MATKA-ASIAKIRJAT

Muista huolehtia välttämättömistä matka-asiakirjoista hyvissä ajoin, sillä niiden saaminen viime tipassa voi tulla erittäin kalliiksi tai et ehkä ehdi saada niitä mukaasi. Luettelemme alla tärkeimmät asiakirjat, jotka sinulla tulee olla mukana matkallasi, tai jotka sinulla olisi hyvä olla mukana.

PASSI/HENKILÖLLISYYSTODISTUS: Koska Kreikka kuuluu EU-maihin, voit käyttää henkilöllisyytesi todistamiseen joko Suomen poliisin myöntämää passia tai henkilökorttia. Muista huolehtia, että asiakirja on voimassa koko matkasi ajan eikä ole repaleinen, sillä sen korvaaminen tai uuden saaminen maksaa Suomen Kreikan Suurlähetystön kautta huimasti. Siinä missä olisit saanut normaalipassin/ henkilökortin Suomessa hintaan 52 €/ 53€, vastaavasti, joudut maksamaan passista Kreikassa halvimmillaan 120 €. Lue passin/ henkilökortin hakemisesta osoitteesta: www.poliisi.fi. Huomaa, että Kreikan lain mukaan alle 18-vuotiaat ja yli 65-vuotiaat EU:n kansalaiset pääsevät Kreikan museoihin ilmaiseksi, ja saavat nähtävyyksillä alennusta, kunhan vilauttavat passia tai henkkaria. Lapsiperheidenkin kannattaa siis tutustua museoihin. Kreikan matkalla saatat innostua vierailemaan myös Turkin puolella, ja siinä tapauksessa sinulla on oltava passi, joka on voimassa 3 kuukautta sieltä poistumisesi jälkeen.

EUROOPPALAINEN SAIRAANHOITOKORTTI: KELA myöntää ilmaiseksi Eurooppalaisen sairaanhoitokortin, jolla olet oikeutettu saamaan Kreikassa julkista sairaanhoitoa samoilla ehdoilla ja maksuilla kuin paikallisetkin. Hoito kattaa sekä äkilliset sairaudet, tapaturmat että pitkäaikaissairauden ja raskauden vaatiman hoidon. Korttia voit hakea Kelan sähköisestä asiointipalvelusta, jonne joudut kirjautumaan verkkopankkitunnuksellasi, soittamalla numeroon 020 692 203 (ma – pe: 8 – 18) tai täyttämällä netistäkin ladattavan lomakkeen ja postittamalla sen Kelalle. Kortin saat kotiisi postitse parissa viikossa, se on voimassa 2 vuotta ja uusitaan automaattisesti. Jos jätin kortin haun viime tinkaan, voit saada lähimmästä Kelan toimistosta väliaikaisen todistuksen. Huomioi, että vain Suomesta eläkettä saavat tarvitsevat oman korttinsa – joka heille lähetetään ilman hakemusta -, katso asiasta lisätietoja sivultamme, joka kertoo eläkkeellä Kreikkaan muuttamisesta. Tutustu Kelan verkkosivuun: www.kela.fi/eurooppalainen-sairaanhoitokortti

MATKAVAKUUTUS: Sinun kannattaa myös harkita vakavasti yksityisen matkavakuutuksen ottamista, vaikka Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saat julkista sairaanhoitoa ja lentoyhtiöt ovat velvollisia korvaamaan kadotetuista matkalaukuista 1 500 €. Kreikassa julkinen sairaala/ terveyskeskus – mikäli sellainen matkakohteessasi on – tulee olemaan usein suomalaiselle järkytys jo pelkkien tilojensa ja niiden epähygieenisyyden vuoksi! Yksityisiä, englantia puhuvia, lääkäreitä sen sijaan löytyy lähes kaikkialta, ja he auttavat tarvittaessa myös yöllä. Jos asioit yksityisellä, pyydä häntä kirjoittamaan maksukuitin tiedot englanniksi, jolloin se useimmiten kelpaa vakuutusyhtiölle sellaisenaan. Varmistu, että matkavakuutuksesi kattaa myös mahdolliset kotiuttamiskulut. Matkavakuutuksen tulee myös kattaa sinun mahdollisesti aiheuttamasi vahingot, esimerkiksi tien päällä ja hotellissa.

Vakuutusten hintoja voi katsoa esimerkiksi:  if vakuutusyhtiön sivuilta.

[ad#ga-250×250]

OPISKELIJAKORTTI: Jos olet opiskelija – etenkin alle 25-vuotias – yliopistossa, korkeakoulussa, teknisessä oppilaitoksessa, kannattaa sinulla ehdottomasti olla opiskelijakortti mukana Kreikassa, sillä se oikeutta alennukseen monilla nähtävyyksillä, matkoilla ja ilmaiseen sisäänpääsyyn museoihin. Voit käyttää säästämäsi rahat johonkin muuhun!

LÄÄKERESEPTIT: Mikäli käytät reseptilääkkeitä, ota niitä mukaasi koko matkan ajalle. Muista ottaa myös niiden reseptit/ reseptien kopiot mukaasi siltä varalta, että matkatavarasi tarkastetaan. Kannattaa myös kirjoittaa ylös lääkkeittesi vaikuttavat aineet, jotta voit löytää ne Kreikasta, jos ne loppuvat kesken/ kadotat ne. Useita Suomessa vain reseptillä myytäviä lääkkeitä voit Kreikassa ostaa käytännössä myös ilman reseptiä.

PANKKIKORTTI/ LUOTTOKORTTI: Muista myös ottaa mukaan pankki- tai luottokortti, jolla voit nostaa rahaa paikallisista pankkiautomaateista. Älä siis kuljeta paljoa käteistä mukanasi, sillä pankkiautomaatteja löytyy joka puolelta Kreikkaa ja esimerkiksi VISA- ja MasterCardilla voit käyttää niitä kaikkia. Myös suuremmat hotellit, kaupat ja ravintolat kelpuuttavat luottokortit. Vaikka pankitkin lakkoilevat toisinaan, ovat niiden lakot toistaiseksi aina olleet niin lyhyitä, etteivät monetkaan automaatit ole ehtineet tyhjentyä. Lentomatkalle sen sijaan kannattaa varata hieman pikkurahaa, sillä esimerkiksi Ateenan lentoaseman kärryt ovat maksullisia. Matkasekkejä et tarvitse, sillä pelkällä pankkikortillakin pärjäät.

AJOKORTTI: Mikäli aiot vuokrata mopon tai auton, tulee sinulla olla mukanasi ajokortti. Suomalainen versio kelpaa mainiosti, itse en kuullut poliiseilta valituksia edes silloin, kun Suomi oli vielä EU:n ulkopuolella.


Kommentit

Matka-asiakirjat — 4 kommenttia

  1. Matkavakuutuksesta haluaisin muistuttaa sen verran, että se ei sitten kata vuokratulla ajoneuvolla (tai edes lainatulla) aiheutettuja vahinkoja, vaikka monet niin luulevatkin! Tarkistakaa siis, että vuokra-autolla tai mopolla on kunnon vakuutus, ja jos olet ensimmäistä kertaa Kreikan tien päällä, maksa vielä omavastuun poistamisesta. Matkavakuutus ei myöskään kata vahvassa humalassa tai päihteiden vaikutuksen alaisena tehtyjä vahinkoja, eikä tietysti muuta rikolliseksi luonnehdittavaa.

  2. Monessa paikassa lukee, että passin tulisi olla voimassa 3kk matkan jälkeen. Matkustamme harvoin ja seuraavan reissun jälkeen passin voimassa oloa on jäljellä reilut 2kk. Mietin mikä on Kreikan virallinen ohje, tuntuu turhalta uusia passia kun todella harvoin tulee matkustettua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>