OSTOKSET

Runsaimman tarjonnan ostosten tekoon tarjoaa pääkaupunki Vathi, mutta myös muissa kaupungeissa ja useissa kylissä on ainakin pieniä kauppoja, joista löydät uniikkeja tuotteita ja matkamuistoja niin itsellesi kuin ystävillesi. Esimerkiksi Pythagorionissa valmistetaan perinteisiä soittimia yhä käsityönä. Alta löytyvät eräät suosituimmista samoslaisista tuotteista.

ruukku-kreikkaKeramiikka – kuuluisaa samoslaista keramiikkaa on saatavana niin matkamuistomyymälöistä kuin suoraan keramiikkapajoista. Jos sinulla on useampia lapsia, osta jokaiselle oma Pythagoraan kuppi, joka takaa, ettei kukaan saa toisia enempää limua. Jos nimittäin kaadat siihen ”liikaa” limua, koko kuppi tyhjenee. Hauska lahja on myös ”maskara bartak” -kannu, jossa on kädensija, pieni suuosa ja jonka kaulassa on neljä reikää. Kannusta juominen onnistuu ainoastaan sulkemalla sormilla juuri kaksi oikeaa reikää, muussa tapauksessa juoja kastuu.

Viinit – liköörien ystävät arvostavat maailmankuuluja ja palkittuja makeita Samos Nectar, Samos Vin Doux ja Samos Anthemis -viinejä. Kuivia valkoviinejä edustavat mm. Samena, Doryssa ja Semena Golden.

Ouzo ja souma – tulisten juomien ystävien kannattaa ostaa paikallista ouzoa, joka on maultaan muualla valmistettua kevyempää ja hienompaa, ja jota on saatavana myös ilman anista. Samoksella valmistetaan myös soumaa, joka on rypäleenkuorista tai viikunoista tislattava juoma ja Egeanmeren erikoisuus.

Hunaja – saaren hunaja lukeutuu Kreikan parhaimpiin, sillä Samoksen poikkeuksellisen rikas kasvilajisto edesauttaa makean ja hienovivahteisen hunajan tuotantoa. Saari tuottaa eri hunajalaatuja noin 100 tonnin verran vuosittain; villikukat, timjami, rosmariini, laventeli männyt, kastanjat, persikka, sitruuna, mantelit ja kirsikat houkuttelevat mehiläisiä kukinnoilleen. Arvostetuimpiin ja kalleimpiin hunajalaatuihin kuuluu timjamihunaja, jolla on aivan oma, täyteläinen makunsa.

[ad#ga-200×200]

Kulta- ja hopeakorut – Samoksella valmistetaan myös jonkin verran kauniita jalometallisia koruja, perinteisten kreikkalaisten mallien mukaan. Suurin osa matkalaisten hankkimista koruista on kuitenkin peräisin Turkin Kusadasin basaareista ja kaupoista niiden edullisuuden vuoksi, eikä ihmekään, sillä turkkihan on maailman suurimpia kullantuottajia.

Nahkatuotteet – myös nahkatuotteita ostetaan eniten Kusadasin retkien aikana sen vilkkailta kaduilta, sillä nahan laatu on erinomaista ja hinnat suomalaisittain halpoja. Valittavanasi ovat perinteiset nahkatuotteet kuten laukut, lompakot ja vyöt mutta myös viimeisimmän muodin mukaan ommellut takit, hameet, housut ja kengät. Turkki on myös eräs johtavista nahan ja nahkatuotteiden maista.

Mausteet ja yrtit – saaren vuoristossa kasvaa runsaasti mausteiksi ja teeksi käytettäviä kasveja, joita kulinaristien kannattaa ostaa talven varalle. Valittavanasi ovat esimerkiksi vuoristotee (tsai vounou), oregano, minttu, basilika, laventeli, timjami ja rosmariini, joiden aromien vahvuus tulee yllättämään sieraimesi ja kielesi iloisesti.


Kommentit

Samos, Ostokset — 1 kommentti

  1. Itsekin toin sukulaislapsille tuollaisen Pythagoraan kupin, ja siitä onkin riittänyt riemua. Kupilla on varmaan narrattu jo kaikkia tuttuja, jotka ovat kylässä olleet! Uskomatonta, kuinka kekseliäitä sitä ennen vanhaan jo oltiin. Makean viinin ystäväville suosittelen myös jotakin Samoksen kuuluisaa viiniä, tosin ne saattavat olla hieman liian makeita suomalaismakuun ja maistua melkein likööriltä, eli ohentakaa jäillä. Ja itse en saarelta koskaan poistu, jollei matkalaukussa ole muutama purkillinen timjamihunajaa…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>