MUSEOT

Samoksen arkeologinen museo sijaitsee Samoksen pääkaupungissa Vathissa ja se koostuu kahdesta eri rakennuksesta. Museon suojiin on kerätty saarelta löydetyt arvokkaimmat patsaat ja savi-, puu-, pronssi- ja norsunluuesineistöä, joiden joukkoon kuuluu Iera Odon varrelta esiin kaivettu 5,5 metriä maailman korkein kouros-patsas, joka tekee vaikutuksen vaativimpaankin vierailijaan. Museo on avoinna kesäaikaan ti – su: 9 – 16.

[ad#ga-200×200]

Pythagorionin arkeologinen museo sai vuonna 2010 uudet tilat muinaisen kaupungin vierestä. Museon esineistö kattaa aikavälin esihistorialliselta ajalta, noin 4000 eaa. aina 600-luvulle jaa. Se on koti noin 3 000 näyttelykappaleella, joiden joukosta erottuvat marmoripatsaat, kolikot, korut ja temppelien osat.

Fossiilimuseon perusti paleontologian professori I. Melentism Mytilinin kylään. Museo on ainoa laatuaan Kreikassa ja sinne on koottu saarelta löydettyjä fossiileita ja esihistoriallisten eläinten, kuten 13 miljoonaa vuotta sitten eläneen 3-varpaisen pienen Samoksen hevosen, luita.

Egeanmeren luonnonhistorian museo sijaitsee Milinoin pikkukaupungissa, noin 12 kilometriä pääkaupungista. Museon kokoelmat on jaettu viiteen osaa: paleontologia, mineralogia, meri, kasvitiede ja eläintiede. Yhteensä museon kokoelmissa on nähtävillä lähes 5 000 näytettä. Sen suurta puutarhaa komistaa samoslaisen matemaatikon Aristarkhuksen patsas. Museo on vieraille avoinna toukokuusta lokakuun loppuun ti – la: 9 – 14 ja su: 10 – 14.

pythagoraan-kolmioSamoksen kansantaiteen museo sijaitsee Pythagorion alueella ja tarjoa sinulle ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua samoslaiseen arkeen ennen toista maailmansotaa. Nähtävilläsi ovat esimerkiksi maanviljelyssä käytetyt työkalut, keramiikkaa, käsityötaidon luomuksia, sekä tyypillinen samoslainen koti sekä puunveistäjän ja sepän paja. Museossa voit vierailla päivittäin kello 10 – 13.30.

Viinimuseo. Samos on kautta vuosisatojen ollut erityisen kuuluisa viineistään, etenkin liköörimäisen makeista muskattilajikkeista, joista erästä koko katolinen kirkko vielä tänäänkin käyttää ehtoollisviininään. Saarella sinulla on mahdollisuus vierailla eräässä Kreikan ainoista viinimuseoista, jota ylläpitää vuodesta 2005 Samoksen viinintuottajien liitto Vathin alueella. Museossa näet ja opit kaikki viininvalmistuksen vaiheet ja niksit. Esillä on viinitynnyreitä, pulloja, kemiallista välineistöä ja valokuvia. Ja kierroksen jälkeen voit sammuttaa janosi maistelemalla viinejä tai ostaa pullollisen mukaasi museomyymälästä.


Kommentit

Samos, museot — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>