AKTIVITEETIT

Vaikka ihana Kos on omiaan kertakaikkiseen rannalla laiskotteluun, löytyy aktiivisemmillekin puuhaa aivan jokaiselle lomapäivälle. Vesiurheilua löytyy jokaiseen makuun, Lido-vesipuistossa voi koko perhe nauttia vauhdikkaista riennoista, hevosten ystäville on tarjolla ratsastusta, huimapäille benjihyppyjä, vauhdin ystäville mikroautoilua ja luonnonystäville vaellusmahdollisuuksia tai pyöräilyä. Voit myös pyhittää yhden lomapäiväsi esimerkiksi läheiseen Nisyroksen saareen tai Turkin Bodrumiin tutustumiseen.

Vesiurheilua voit harrastaa kaikilla suurimmilla rannoilla, jotka ovat turistien suosiossa. Voit vuokrata vesiskootterin, purjelaudan, ajeluttaa lapsiasi banaaniveneellä tai donitsilla, kokeilla harppuunakalastusta, snorklata, kiitää Egeanmeren aalloilla katamaraanilla tai sukeltaa lumoutumaan merenalaisesta elämästä. Rohkeammille on tarjolla eksoottisempia vesilajeja, kuten vesilautailua ja leijasurffausta. Voit myös osallistua eri lajien kursseille. Esimerkiksi Imperial Kos and Watersports Club Psalidin alueella tutustuttaa sinut tunnissa purjelautailun alkeisiin 50 €:lla (valittavana on jopa 5-tunnin kestoisia kursseja) ja Water-Proof Mastiharissa opettaa alkeet 4 tunnissa hintaan 85 € (ja vuokraa purjelautoja myös tuntiveloituksella). Jälkimmäisen 4 tunnin leijasurffauskurssi maksaa 135 €, ja se vuokraa halutessasi välineet leijasurffaukseen tunti- tai viikkoveloituksella.

Lido-vesipuisto takaa riemua ja virkistäviä vesileikkejä niin pienille kuin isoillekin lomailijoille.  Se sijaitsee Mastiharin alueella noin 25 kilometrin päässä pääkaupungista, ja on Kreikan suurimpia vesipuistoja. Puistolla on suuri, ilmainen parkkipaikka, mutta pääset sinne helpolla myös paikallisbusseilla. Lidossa on useita vesiliukumäkiä, altaita, porealtaita, verkollinen trampoliini ja harvinainen kalakylpylä, jossa pikkukalat nyppivät jaloistasi kuollutta tai psoriasiksen vaivaamaan ihokerrosta pois. Ota vauhtia vaikkapa Black Holen 105 metrin, Family Crazy Riverin 118 metrin tai Giantin 98 metrin liukumäissä. Perheen kuopuksille Lidosta löytyvät pienille ihmisille mitoitetut turvalliset liukumäet, altaat ja vesiputoukset. Rientojen lomassa voit lepäillä aurinkotuoleilla, nauttia välipalasta tai ateriasta kahviloissa tai ravintoloissa, tai käydä ostoksilla Lidon minimarketissa. Puisto on kesäaikaan auki päivittäin kello 10 – 18.30. Pääsymaksu yli 12-vuotiailta on 20 €.

[ad#ga-250×250]

Ratsastusta tarjoaa esimerkiksi 2011 perustettu Rafael’s Trail riding centre, joka toimii Kardamenan alueella. Tallin ystävälliset hevoset opettavat vasta-alkajille satulassa pysymisen jalon taidon, ja kokeneet ratsastajat voivat hioa taitojaan. Hevosia et tosin saa viedä yksiksesi lenkille, vaan seuranasi on aina ohjaaja. Ravaa pitkin rantaviivaa (kesto 1 tunti, hinta 25 €), kipua Antimahian linnalle (kesto 2 tuntia, hinta 35 €) tai kulje Dikeos-vuoren näköalareittiä. Tutustu Rafaelin talliin ja sen säyseisiin hevosiin sivustolla sen omilla sivuilla. Toinen suositeltava ratsastustalli on Erika’s Horse Riding Farm (erikashorsefarm.gr) Marmarissa, joka järjestää terapeuttista ratsastusta, rantaravausta, auringonlaskuretkiä, hevosen kanssa uintia ja vuoristoretkiä. Erikan tallilta löytyy lapsille ratsastuksen lisäksi leikkipuisto, kotieläintalli kaneineen, vuohineen ja kanoineen sekä pieni lampi, jossa uiskentelevat kultakalat.

Pyöräily on Kosilla suosittu harrastus ja liikkumistapa, ja pääkaupungissa on erillisiä pyöräteitä, jotka ovat ”autojumalan” hallitsemassa Kreikassa varsinainen harvinaisuus. Pyöräilyteitä on jatkettu myös Lambin ja Psalidin suuntiin. Auto- ja mopovuokraamoista löydät allesi poljettavan kaksipyöräisen edullisella päiväveloituksella, etsitpä sitten kaupunkipyörää, maastopyörää tai tandemia. Myös lastenistuimia on saatavilla. Ja koska poljeskelet Kreikan teillä, muista varoa risteyksissä, sillä autojumalalla tai sen alamaisella, mopolla, kiitävät eivät tee sinulle tietä! Jos haluat tutustua Kosin maisemiin pyöräillen, voit katsella eräitä reittejä etukäteen virtuaalisesti sivustolla Ride Kos.

Mikroautoiluun tarjoutuu mahdollisuus niin Kardamenassa kuin Marmarissakin. Kardamenan radalla voit vuokrata kahdenistuttavan mikron, ja lapsille on omat mallinsa. Kaikki mikrot ovat vähintään 200 cc, joten vauhtia riittää. Radalla voit kaasutella päivittäin kello 11- 23. Marmarin rata on saaren suurin ja sijaitsee Tigakin ja Marmarin välillä. Jopa 3-vuotiaat voivat huristella heille sopivilla menovehkeillä. Radalta löytyy tietysti satelliitti-Tv:llä ja internetillä varustettu kahvila. Rata on auki päivittäin kello 9.30 – 23.

Vaellus on oiva tapa saada liikuntaa samalla kun tutustut Kosin luontoon. Saarella ei ole merkittyjä vaellusreittejä, joten jokainen joutuu itse miettimään sopivia reittejä. Aloittelijoille sopivimpia ovat tasaisen maaston retket, kuten Kos – Platani – Asklepion, keskikuntoisille sopiva Kos – Agios Fokas – Thermes (kuumat lähteet), ja kovakuntoisia kutsuvat Dikeos- ja Simpetros-vuoret.

Nisyroksen saari on suosittu vierailukohde Kosilta käsin. Se sijaitsee 2 tunnin laivamatkan päässä ja tarjoaa tulivuorista kiinnostuneille ainutlaatuisen tilaisuuden kävellä pitkin sen uinuvia, muttei toimimasta lakanneita, 20 kraatteria. Pikkuisella saarella asuu alle 1 000 ihmistä, heistäkin suurin osa pääkaupungissa Mandrákissa. Saaren päänähtävyydet ovat sen kolme luostaria, arkeologinen museo ja eri puolilla saarta näkyvät ritareiden rakentamat tornit ja linnoitusten rauniot.

Bodrum, Turkin puolella, sijaitsee vain 30 minuutin laivamatkan päässä Kosilta. Se on useiden Kosilla lomailevien vierailukohde, sillä kaupungin markkinoilta löytyy valtava määrä edullisia tuotteita, kuten nahkatuotteita, koruja, mattoja, vaatteita, hopeaesineitä tai jopa viimeisintä viihdettä ja tekniikkaa. Turkin puolella sinun odotetaan tinkivän hinnoista, joten älä suostu maksamaan kauppiaan aluksi pyytämää hintaa! Bodrum tarjoaa muutakin kuin shoppailua, sillä siellä sijaitsee kuuluisan Halikarnassoksen mausoleumin rauniot. Vuonna 352 eaa rakennettu mausoleumi oli aikoinaan yksi maailman seitsemästä ihmeestä, jonka 45 metriä korkeasta, korkokuvin koristellusta upeudesta ei ole tänään paljoakaan jäljellä. Osa korkokuvista löytyy, mistäpä muualta kuin British Museumista.


Kommentit

Kos, Aktiviteetit — 2 kommenttia

  1. Itse kokeilin viime kesänä Kosilla tuota polkupyörällä liikkumista, ja varsinkin pääkaupungin alueella se on varsin kätevä ja jopa turvallinen tapa porhaltaa paikasta toiseen. Siinä pääsee samalla nauttimaan auringosta ja kuntoilemaan. Sain Dino motolta pyörän alle vaivaisella 5 euron vuorokausihinnalla, mukava citypyörä, kypärä, vakuutus sekä Kosin kartta kaikki samaan hintaan. Sen olisi jopa voinut palauttaa eri kaupunkiin, jos olisi halunnut. Todella loistavaa palvelua!

    • Juu,reikäpäisten hommaa. Katoin touhua, oli se amatöörien puuhastelua. Pyörätiet nehän varsinaisia kuoleman loukkuja. Suomessa pyöräily suhteellisen turvallista,ajan noin 3000-5000 km vuodessa. Eli itsellä ei rohkeus riittänyt. Kypärää en nähnyt kenelläkään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>