Ateenan parhaat ostosapajat

Ateenan kaupunkilomalla haluat varmasti myös shoppailla niin itselle kuin tuliaisiksi. Helleenien pääkaupunki tunnetaankin ihastuttavista matkamuistoistaan, koruistaan, nahkatuotteistaan, vaatteistaan ja paljosta muustakin mielenkiintoisesta. Juuri niitä lomailijat ostavat, suomalaisittain halpojen viinasten lisäksi.

Ateenan keskustasta tulet löytämään runsaan kauppavalikoiman, mutta mainittakoon, että Kreikan pääkaupungin myymälät ovat lähes poikkeuksetta pienikokoisia. Suuria tavarataloja/ ostoskeskuksia, joihin monella muulla Euroopan alueella ollaan tottuneita, ei juurikaan löydy. Siitä huolimatta shoppailuun ei tarvitse kuluttaa koko päivää, sillä suuri osa Ateenan keskustan parhaista kaupoista sijaitsee muutaman kadun varrella. Valitettavasti talouskriisin mainingit ovat pakottaneet eräät putiikit sulkemaan ovensa.

Aukioloajat: Ateenassa vain ostoskeskukset, tavaratalot ja ruokakaupat ovat avoinna yhtä menoa aamusta iltaan. Muuten perinteinen, hieman sekavalta vaikuttava aikataulu on:

  • Maanantai, keskiviikko, lauantai: 9 – 15
  • Tiistai, torstai, perjantai: 9 – 14.30 & 17 – 20.30

Maksuvälineet: Useimmissa liikkeissä maksuvälineeksi kelpaavat käteen ojennettujen eurojen lisäksi tunnetuimmat luottokortit. Jos haluat maksaa muovisella, eikä korttisi logoa näy liikkeen ovessa, tiedustele sen kelpaavuutta.

Seuraavassa Ateenan parhaat ostosalueet:

ERMOU JA SYNTAGMA

Syntagma-aukion liepeet ja etenkin siltä lähtevä Ermou-katu ovat luultavasti niitä Ateenan suosituimpia shoppailualueita, myös paikallisten keskuudessa. Ermou-katu tarjoaa niin kreikkalaisia uusia tuttavuuksia kuin jo tuntemiasi kansainvälisiä nimiä, ja hinnat ovat kohtuulliset (toki kallista luksustakin on tarjolla). Noin 1,5 kilometrin pituinen kävelykatu on koko perheen shoppailu-unelma (englanninkielinen ilmaisu ”shop till you drop” sopii loistavasti), vaikka etenkin naiset rakastuvat siihen, sillä sen varrelle ovat kotiutuneet niin vaatteiden, kenkien, asusteiden, korujen, optiikan, kosmetiikan, pienelektroniikan, lelujen, viihteen jne. myymälät, matkamuistoja lukuun ottamatta. Tutut Swatch, Glou, Benetton, Timberland, Gucci, Geox, D&G, Prada, Marks & Spencer, Anna Riska, DKNY kuin kymmenet muut huippunimet kutsuvat Ermouta kodikseen. Monastirakin läheisessä päässä tosin etenkin ns. urban wear hallitsee valikoimaa, ja jopa työkaluja löytyy. Lisäksi Ermoulla pääset nauttimaan kylpylä- tai muista kauneushoidoista ja voit lepuuttaa jalkojasi kahviloissa. Ermoun sijainti on ihanteellisesti aivan Syntagman ja Monastirakin metroasemien välillä. Syntagman lähistöllä sinua odottavat mm. korut ja kellot – myös sieltä tyyriimmästä päästä.

MONASTIRAKI

Monastiraki on turisteille tuttu alue, ja sieltä löytyy lähes kaikkea. Vaikka Monastirakia mainostetaan antiikin ja kirppistavaran ateenalaisena mekkana, pätee se oikeastaan vain sunnuntaisin, jolloin suuri osa muista liikkeistä on kiinni. Monastiraki on kuin suuri basaari ja voit ostaa tuliaiset sieltä. Niin marmoripatsaita, nahkasandaaleita, koruja, laukkuja ja lompakoita, ikoneita, hattuja, arkivaatetta, koristeita, paikallisia tuotteita ja uskomaton määrä erilaista turistikrääsää on esillä. Monastirakilla on oma metroasemansa, ja se sijaitsee aivan Ermou-kadun päästä. Kerrotaanko kuitenkin, että suurin osa Monastirakin tuotteista on aasialaista halpatuotantoa, eli jos kaipaat ehtoa kreikkalaista, lue tarkkaan, kerrotaanko tuotteen alkuperää. Ihana Greece-mekko on siis useimmiten kiinalainen ja viettelevä Afroditen patsas samoin. Hintalappukin paljastaa jo paljon, kreikkalainen työ maksaa enemmän kuin aasialainen, vaikka paikallisten palkat ovatkin tippuneet kuin eno veneestä. Imitaatioitten lomassa odottavat kuitenkin kreikkalaisena käsityönä valmistetut istuvat nahkasandaalit, ikuinen nahkalaukku ja muinaisen mallin mukaan valmistetut korut. Monastirakia verrataankin usein suureen löytöretkeen, koska sen kadut ovat tupaten täynnä hurmaavia pikkuputiikkeja, joissa sinua saattavat odottaa arvaamattomat aarteet. Mitä antiikkiin tulee, kerrottakoon vielä, että esimerkiksi Monastirakissa myydyt muinaisen Kreikan, Rooman ja Bysantin kolikot eivät välttämättä ole aitoja, ja vaikka olisivatkin, on niiden maastavienti laitonta. Keskity siis tavallisten kuolevaisten valikoimaan. Monastiraki tarjoaa luonnollisesti sekin kahviloita ja ravintoloita.

PLAKA

Historiallisia nähtävyyksiäkin tarjoava Plaka on Ateenan vanhinta ja hurmaavinta aluetta, ja kuljettaa sinut muinaisille vuosikymmenille. Aivan Akropolis-kukkulan alapuolisen, Monastirakiin rajoittuvan, uusklassisen alueen varsinaiset ostoskadut ovat Kydathinaion, Adrianou, Pandrosou ja Hephestou. Kapeiden katujen varrelta löydät loistavan valikoiman matkamuistomyymälöitä, sekä jalometallisia koruja, kreikkalaista taidetta ja jopa turkiksia. Lisäksi voit ostaa sieltä maan kuuluisaa ouzoa erittäin humoristisissa pulloissa, oliiviöljyä koristeeksikin kelpaavissa pulloissa, lähes lentäviä itämaisia mattoja lattiallesi, käsintehdyn upean keramiikkamaljakon tai vaikkapa käsinmaalatun kauniin ikonin mummillesi. Plakan alueen lukuisat kahvilat ja ravintolat tarjoavat rauhalliset, laadukkaat ja kauniit puitteet nälän ja janon yllättäessä. Vain Plakassa voit yhdistää nähtävyydet ja shoppailun samaan retkeen.

ATEENAN VANHA KAUPPAKOLMIO

Ateenan vanhaksi kauppakolmioksi sanottu alue on Athinas, Athinaidos ja Stadiou-katujen rajoittama alue. Kaduista Athinaidos on aivan Ermoun pohjoisena naapurina, mutta useimmat turistit eivät sen olemassaolosta siltikään juuri tiedä. ”Kolmion” alueelta ja sitä rajoittavien katujen varsilta löytyy edullisia ja kohtuuhintaisia pikkuliikkeitä, joissa useat paikalliset käyvät ostamassa etenkin jokapäiväiseen käyttöön sopivia kauniita vaatteita, kankaita, kenkiä, koruja, asusteita, astioita, pitsiliinoja, optiikkaa jne. Valitettavasti juuri tämän alueen kaupat ovat kärsineet rajusti viime vuosien talouskriisistä, ja monet ovat joutuneet sulkemaan ovensa. Itse kuitenkin suuntaan Ateenaan mennessäni aina askeleeni ensimmäiseksi juuri sinne. Alueen kangaskaupat ovat olleet varsinainen löytö, sillä ne tarjoavat todella ruhtinaallisen valikoiman kaikenlaatuisia ja hinnaltaan edullisia kankaita; tällaisia hintoja et Suomessa löydä edes parhaimmasta alesta tai loppuunmyynnistä! En kuitenkaan suosittele ketään vaeltamaan Athinas-katua kauemmas länteen, sillä alue siellä on rauhatonta siirtolaisten vuoksi, ja huumekauppaa ja prostituutiota joutuu todistamaan päiväsaikaankin. ”Kolmiota” palvelevat niin Syntagman, Omonian kuin Monastirakin metroasemat.

KOLONAKI

Tyylikkyyttä huokuva Kolonaki sopii varakkaammille lomailijoille, sillä sen liikkeet ovat poikkeuksetta tyyriitä merkkiliikkeitä. Ikkunaostoksilla ja rentouttavalla kahvilla voimme käydä me köyhemmätkin, ja alue on miellyttävä estetiikkansa puolesta. Muotisuunnittelijoiden viimeisten luomusten, trendikkäiden merkkivaatteiden ja asusteiden lisäksi Kolonakista löytyy runsaasti antiikkia. Etenkin Tsakaloff-katu on yhden maailman kalleimman ostoskadun maineessa, ja Voukourestiulla pääset ihailemaan jalokivien kimallusta. Kolonakista löytyvät mm. Baccarat, Bulgari, Dior, Cartier, Hermès, Louis Vuitton, Prada, Ralph Lauren, Missoni, Chloe, Miu-Miu, Marc Jacobs sekä Van Cleef & Arpels. Talouskriisikään ei varmasti hevin horjuta Kolonakin tarjontaa, sillä siellä asustaa kaupungin ”aatelisto”. Kolonakiin pääsee helpoiten metrolinjalla 3 (sininen linja), jonka lähin pysäkki on Evangelismos.

OSTOSKESKUKSET & TAVARATALOT

Ateenassa ei siis ole montaakaan varteenotettavaa ostoskeskusta tai suurta tavarataloa, itse laskin ne yhden käden sormilla.

Attica: Osoitteessa Panepistimiou 9, kivenheiton päässä Syntagman aukiolta, sijaitseva Attica on Kreikan suurin ostoskeskus, joka avasi ovensa vuonna 2005. Tänään merkkitietoisia asiakkaita palvelee 360 myymälää, ja brandejä on myynnissä 860. Niin naisten, miesten kuin lasten tarpeet tyydytetään vaatetuksen, asusteiden, kenkien, urheilun, kosmetiikan, korujen kuin sisustustuotteiden osalla. Shoppailun mekka on suhteellisen kallis, sillä merkkivalikoima edustaa jokaisen alan kermaa. Attica on avoinna arkisin kello 10 – 21, lauantaisin 10 – 20.

Golden Hall: Maroussin kaupunginosan keskuskadulla, Kifissiaksella, sijaitseva ostoskeskus tarjoaa 131 kauppaa yhden katon alla sekä loistavat ruokailu- ja kahvittelumahdollisuudet. Tuotevalikoimaa edustavat mm. koko perheen muoti, lahjat, viihde ja elektroniikka, kirjat, optiikka, sisustus, urheilu ja lelut. Hinnat ovat samantasoiset kuin Atticassa, sillä merkkivalikoima on suhteellisen sama. Ovet ovat avoinna arkisin kello 10 -21 (kahvilat kello 9 – 22), lauantaisin 10 – 20. Golden Hallille pääset busseilla A7, B7, X14, 550, jotka liikennöivät Olympic Stadium -bussipysäkin kautta. Vaihtoehtona on mennä ensin metrolinjalla 1 (vihreä linja) Neratziotissa-asemalle ja ottaa sieltä vain Golden Hallille kulkeva bussi (vuoro kulkee noin 25 minuutin välein).

The Mall Athens: Samoin Maroussissa sijaitseva ostoskeskus. The Mall on Kreikan vanhin ja monipuolisin ostos- ja viihdekeskus (avattiin vuonna 2005) ja aivan Olympiastadionin läheisyydessä sekin. Sinua palvelee yli 200 kauppaa. Shoppailun lisäksi The Mall tarjoaa ohjelmaa koko päivälle. Sen sisältä löytyy Village Cinemas lukuisine teattereineen, ravintoloita ja kahviloita. The Mallin erikoisuuksiin lukeutuu myös sen alueella sijaitseva Alloy Fun Park -huvipuisto. Pikkulapsille on oma leikkinurkkauksensa, ja lastenhoitajan palvelutkin ovat käytettävissä. Ostoskeskus on avoinna arkena kello 9 – 21, lauantaisin 9 – 20, elokuvateatterit ja kahvilat pikkutunneille jopa sunnuntaisin. Metrolinja 1 (vihreä linja) vie sinut suoraan The Mallille, kunhan hyppäät alas Neratziotissa-asemalla.

Notos Galleries: Ateenan alueella voit vierailla kahdessa Notos Galleryn tavaratalossa. Päämyymälä on Stadiou- ja Ailou-katujen risteyksessä ja viehättää lähinnä vaatteita etsiviä asiakkaita. Nimekkään muotituulen tuomaa vaatetusta, kenkiä, asusteita ja kosmetiikka on sekä naisille, miehille että lapsille. Lähin metroasema on Omonia, bussilinjoista esimerkiksi 025, 026, 027, 049, 100, 110, 115 kulkevat sen kautta, samoin kuin raitiovaunut 1,2,4,5,9,11,12,15 ja 24. Toinen myymälä sijaitsee Piraeuksessa, osoitteessa Irou Polytehniou 35 & Tsamadou. Raitiovaunut 16, 17 ja 20 kulkevat sen kautta, samoin kuin lukemattomat bussilinjat, esimerkiksi A1, 040, 101, 218,300, 420, 801,827 ja 915.

Hondos Center: Loppuun varasin kreikkalaisnaisten kosmetiikka- ja muotiparatiisin, jossa toki viihtyvät myös itsestään huolehtivat miehet. Hondos Center on vuonna 1967 perustettu kreikkalaisyritys, jolla tänään on yli 70 myymälää ympäri Kreikkaa. Se lukeutuu Euroopan suurimpiin kosmetiikkaketjuihin. Hondos Centerin monikerroksinen päämyymälä on aivan Omonia-aukion aitiopaikalla, metroaseman laidalla. Hondos myy niin meikkejä, tuoksuja, spa-tuotteita, vartalonhoito- ja hiustenhoitotuotteita, alusasuja, uima-asuja, sukkahousuja ja sukkia, laukkuja, sandaaleita, nahkatuotteita, asusteita, kelloja ja koruja, kodin sisustusta ja koristeita. Sen uumenissa voit viettää päivän tai pari, valikoimat ovat niin huimat. Hondoksen valtti on myös sen laaja hintahaitari: voit valita niin edullista kuin huippukallista ja kaikkea siltä väliltä. Kaikki maailman tunnetuimmat kosmetiikan ja kauneudenhoidon nimet asustavat saman katon alla. Tarvitseeko kertoa enempää? Jos olet Ermoun varrella, löytyy sieltäkin oma Hondos Center.


Kommentit

Ateena, ostospaikat — 6 kommenttia

  1. Tosiaan tuo Hondos Cneter osoittautui jopa liian kiinnostavaksi tuttavuudeksi…Oltiin likkaporukalla Ateenassa, joten siellähän oli aivan pakko käväistä… ekalla kerralla lähinnä katseltiin ja vasta toisella kerralla oltiin jo osattu päättää, mitä ostetaan, kosmetiikkaa ja asusteita oli aivan kamalasti tarjolla. Ja mikä parasta, juuri lomamme aikaan Kreikassa oli alennusmyynti meneillään, ja Hondoksessakin oli usealla osastolla jopa 40 % alennuksia tarjolla. Ermou osoittautui samoin kivaksi ostospaikaksi, koska sen sivukaduilla on myös ihania kahviloita taukojen pitämiseksi. Tuosta vanhasta kauppakolmiosta en ollutkaan koskaan aiemmin kuullut, vaikka tää oli Ateenassa toinen kerta. Onneksi tuli luettua tätä sivustoa ennen matkaa, joten osattiin suunnistaa oikeaan paikkaan. Ihania koruja ja pari kesämekkoa sain sieltäkin, samoin olohuoneeseen mahtavaa verhokangasta muutamalla eurolla per metri!! Muuten, alennusmyynnit jatkuu Kreikassa elokuun loppuun!

  2. Ateenan keskustassakin ovat jo kriisin vaikutukset alkaneet näkyä monella tapaa. Kauppojen kohdalla asia tulee ilmiselvästi vastaan noilla sivukaduilla, joiden varrella on jo alkanut olla huolestuttavan paljon kiinni menneitä pikkukauppoja. Suosituimmilla turistialueilla, kuten Monastirakissa, Plakassa ja Ermoun varrella viime aikojen vaikeuksia ei huomaa…ja sama koskee tietysti varakkaan Kifissian aluetta, jolla itse asiassa kultasepänliikkeet ovat kuulema tehneet enemmän bisnestä kuin aiemmin.

  3. Viime viikolla kyllä jo Monastirakin alueellakin huomasi, että jotain on sitten viime kerrasta muuttunut! Läheskään kaikki kaupat ei olleet avoinna, vaikka turisteja olikin mielestäni kiitettävästi liikkeellä. En tiedä, onko kyseessä nyt vielä rahaliikenteeseen liittyvät rajoitukset, jotka mielestäni vaan rajoittavat kaupankäyntiä ja ahdistavat paikalliset yritykset nurkkaan.

  4. Itse yllätyin positiivisesti heinäkuussa tuon Notos Galleries -tavaratalon valikoimasta. Vaatetuksen valikoima oli laaja ja tarjoushintoja oli runsaasti. Sainkin kaappiini merkkivaatteita loistohinnoilla, ja meikkienkin osalla käyttämäni brändit eivät olleet lähellä sijaitsevaa Hondoista kalliimpia. Hondos luonnollisesti vie voiton meikkien ja tuoksujen määrässä, ihan uskomaton paikka sekin, meinasin eksyä sen tuoksuvaan maailmaan.

  5. Kiitos tämän sivun, osasin suunnistaa Ateenan viikonloppuloman aikaan tuonne vanhan kauppakolmion alueelle katsastamaan sen antia. Hinnat olivat tosiaankin huomattavasti huokeammat kuin kähes vieressä kulkevan Ermoun varrella. Valikoimaa oli arkituotteista ja -vaatteista juhlapukeutumiseen sielläkin, ja ihan hyvälaatuiselta vaikutti. Kengät ostin itselle, samoin ihanan muodikkaan talvimekon, jonka sain uskomattomaan hintaan, vain 22 eurolla! Ostin myös verhokangasta olohuoneeseen ja makkariin, samanlaisesta olisin kotimaassa saanut maksaa varmaan kymmenkertaisen hinnan. Kangaskauppojen valikoima muuten saa siellä pään sekaisin, ja ne ovat lisäksi uskomattoman halpoja!! Jos vaan osaatte itse ommella, menkää ihmeessä vanhan kauppakolmion kaduille tekemään löytöjä, ette takuulla pety!

  6. Ermoun osalta mielenkiintoista on se, että Cushman & Wakefieldin tekemän tutkimuksen mukaan Ateenan Ermou-katu on maailman 25:ksi kallein ostoskatu! Kyseinen lista suorittaa vertauksensa vuokrien perusteella, ja Ermoulla keskivertovuokra neliöltä on yli 2 000 euroa, todella huikea luku talouskriisin oltua meneillään jo vuosia. Toisaalta Ermou on niitä harvoja Ateenan katuja, joilla on tasaisen varma ihmisvirta turistienkin ansiosta, mutta myyntiluvut ovat kuitenkin kauppiaiden mukaan tippuneet selkeästi viime vuosina.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>