Benaki-museo

Varakkaaseen kreikkalaisperheeseen syntynyt Antonis Benakis (1873 – 1954) perusti isänsä muistolle omistetun museon vuonna 1930, ja nykyisin sitä hoivataan perheen loisteliaassa talossa. Keräilijänä kunnostautunut ja antelias Benakis lahjoitti museon ja rakennuksen Kreikan valtiolle jo ennen kuolemaansa, jolloin bysanttilaisen ja islamilaisen kokoelman suuruus oli jo huimaavat 37 000 esinettä. Vuosien mittaan kokoelma jatkoi kasvuaan ja käsittää nykyään yli 100 000 esinettä. Kreikkalaisen taiteen lisäksi näytillä on etenkin aasialaista taidetta. Lähes kaikkea kiinalaisesta posliinista muinaisiin leluihin on ihasteltavana. Islamilaisen taiteen kokoelma siirrettiin vuonna 2004 omiin tiloihinsa, jotta päänäyttely voisi tarjota vieraille laajemman katsauksen kreikkalaiseen. Museolla on lisäksi muita rakennuksia eri puolilla Ateenaa, joihin se on hajauttanut vaihtuvia näyttelyitä ja muita toimintojaan.

Benaki-museon taidekappaleet edustavat harvinaisen monipuolista valikoimaa. Vaikka pääpaino onkin kreikkalaisessa taiteessa muinaisuudesta nykypäivään, löytää museon tiloissa vieraileva myös runsaasti muutakin katseltavaa. Esimerkiksi yli 20 000 lasten lelua ja peliä koko ihmiskunnan historian ajalta hurmaavat kävijän, koptilaiset tekstiilit ja kiinalaisen taiteen mestariteokset aina vuodelta 3000 eaa 1800-luvulle kertovat omasta maailmastaan. Keski- ja Etelä-Amerikasta peräisin olevat esineet puolestaan kertovat paikallisesta elämäntavasta ennen Kolumbuksen aikakautta. Islamilaiseen taiteeseen lukeutuvat niin Mesopotamiasta, Intiasta, Arabiasta, Pohjois-Afrikasta kuin Espanjasta kerätyt harvinaisuudet, kuten 700-luvun mesopotamialaiset puiset ovipaneelit ja 1500-luvun samettisatula.

Benaki-museon päärakennus osoitteessa Koumbari 1 & Vas. Sofias on avoinna keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 9 – 17, torstaisin ja lauantaisin kello 9 – 24 ja sunnuntaisin 9 – 15. Sen museokauppa on avoinna myös maanantaisin, kahvila-ravintola vain museon aukioloaikoina. Pääsylipun hinta on aikuisilta 7 €, opiskelijoilta ja yli 65-vuotiailta 5 €, alle 22-vuotiaat ilmaiseksi. Metrolinjat 2 ja 3 palvelevat parhaiten (Syntagman ja Evangelismoksen asemat)

Islamilaisen taiteen rakennus osoitteessa Ag. Asomaton 22 & Dipilou 12 on avoinna torstaista sunnuntaihin kello 9 – 17. Museokauppa toimii samoin kellonaikoina. Pääsylipun hinta on sama kuin museon päärakennukseen. Metrolinja 3 ja sen Monastiraki-asema on kätevin tapa saapua paikalle.


Kommentit

Ateena, Benaki-museo — 1 kommentti

  1. Vuoden 2015 kesällä kaikkiin Benaki-museon kohteisiin on torstaisin ilmainen pääsy, eli ajoittakaa vierailunne sille päivälle. Koska olin itse matkassa parin lapsen kanssa, voittekin jo arvata meidän pesueen lempiosaston: se lasten leikkikalut! Lapsista oli uskomatonta, kuinka jo tuhansia vuosia sitten eläneillä muksuilla oli jonkinlaisia leluja ja pelejä. Muinoin myös lapset itse valmistivat erilaisia keramiikkaeläimiä ja räsynykkeja eli pääsivät käyttämään mielikuvitustaan ja luovuuttaan ja kädentaidotkin karttuivat siinä samassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>