillä ja ostoilla. Nykyisiin tiloihinsa se muutti kuitenkin vasta vuonna 1998, seikkailtuaan siihen saakka milloin Kansalliskirjastossa, Ateenan yliopistolla ja milloin Ateenan akatemiassa.

Numismaattinen museo ylpeilee peräti 500 000 alansa näyttelyesineellä ja noin 12 000 alan kirjalla. Suurin osa rahoista on luonnollisesti kolikoita, joita on esillä aina 700-luvulta eaa. Pääset itse tutustumaan kreikkalaisten kaupunkivaltioiden omiin kolikoihin ja niiden historiaan ja legendoihin liittyviin leimoihin. Esimerkiksi Ateenan pöllöleimainen ja Aeginan kilpikonnaleimainen kolikko lukeutuvat Kreikan vanhimpiin. Museon helmiin lukeutuu Karditsasta vuonna 1970 löydetty keramiikkavaasiin kätketty 149 Aiginan kolikon aarre yli 2 500 vuoden takaa. Pronssia, hopeaa ja kultaa olevat kolikot odottavat vitriineissä. Niiden lisäksi museo omistaa metalleja, jalokiviä, painoja jne. 1400-luvulta eaa., sekä muiden Euroopan maitten rahoja.

Numismaattinen museo sijaitsee Panepistimiou-kadulla, joten lähin metroasema on Panepistimion (linja 2) lisäksi Syntagma (linjat 2 & 3). Museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 8.30 – 16, ja lippujen hinnat ovat aikuisilta 3 €, opiskelijoilta ja yli 65-vuotiailta 2 €. Museon yhteydessä toimii viehättävä kahvila ja aiheeseen liittyvä museokauppa, josta voit ostaa tuliaisia tai omia keräilyesineitä.


Kommentit

Ateena, Numismaattinen museo — 1 kommentti

  1. Ateenan numismaattinen museo oli itselle ja pojanpojalle mieleen viime kesäisen matkan yhteydessä. Se myös sijaitsee sopivasti ihan kaupungin keskustassa, joten jalkaisinkin sinne pääsee ja reissuun voi yhdistää läheisen Arkeologisen museon kierroksen. Itse keräilen harrastemaisesti kolikoita ja oli vallan hienoa katsella todella vanhojankin rahoja eri puolilta Kreikkaa. Niistä jokainen kertoi omaa kieltään lyöntikaupungistaan, esimerkiksi Ateenan kolikoissa oli joskus se nykyisestäkin kreikkalaisesta eurostakin tuttu pöllö, joskus taas Perikles jne.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>