Jalkapallo Kreikassa

Olympiakos FC:n kannattajat derbyssä Panathinaikosia vastaan.

Kreikka on tunnettu kauniina lomakohteena. Sieltä löytyy upeita kaupunkeja, kirkasta vettä ja loputtomiin jatkuvia hiekkarantoja. Kreikasta löytyy myös kiinnostava jalkapallokulttuuri, jota suosittelen koettavaksi ainakin kerran elämäsi aikana.

Pystyt nauttimaan Kreikan lämmöstä samalla kuin katselet jalkapalloa. Jalkapallolla on myös todella pitkä historia maassa. Kreikan ykkösliiga on “Souroti Super League” ja siinä pelaa 16 joukkuetta. Souroti Super Leaguessa on jopa yhdeksän derbyä ja monet jalkapallofanit ja asiantuntijat sanovat, että Kreikassa on ellei maailman niin ainakin Euroopan paras kannatus ilmapiiri.

Kreikkalaisina matsipäivinä voit nähdä valtavia marsseja stadionille, kovia kannustuslauluja, monia lippuja, tifoja, tappeluita ja savupommeja eli kaikkea mitä minkä tahansa joukkueen ultra haluaa kokea. Matseissa esiintyy myös joskus tappeluita sekä pelaajien että kannattajien välillä, mutta peliä on silti todella antoisaa seurata.

Kiinnostavin ottelu Kreikassa on kenties Olympiakosin ja Panathinaikosin välinen ottelu. Ne ovat Kreikan parhaat jalkapallojoukkueet: Olympiakosilla on 44 liigamestaruutta ja Panathinaikos on voittanut 20 kautta. Kumpikin joukkue on vuorotellen hallinnut kreikkalaista jalkapalloa.

Panathinaikos on pisimmälle mestarien liigassa päässyt jalkapallojoukkue, sillä se pääsi finaaliin vuonna 1971, mutta hävisivät Ajaxille 2-0. Tätä Ateenan derbyä kutsutaan myös nimellä “derby of eternal enemies” eli ikuisten vihollisten derby. Kreikkalaisessa koripallossa on sama derby ja samanlainen ilmapiiri. Jo nimestä voi päätellä kuinka suuri tapahtuma tämä on kummallekin joukkueelle ja kannattajille. Sen voi huomata stadionillakin, jossa fanit heittelevät savupommeja kentälle ja laulavat vihamielisiä lauluja vastustajalle.

Ateenassa kohistaan derbystä jo runsaasti etukäteen ja ihmiset odottavat matsipäivää innolla koko kauden ajan. Jos sinäkin haluat kokea tämän ikimuistoisen ja jännittävän ottelun, voit seurata sitä lukuisilta kreikkalaisilta TV-kanavilta tai mennä stadionille 15-20 euron hinnalla. Kummankin joukkueen stadionit sijaitsevat Ateenassa ja niille pääsee helposti julkisilla kulkuvälineillä. Muista tosin varoa mellakoita ja tappeluita kannattajien kesken.

Muutamia muita kiinnostavia kreikkalaisia otteluita ovat lisäksi esimerkiksi: AEK-Panathinaikos, Aris-PAOK, AEK-PAOK, Olympiakos-PAOK ja Olympiakos-AEK. Suosittelen siis kovasti, että koet kreikkalaisen jalkapallokulttuurin.

Lähteet:

 

“Olympiacos Fans.” Pariuri1x2, pariuri1x2.ro/wp-content/uploads/2016/11/Olympiakos.jpg.

“Olympiacos.org / Official Website of Olympiacos Piraeus.” Olympiacos.org | Official Website of Olympiacos Piraeus, Olympiacos, www.olympiacos.org/en.

pougios. “Football Rivalries – Olympiakos-Panathinaikos (Part 1).” YouTube, YouTube, 22 Aug. 2010, www.youtube.com/watch?v=c-vHdM7jgmI&t=1s.

pougios. “Football Rivalries – Olympiakos-Panathinaikos (Part 2).” YouTube, YouTube, 22 Aug. 2010, www.youtube.com/watch?v=j1DZG5mRFyA.

“Olympiakos FC.” Wikipedia, Wikimedia Foundation, 10 Jan. 2018, fi.wikipedia.org/wiki/Olympiakos_FC.

“Greek Derbies.” Mirror, www.mirror.co.uk/sport/football/news/more-ferocious-football-atmosphere-greece-7419624.

“Derby of the Eternal Enemies.” Wikipedia, Wikimedia Foundation, 11 Jan. 2018, en.wikipedia.org/wiki/Derby_of_the_eternal_enemies.