Kreikan rantojen turvariskit
Kreikan matkalle lähtijää saattaa mietityttää maailmankuulujen aurinkorantojen turvariskit. Etenkin siinä tapauksessa, että mukana on herttaista pikkuväkeä. Äidinvaisto tunnetusti miettii jo etukäteen kaikki mahdolliset vaaratilanteet ja terveysriskit, joihin hänen pikkuenkelinsä saattavat joutua, ja koettaa parhaansa mukaan varautua niihin. Se onkin aina viisainta, sillä harvoin vahinko tulee ”kello kaulassa”. Koska suuri osa lomasta tulee ymmärrettävästi vietettyä Kreikan upeilla rannoilla, kannattaa miettiä, mitkä vaaratilanteet ihanilla rannoilla vaanivat, ja miten niistä parhaiten selviää. Tutustu seuraavassa lyhyeen katsaukseen siitä, mitkä turvariskit sinua kenties odottavat ainutlaatuisilla aurinkorannoilla ja lämpimän meren syleilyssä, ja miten voit helpoiten karttaa niitä.
Rantojen suurimmat turvariskit
Suurin sinua odottava turvariski turvallisiksi luokitelluilla Kreikan rannoilla on aurinko. Tuo jumalainen lämmönlähde ei nimittäin ole niin viaton kuin miltä se näyttää, ja aurinkoakin voi saada liika-annokseen asti. Auringonjumala Helios osaa olla ilkikurinen ja naureskella meidän pilvisen Pohjolan tyttöjen ja poikien ihon grillaamiselle! Haluat tietysti palata kotimaahan hipiäsi naapuria ja työtovereita kadehtimaan saavan rusketuksen kera, mutta muista varoa polttamasta hipiääsi. Muistathan myös, että verenpaine laskee kuumassa.
Toinen rannoilla huolettomasti iloitsevaa turistia odottava riski on nestehukka, joka usein on seurausta liiasta auringossa kellittelystä ja karkeloinnista. Nestehukka on siitä ikävä kepuli, että sitä ei useinkaan huomaa, ennen kuin se jo on saanut elimistösi kuivumaan ja alat kärsiä esimerkiksi jomottavasta päänsärystä tai tunnet itsesi hillittömän nälkäiseksi. Kyllä vain, usein elimistön nestevajaus tulkitaan aivoissasi näläksi ja syömiseen kehottavat signaalit lähtevät sieltä matkaan. Tätä ristiriita tiede ei ole toistaiseksi saanut selvitettyä.
Kolmannen rannoilla vaanivan terveysriskin muodostavat meri ja sen monenlaiset elävät. Suomalaisittain taivaallisen lämpöisen ja kirkkaansinisen meren pinnan alla saattaa kulkea vaarallisia merivirtoja. Ne voivat viedä etenkin heikon uimataidon omaavat mennessään kauas ulapalle tai pahimmassa tapauksessa imaista uhrinsa pinnan alle. Myös merenpohja saattaa olla äkkijyrkkä, tai se saattaa olla terävien kivien tai merisiilien kansoittama. Voit saada jalkoihisi ikäviä haavoja tai kivuliaita piikkejä. Myös meduusoita liikkuu eräillä rannoilla, ja osa niistä saa tuskallisen poltteen aikaiseksi.
Myös vatsatauti voi koitua kohtaloksesi aurinkoisen rantaretken aikana. Suurella osalla rannoista, ja kaikilla turistien suosimilla taatusti, on kanttiini tai baari, josta nälkäiset ja janoiset rantaleijonat saavat vatsantäytettä ja lisäpotkua päivälleen. Kaikki varmasti tiedämme, kuinka virkistävää on vaikkapa ryystää jääkylmää juomaa tai nuoleskella jäätelöä auringon saatua olon tukalaksi.
Kuinka rantojen turvariskeiltä voi suojautua
Kreikan rannoilla voit seikkailla huoletta ja riemuita lomapäivistäsi, kunhan osaat suojautua rantojen turvariskeiltä oikein. Se on itse asiassa huomattavasti helpompaa kuin luuletkaan. Opettele muutama perusasia ja muista ottaa maalaisjärkeäsi Suomesta lähtiessä mukaan.
Auringon liika-annokselta välttyy parhaiten seuraamalla seuraavia periaatteita. Älä kelliskele auringossa keskipäivällä, vaan keskitä ruskettumisesi aamu- ja iltapäivätunteihin. Muista myös aina käyttää tarpeeksi suojaavaa aurinkovoidetta. Valitse suojakerroin oman ihosi mukaan, ja suosi aina ”liian korkeaa”, eli vähintään numeron 30, suojakerrointa. Levitä voidetta parin tunnin välein. Saat rusketuksen turvallisesti, ja se on kestävämpi, sillä et tule vaihtamaan nahkaasi käärmeen tavoin. Palamiselta vältyt myös istuskellen aurinkovarjon alla. Jos kärsit alhaisesta verenpaineesta, kannattaa lisätä suolan käyttöä. Se on Kreikassa helppoa, sillä vaikka salaattilautasella odottava rakastettu feta-juusto olisi Suomessa useiden kiellettyjen listalla, voi siitä kuumassa nauttia hyvällä omallatunnolla. Muuta suolaista välipalaa on tarjolla lähes jokaisessa kadunkulmassa.
Nestehukan vältät helpoiten juomalla runsaasti. Saatat Kreikan auringon kuumuudessa tarvita reilut 3 litraa nestettä vuorokaudessa, joten parasta on pitää jatkuvasti vesipullo ulottuvilla ja siemailla siitä vaikkapa 10 minuutin välein, janottaa tai ei. Elimistö muuten kaipaa nesteekseen mieluiten vettä, kivennäisvettä, jääteetä, mehua tai edes sokeritonta virvoitusjuomaa, alkoholi ei monen harmiksi aja samaa asiaa. Päinvastoin, mitä enemmän alkoholia hörppäilet, sitä nopeammin elimistösi kuivuu. Eiväthän beduiinitkaan naukkaile Saharassa viskiä… britit niin tosin aikoinaan tekivät, mutta se on asia erikseen. Myös rakastamamme kahvi toimii nestettä poistavasti, joten älä siemaile sitäkään liikaa.
Merivirtoja ja sen meduusarunsautta on rannalta käsin hankala arvioida, joten varaudu pahimpaan. Kiinnitä huomiota siihen, missä muut uivat. Rannalla saattaa olla merivirroista varoittava kyltti, mutta voit myös rohkeasti kysyä asiasta viereisellä pyyhkeellä istuvalta tai rannan kioskista. Kiviltä ja hellyttäviltä näyttävien merisiilien piikeiltä vältyt helpoiten käyttämällä kumijalkineita. Sellaisia voit ostaa turistialueilla lähes kaikista minimarketeista. Rantakassissa kannattaa aina kiikuttaa mukana hyönteisten puremiin tehoavaa voidetta tai suihketta, jolla saat nopean ensiavun merenelävien puremilta ja pistoilta. Ennen vanhaan paikalliset virtsasivat pistokohtaan, jolloin kipu hellitti, mutta se ei enää 21-luvulla ole tarpeen.
Vatsataudeilta puolestaan säästyt, kunhan huolehdit, että kätesi ja kaikki suuhun laittamasi on puhdasta. Rantojen vessoista ei useinkaan löydy saippuaa saati sitten kuumaa vettä, joten kanna mukanasi myös käsien desinfiointiainetta ja etenkin pienten lasten kanssa matkustaessasi mieluusti myös kertakäyttökäsineitä. Molempia on edullisesti saatavilla kaikissa kaupoissa. Kanttiinista tai baarista saatavia jääkuutioita on parasta välttää, samoin pakkaamattomia jäätelöitä jne. Osta siis mieluiten vain valmiiksi pakattuja juomia ja välipalaa. Sananlasku: ”Puhtaus on puoli ruokaa” pitää todellakin paikkansa.
Kreikan rantojen turvariskit ovat siis lähes samoja, joihin voit Suomessakin kesäkuumalla törmätä. Rantaelämä on turvallista ja leppoisaa, kunhan ennakoit tilanteet etukäteen ja tiedät, miten toimia. Pelkällä maalaisjärjellä pääsee jo pitkälle, pienellä lukemisella sitäkin pidemmälle.
Todella hyödyllinen tietopaketti, joka jokaisen Kreikkaan tai muuhun aurinkoiseen ja kuumaan kohteeseen suuntaavan tulisi lukea jo ennen matkaa. Me tavalliset turistit kun luulemme, ettei rannoilla tarvitse varoa muuta kuin palamista… mutta näyttää siellä muitakin vaaratekijöitä olevan. Etenkin pienten lasten kanssa matkustavat saisivat olla tarkempia, usein itsekin näen kuinka pikkuiset kahlaavat äkkijyrkillä vesillä yksinään ja vanhemmat juttelevat virvokkeet kädessä varjon alla. Ja nestehukan kaukana pitämiseksi tulee tosiaan juoda mitä vaan muuta kuin alkoholia.
Valitettavasti monilla Kreikan rannoilla ei edes ole julkista vessaa, vaan luonnon kutsuakin joutuu seuraamaan jonkin viereisen kahvilan tai baarin tiloihin, jos sellainen alueella on. Tämä on etenkin pienten lasten kanssa matkustaville aika hankalaa ja kurjaa, kun saattaa muutaman tunnin rantareissun aikana joutua juoksemaan pyytelemään pääsyä kahvilaan huussiin useampaankin kertaan. Jos ostaa kyseisestä paikasta samalla jotain (edes yhdellä kerralla) asia on ihan ok, mutta jollei ole aietta ostaa mitään, kuulee pahimmassa tapauksessa, että vessa on varattu vain asiakkaiden käyttöön. Ja jollei kahvilaa tms. edes koko rannan alueella ole, asia on vielä hankalampi…
Jos niin kova hätä on, niin kyllä mä voisin vesipullon tai pientä syötävää ostaa samalla.voi myös itse valita rannana, joss maksullinen aurinko varjo palvuineen, jos toivoo wc n olevan käytettävissä varmasti. Syrjäisellä pikkurannalla missä ei paljoa ihmisiä puska pissalla käynti ok. Aika harvoin sitä helteessä wc hätä yllättää kun nestettä haihtuu elimistöstä hikoillessa.
Itseäni sieppaa todella paljon se, että näen jatkuvasti lasten leikkivän punanahkaisina polttavan auringon alla ja usein vielä keskipäivän pahimpina tunteina, sillä aikaa kun vanhemmat kyllä loikoilevat varjojensa alla ja puuhastelevat kuka mitäkin. Eikös heitä yhtään pelota palamisten aiheuttama melanoona? Palaminen on myös kivulias tilanne, jonka hoitamiseen voi kulua pitkäkin aika, ja pienten lasten iho on erityisen herkkä palamaan. Järki käteen vanhemmat!
Hei onko siis tarpeellista varautua ostamalla uintikengät? Onko kreikalla niin paljon kaiken laista?😅
Hei onko siis tarpeellista varautua ostamalla uintikengät? Onko kreikalla niin paljon kaiken laista?😜🥑😅
Uuimatossut kannattaa hankkia jo kuuman hiekan ja kivi rantpjen takia. Paljon mukavampi astella mereen kun jalkapohjat ei pala. Myös meren kovaksi hiomat merenpohjat on mukavamman tuntuiset, eikä niinnliukkaa uimatossulla. Sekä liaänä suojaa muilta harmeilta, teräviltä roskilta, eläimiltä.
Niin mä mietin samaa