Kykladisen taiteen museo – Nikolas P. Goulandriksen säätiö

Vuonna 1986 perustettu Kykladisen taiteen museo sai alkunsa, kun varakas kreikkalaispariskunta Nikolaos ja Ntolli Gloulandris etsivät laajalle taidekokoelmalleen sen arvoista sijoituspaikkaa. Aviopari oli jo vuosia kerännyt etenkin Egeanmeren ja Kyproksen alueella luotuja muinaisia taideteoksia. Heidän suuri rakkautensa oli Kykladien saariryhmän alueella tuotettu ns. kykladinen taide noin 4 000 – 5 000 vuoden takaa. Ajan mittaan museon kokoelmaa kartutettiin myös muiden taiteenystävien lahjoituksilla ja nuoremmallakin kreikkalaisella taiteella, aina 600-luvulle jaa ulottuen. Pariskunta sai jo 1960-luvulla Kreikan valtiolta luvan ostaa ja kerätä antiikkiesineitä, jotka ovatkin matkustaneet maailman ääriin erikoisnäyttelyinä.

Kykladisen taiteen museon noin 3 000 ihastuttavan esineen pysyvä kokoelma on jaettu kolmeen pääteemaan:

  • Kykladinen taide vuosilta 3200 – 2000 eaa: osaston kokoelma on yksi koko maailman merkittävimmistä, ja sen helmiä ovat pelkistetyn kauniit marmoriveistokset ja maljat, pronssiset aseet ja erilaiset ajan työkalut sekä monenlaiset keramiikkaesineet, joihin lukeutuvat paistinpannua muistuttavat ”astiat”, joiden käyttötarkoituksesta kellään ei ole tietoa. Suuri osa veistoksista on naishahmoja, sillä niin maaperän kuin ihmisen hedelmällisyys oli muinoin ensisijaisen tärkeää.
  • Muinainen kreikkalainen taide vuosilta 2000 eaa – 395 jaa: pronssikauden keskivaiheilta aina roomalaisen valtakunnan vuosiin ulottuvaan kokoelmaan kuuluu niin yksinkertaisia keraamisia ihmis- ja eläinhahmoja, koristeltuja keramiikkavaaseja, kultaisia esineitä (kuten koruja), pronssiesineitä (esimerkiksi kypäriä) ja jopa lasisia amforoita. Mieleen jäävät erityisesti upea linnunmuotoinen vaasi, kentauroksella ratsastava ihminen, ja äärettömän yksityiskohtaisesti maalattu naisenpään muotoinen vaasi.
  • Muinainen kyproslainen taide vuosilta 3900 eaa – 600 jaa: myös tämä noin 800 esineestä koostuva upea kokoelma lukeutuu maailman suurimpiin. Pääset omin silmin ihailemaan esimerkiksi kivestä, kullasta, lasista ja keramiikasta valmistettuja ihmishahmoja, vaaseja ja kulhoja, hauskoja eläinhahmoja ja koruja.

Kykladisen taiteen museo sijaitsee osoitteessa Neofytou Douka 4, jonne pääset helposti metrolinjoilla 2 (Syntagma-asema) sekä 3 (Syntagma ja Evangelismos).

Museossa voit vierailla maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 10 -17, torstaisin kello 10 – 20 ja sunnuntaisin kello 11 – 17.

Pääsylippu maksaa aikuisilta 7 € (maanantaisin 3,5 €), yli 65-vuotiailta ja opiskelijoilta 3,5 €, alle 18-vuotiaille sisäänpääsy on ilmainen.


Kommentit

Ateena, Kykladisen taiteen museo — 1 kommentti

  1. Todella ihana tuttavuus! Olen noissa suurimmissa museoissa käynyt jo aiemmilla Ateenan reissuillani, joten päätin etsiä jonkun eksoottisen kohteen tällä kertaa. Kyklaadisen taiteen museossa on monipuolisesti taidetta, sillä vaikka sen kokoelman sydän ovat viehättävät kyklaadiset veistokset – joiden pelkistetyt linjat voisivat hyvinkin olla nykytaidetta! – pääsee museon tiloissa ihastelemaan mitä kauniimpia kultakoruja ja muuta harvinaista esineistöä. Esimerkiksi lasiamforat tekivät suuren vaikutuksen. Pieni osa museon esineistä oli jossakin ulkomailla näytteillä, mutta suurin osa on sen ikiomassa pysyvässä. Tätä museota suosittelen kaikille kreikkalaisesta taiteesta ja historiasta kiinnostuneille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>