Tatska kertoo kantajastaan paljonkin, ja koska yksilöityminen on päivän sana, monet erottuvat tatuoinnilla massasta siinä missä pukeutumisella tai kampauksella. Lomalaisen mielessä saattaa Kreikassa vietettyjen päivien aikana vilahtaa ajatus tatuoinnin ottamisesta. Toisinaan ajatus on hetken mielijohde, jonka takana on esimerkiksi edullisen alkoholin vaikutus tai kaveriporukan yllytys, toisinaan taas pitkällisen harkinnan tulos. Kenties sinulla jo on hipiässäsi tatuointi tai useampia, ja haluat sellaisen muistoksi Kreikan matkaltasikin. Mikäpä olisi pysyvämpi matkamuisto kuin ”ikuisesti” ihoosi neulalla taiottu mielekäs kuvio? Valinnanvaraa on moderneista kuvista aina kreikkalaisen mytologian sankaritaruihin. Kreikasta palatessasi voit viestittää muille omaavasi vaikka Olympoksen jumalan/jumalattaren, viisaan Odysseuksen tai pelottoman ja voimakkaan Herkuleksen ominaisuuksia, valinta on sinun!

Kreikassa tatuoinnin saa lain mukaan tehdä vasta 18 vuotta täyttäneelle. Poikkeuksena ovat tilanteet, joissa alaikäinen saapuu pisteltäväksi vanhempansa seurassa, ja vanhempi jopa antaa kirjallisen suostumuksensa tatuoinnin tekemiseen. Yli 16-vuotiaat saavat hipiäänsä vain pitkäkestoisen leimauksen, tavallisesti hennalla tehtynä. Samainen laki myös kieltää tatuoinnin suorittajia poistamasta jo olemassa olevaa tatuointia. Jos pidät huolen siitä, että valitsemasi ammattilaisen liikkeestä löytyy sertifiointi ja lupa, ei tatuoinnin ottaminen Kreikassa ole juuri sen riskialttiimpaa kuin Suomessakaan. Välineiden sterilointi osataan myös helleenien maassa ja puhtautta pidetään arvossa.

Kaiken lisäksi yksi maailman tunnetuimmista ja palkituimmista tatuointiartisteista, Giorgos Mavridis, löytyy juuri Kreikasta. Miehen kokoelmissa on jo reilusti yli 100 alan palkintoa. Hänen jo vuonna 1999 avaamansa Tattooligans-studio tosin sijaitsee Thessalonikissa, joten valitettavasti se lienee vain harvojen suomalaisten käytettävissä. Suuri osa Kreikan julkkiksista on hänen tuolillaan kuitenkin jo käynyt koristamassa jotakin ruumiinsa osaa. Tatuoinnit ovat Kreikassakin olleet muotia jo vuosia, joten alalla on monia muitakin taitavia yrittäjiä. Oppia haetaan ulkomailta saakka ja taiteellisuudesta kilpaillaan.

Ennen kuin kuitenkaan ryntäät kuvioittamaan itseäsi, tutustu siihen, miten sinun on huolehdittava tatuoidun ihon hoidosta. Jos olet tatuoinnin oton konkari, osaatkin sen jo entuudestaan. Ensikertalaisen on muistettava, ettei hän varmasti halua matkalta muistoksi upouuden, mahtavan tatuoinnin lisäksi ikävää ihotulehdusta. Tatuoitu ihoalue ei saa olla alttiina auringolle ainakaan 3 viikkoon, eikä merivesi tai uima-altaan vesi tee sille lainkaan hyvää, mahdollisesti pöpöjä vilisevästä rantahiekasta puhumattakaan. Pidä myös mielessäsi, että kuumuus ja sen aiheuttama hikoilu saa rikkinäisen ihon herkästi tulehtumaan. Hikiset tai muuten likaiset vaatteet kasvattavat nekin tulehdusriskiä huomattavasti. Jos tatuointi tulee selkääsi, voi repun kantaminen kivun takia osoittautua mahdottomaksi. Toiset voivat myös saada allergisen reaktion tatuoinnissa käytettävistä väreistä, vaikkeivät muuten allergioista kärsisikään.

Tatuoinnin ottoa ei siis milloinkaan kannata ajoittaa kallisarvoisen loman ensipäiville, vaan jättää taiteellinen tuokio vasta loman loppuun. Suomessahan auringon ja meriveden välttely ei tavallisesti edes kesällä ole suurikaan ongelma, aurinko kun ei jaksa joka päivä taivaalla hymyillä ja uimassakaan ei ole ”pakko” käydä. Vaatteet tuskin ovat useinkaan hikiset ja niiden puhtaudesta on kotona helpompi huolehtia.

On myös parempi antaa tatuointi sellaisen artistin tehtäväksi, jonka kanssa tulee juttuun. On helpompi ymmärtää toisen kommentteja ja kertoa omia toiveita, kun sen voi tehdä sanoin eikä tarvitse jäädä elekielen ja kuvavalikoiman varaan. Suurin osa Kreikan tatuoitsijoista osaa englantia, joten tässä asiassa ei pitäisi ongelmia tulla vastaan, kunhan osaat samaista kieltä itsekin. Tatuoinnin tekijä myös antaa sinulle aina tarkat hoito-ohjeet, joilla vältyt ongelmilta tai ainakin minimoit ne.

Tatuointiartistin kuvavalikoimaa katsellessa tai omaa luonnosta kehitellessä on syytä miettiä, minkälaisen tatuoinnin kanssa haluat ja kehtaat kuljeskella vielä ”kypsällä” iällä. Tatuointi on periaatteessa ikuinen seuralaisesi. Valitse siis kuva tai teksti tulevaisuus huomioon ottaen. Poliittinen tai rasistinen iskulause, juuri tapaamasi tuoreen amoren nimi tai epäsovinnainen kuvio ei välttämättä edusta sinua enää vuosikymmenen tai kahden jälkeen. Toki tatuoinnin saa poistettuakin, mutta se onkin vallan oma tarinansa ja menoeränsä.

Tatuoinnin hintaan vaikuttavat niin sen koko, yksityiskohtaisuus, tyyli kuin värit. Jollet asu Kreikassa, on todella suurikokoisten kuviointien tekeminen mahdotonta, sillä huolellisesti ja vaiheittain ihoon taiotun taideteoksen tekemiseen voi kulua jopa kuukausi. Sellaisen mestariteoksen hinnaksi saattaa tulla jopa 3 000 euron verran. Pienempien, kerralla tai kahdella valmistuvien laatutatuointien hinnat alkavat noin 400 eurosta, ainakin Ateenassa. Tatuointistudiot eivät sivustoillaan hinnastoa kerro, joten sinun on aina itse neuvoteltava siitä paikan päällä.

Kenen puoleen kreikkalaista tatuointia edelleen hinkuva voi kääntyä? Aivan kaikista lomakohteista ei palvelua taatusti löydy, mutta esimerkiksi Ateenassa valinnanvaraa on varsin runsaasti. Seuraavassa esimerkkejä kreikkalaisten itsensä suosittelemista tatuointistudioista:

 

ATEENA:
Sake Tattoo Crew, Kolokotroni 9 & Gkini 6, Halandri
Honest Tattoo, Ivis 10, Psirri
Nico Tattoo, Andrianou 97,Plaka
Jimmy’s Fine Art Tattoo, Adrianou 72, Ateenan keskusta
Εκήβολος Tattoo, Miaouli 6, Monastiraki
Lizard Tattoo, Rizari 32 & Kallimahou, Ateenan keskusta

 

THESSALONIKI:
Tattooligans, Georgiou Theohari 5, Thessaloniki
Nico Tattoo Crew Thessaloniki, Dimitriou Gounari 33, Thessaloniki
Tattoo and Art by Stelios, Elefteriou Venizelou 38, Neapoli
Tattooland, Ioannou Mihail 10, Thessaloniki

 

KORFU:
Unicorn Tattoo, Evgeniou Voulgareos 26, Kerkiran (Korfun) kaupunki
Tattoo & Piercing La Tribu, Sidarin pääkatu

 

KOS:
Talisman Tattoo Studio, Passanikolaki 12, Kos
Dark Angel Kos, Avrof 31, Kos

 

KREETA:
Dreamcatcher Tattoo Studio, Kokkini Hani, Iraklion
Medusa Tattoo Studio, Minoos & Epimenidou 8, Hania
52 Tattoo, Hrysanthou Episkopou 38, Hania
Skindiggers Tattoo Lounge, Damvergi, Rethymnon

 

LEFKAS:
Kinky Beez Tattoo, Kaklamani 28, Lefkada

 

RODOS:
Faliraki Ink Tattoo, Ermou 33, Faliraki
House of Pain, Amerikis 53, Rodos
Magic Needles, Ionos Dragouri 44, Rodos

 

SAMOS:
Rob’s Ink Tattoos, Gymnasiarchou Katevaini 37, Samos

 

SANTORINI:
Tattoo BarbaRossa, Santorini-Perissa tien varressa.
Studio Tattoo – Loukas Armaos, 25 Martiou, Fira


Kommentit

Tatuointi Kreikassa — 3 kommenttia

  1. Loistava artikkeli aina ajankohtaisesta aiheesta! Olen lähiaikoina menossa Kreetalle, joten oli nastaa löytää myös muutama osoite valmiiksi, säästyy aikaa ja vaivaa sitten paikan päällä. Yleiset neuvot oli ihan hyödyllisä niille, joilla ei tatuointeja vielä ole, itselläni on jo muiltakin matkoilta muistoina. Aloittakaa tosiaan pienellä tatskalla, eikä matkalla suuria ehdikään tehdä, ainakaan laadukkaita ja turvallisesti.

  2. Olen itse ottanut jo kolme tatuointia eri Kreikan matkojeni aikana, ja täytyy sanoa, että tatskoja tekevät ovat todellisia ammattilaisia. He hallitsevat tekniikat, tarjolla on joko laaja valikoima valmiita kuvíoita, joista voi valita mieleisensä, tai sitten ovat lähes aina valmiita piirtelemään omien toiveittesi pohjalta nenäsi alla loistavan kuvan, jonka sitten pistelevät ihoon. Hygieniapuolesta ei tarvitse olla huolissaan, vain steriloituja uusia neuloja käytetään ja muutenkin tekijät ovat erittäin huolellisia. Oma käyttäytyminen ja tatskakohdasta huolehtiminen on sitten jokaisen omalla vastuulla, ja ihotulehduksista varmaan kaikki johtuvat Kreikan osalla asiakkaan omaan huolimattomuuteen ekojen päivien aikana.

  3. Ainakaan Kreetalla ei näkynyt kovin runsaasti tatuointeja paikallisilla – onko kyseessä sellainen asia, joka vielä koetaan siellä vähän pahennusta aiheuttavana tai ihmistä leimaavana?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>